Sistemden ilerleyen yıllarda tam verimini alamadığım zamanlarda, artık oyunların, programların sistemimi zorladığı zamanlarda OC yapmaya başlayacağım, hem bu zaman dilimine kadar OC ile ilgili hemen hemen her şeyi öğrenmiş olurum diye düşünüyorum.
MSI anakartlarda OC işlemi çok basit, BİOS'a girip OC Genie'e basıyorsun ve işlemcin overclock oluyor. Kendin elle yaparsan 4.6 yerine belki 4.8'e de çıkarsın ama uğraştığına ne kadar değer orası senin bileceğin iş.
Anakartımın özelliklerinde 1 x HDMI™ port, support'a maximum resolution of 4096x2160@24Hz yazıyor. Yani 4k çözünürlükte kasarak mı oynayacağım?
Hayır, işlemcinin içerisinde dahili bulunan bir GPU vardır, anakartındaki görüntü çıkışları bu GPU'nun işlediği verileri sunar monitörüne. Sistemine ekran kartı taktığında anakart üzerindeki tüm görüntü çıkışları boş demek oluyor, ileride sisteminde bir problem olursa ekran kartın sağlam mı değil mi diye bu çıkıştan görüntü alırsın yanlızca. Neredeyse kullanmayacağın birşey diyebilirim.
Kutudan SLI köprüsü çıktı, ben CF yapacağım diyelim yeni bir kablo mu almam gerekecek? Kafam çok karıştı.
Monitörün 4K değil ise, 2K ve FullHD çözünürlükler için RX480'de GTX1070'de tek başına yeterli, CF ve SLI'a hiç girmemeni öneririm çıkacak sorunlarla neden uğraşasın ki? Güçlü bir kartı tak sistemine babalar gibi oyna oyununu, ileride yetmediğinde elindeki kartı satıp güncel bir kart alırsın.
Artık son dönemece geldim bugün yarın sipariş vereceğim. Her ne kadar günlerce bekleyip RX 480 konusunda hayal kırıklığına uğramış olsam da CF ile iyi sonuçlar elde edilebiliyor. GTX 1070 almayı düşünüyorum ama Kredi kartı konusunda aksaklık oldu ve mecburen vatan bilgisayardan alacağım ekran kartını. Aynı fiyata 2 tane RX 480 ekran kartı alıp CF yapsam daha iyi olmaz mı? Ayrıca 700W yeterli olur mu?
2tane RX480 tabii ki GTX1070'i siler süpürür buna hiç şüphe yok, ama FullHD de farkı anlayamazsın, 2K'da farkı anlaman için çok profesyonel olman gerek. Yanii eğerki monitörün 4K değil ise(ki bence olmasın 2K 144Hz monitörlerde çok daha keyifli oyun oynarsın) çift ekran kartına yönelmenin '' bakın bende iki ekran kartı var, siz hala tek kart mı kullanıyorsunuz hahahahaha'' demek dışında pek bir alınabilitesi yok.
Güç kaynağın çift ekran kartını besleyecektir fakat uzun vadede overclock da yaparsan güç kaynağı darboğazı yaşaman olası bir durum bunuda göz ardı etme.
Özetle; SLI ve CF 4K monitörün yoksa uzak durmanı önerebileceğim şeyler. Elinde FullHD monitör varsa hiç düşünme 950 liraya RX480 4GB'lik varyantını al bu işi bitir, 2K monitörün varsa GTX1070 al bu işi bitir