MSÜ Mühendislik var mı?

AAB_3477

Femtopat
Daha fazla  
Askeri bilgisayar mühendisi (varsa) olmak istiyorum.

Bunun için şartlar nelerdir?
Bu meslekte ne yapılır?
Belli bir süre zorunluluk var mı?
gibi sorularımı cevaplarsanız sevinirim.

MSÜ'ye bilgisayar mühendisliği bölümünden girebilirsiniz fakat sivil üniversitelerdeki gibi mühendislik eğitimi beklemeyin çünkü ağırlıklı olarak askeri eğitim yapılıyor, akademik eğitim geri planda kalıyor ve mezun olurken muhtemelen mühendis sınıfından değil muharip (topçu, muhabere, piyade vb.) sınıflardan mezun olacaksınız.

Hocam bilgisayar mühendisliğinden mezun olunca savunma sanayiye bağlı kurumlarda çalışılıyor diye biliyorum doğru muyum ?

Hocam bilgisayar mühendisliğinden mezun olunca savunma sanayiye bağlı kurumlarda çalışılıyor diye biliyorum doğru muyum ?
Evet kendinizi geliştirdiğiniz ölçüde Aselsan, Roketsan vb. kurumlarda çalışabilirsiniz. Bunun haricinde mezun olduktan sonra SUTASAK başvurusuyla mühendis sınıfı subayı olarak silahlı kuvvetlere de girebilirsiniz.

Merhaba, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde lisans eğitimi veren bilgisayar mühendisliği programı mevcuttur. Bilgisayar Mühendisliği lisans programı Bilgisayar Bölümleri, Yazılım, Donanım ve Siber Güvenlik ana bilim dalları adı altında lisans eğitimi sunmaktadır.

Askerî öğrenciler çalışmaları boyunca değişik programlama dilleri ve işletim sistemleri üzerinde geniş uygulamalı tecrübeye sahip olmaktadırlar. Programda yer alan temel alan derslerinin tamamlanmasından sonra öğrenciler son iki dönemde seçmeli olarak özel konulara yönelik dersler alır ve bir mühendislik projesini tamamlarlar. Eğitim süresi değişmekle beraber ortalama 5 yıldır ve yabancı dildedir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bünyesinde 9 adet Bilgisayar Destekli Eğitim Dershanesi vardır. Bu dershanelerin her birinde aynı özelliklere sahip, internet bağlantılı, hız ve kapasite bakımından yüksek performanslı bilgisayarlar bulunmaktadır.

Okula girmek için YKS sınavından belirli puanları almanız, sonrasındaki spor/sözlü mülakat aşamalarından yeterli puanları alarak ADP sıralamasında iyi bir derece yapmanız gerekiyor. Sağlık raporundan sonra intibak eğitimiyle askeri öğrenciliğiniz başlar. İntibak eğitiminin sonuna kadar bırakma hakkınız var, sonrasında yoktur.

Mesleğinize hatta öğrenciliğe başlar başlamaz bir sözleşme yaparsınız. Sözleşme süresi boyunca okuldan ya da meslekten istifa etmek, atılmak gibi seçenekleriniz yoktur, fiilen 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemezsiniz. Zaruri hallerde meslekten ya da öğrencilikten vazgeçecek bırakacak olursanız tazminat ödersiniz ve bu tazminat içerisinde "kaldırım eskitme payı" bile olabiliyor.

Mezun olduktan sonra sınıfınıza bağlı olaraktan mevcut ve kontenjanı açılmış sınıf branşları üzerinden tercihler yaparsınız. Bilgisayar mühendisliği eğitimi alan bir askeri öğrenci örneğin Kara Harp Okulu mezunu ise MEBS (Muharebe Elektronik Bilgi Sistemleri) sınıfı personeli olabileceği gibi; piyade, tank gibi muharip sınıflar; topçu, hava savunma, istihkam gibi muharebe destek sınıflar; bakım, mühendis gibi hizmet destek sınıfları olabilir. (Her dönem en çok personel alan sınıf piyadedir.)

Peki bir bilgisayar mühendisi subay ne yapar? Yazılım geliştirme, siber güvenlik, donanım ve ağ yönetimi, ar-ge, bilgi işlem, iletişim ağları, tech çözümleri, istihbarat daire, teknolojik muharebe sistemleri, bilgisayar platformlu silah sistemleri, bakım, eğitim gibi konular üzerinde çalışır. Ancak bu sizin sınıfınıza bağlı. Ayrıca sınıf ve branşlarınız mühendis/bakım vb. sınıflar olduğunda savunma sanayii firmalarında da askeri personel olarak çalışabilirsiniz. (Harp okulundan bilgisayar mühendisliği diplomasına sahip olup muharip, muharip destek, muharip hizmet sınıflarına mensup personeller de bulunmakta.)

Bilgisayar mühendisliği mezunu olsanız dahi sınıfınız ve branşınızdan dolayı mesleğinizde yapacağınız şeyler lisans bölümünüzle ilgili olmayabilir. Örneğin PC mühendisliği diplomalı yeni mezun bir subay eğer piyade sınıfındaysa, yüksek ihtimalle mesleğe "Kol Komutanlığı" görevinde başlayacaktır. Temel görevi kolundaki sorumlu olduğu askerleri eğitmek ve onları geliştirmek, onlara liderlik yapmak olacaktır.

Yapacağınız tercih ve seçimlerin hayatınızı büyük oranda etkileyeceğini unutmayın ve iyi düşünüp taşının, ona göre karar verin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…