Öncelikle Merhaba. bugünlerde aklıma çok kurcalayan bir sorum var. Ben 11.sınıfım. Hedefim ilk 10k ve bu hedefe ulaşmak için çalışıyorum.Malum yaklaşık 1.5 sene sonra sınava girip tercih yapacağız ama ben hangi bölüm seçeceğimi bilmiyorum. İlk başta mühendislik istiyordum forumlarda araştırdım ve genelde şöyle yorumlar var. Her yıl 15.000 mühendis mezun olduğu için iş bulmak hiç kolay değilmiş. Bulsalar bile asgari ücretin 100-200 tl üstünde maaşlar ile çalışıyorlarmış. Gerçekten mühendislikte iş bulmak bu kadar zor mu? Sonra tıp ve diş hekimlişi düşündüm çok kısa bir süreliğine ve vazgeçtim çünkü ben daha 11.sınıfın biyolojisinde zorlanıyorum ve hiç hoşlanmıyorum maalesef. Lütfen bana bir akıl verin. Geleceğim için çok endişeliyim.
İş bulmak, maaşı belirlemek ve hangi şartlarda çalışacağını seçmek senin elinde. O 15.000 mühendisten de güzel bir sıralama yaparsan iş de bulursun, ekmek de yersin.
Mühendisliği iyi bir üniversitede okursan ve kendini her alanda geliştirirsen yazılan durumlara düşeceğini sanmam. Geliştirmekten kastım ingilizcenin yanında 2. bir yabancı dil vb.
Okuduğunuz okulda kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bakar iş bulup bulamamak. İlk 10 bin düzeyinde tavsiyem mekatronik müh. yada uçak müh. olurdu. Yada kendinizi yazılıma verebilirsiniz ki o alanın önünün çook uzun yıllar açık olduğunu belirtmeme gerek yok herhalde.
İlk 15 binde bir makine mühendisliğine girip adam akıllı iş bulamıyorsan suç bulamayan kişidedir. İngilizceyi iyi biliyorsan çoğu kapı açıktır. Tavsiyem sanayidekilerle sosyal ilişkiler kurman ondan sonrası çorap söküğü gibi gelir. Şöyle söyleyeyim Bursa'da yeni başlayan bir mühendis Renault gibi uluslararası bir şirkette 4000+ ile başlar diğer kurumsal firmalarda da 3500 lira gibi bir meblağ alır. Tabi bu şirketteki durumuna bağlı olarak hızlı veya yavaş bir şekilde artabilir.
Ama eğer ben kendi şirketimi falan kurarım ya da freelance çalışırım diyorsan yazılım sektörüdür. Parası da iyidir.
Yabancı dil önemli, en önemlisi İngilizce. Sektörde kullanılan yazılımlar olsun, sektörle bağlantıların olsun, okurken yaptığın projeler edindiğin tecrübeler olsun bunların hepsi kendini geliştirmeye girer. Seni daha iyi bir mühendis yapacak her şey kendini geliştirmeye girer.
Turkiye nin en iyi 2 3 okulundan birine girip duzgun bir bolumden muhendis olursan birak is bulmayi, is reddedersin.
Ilk 1000 e giren insanlara bak bakalim ne tercih etmisler?
Parasi icin bolum secme. Sevdigin ve yapabilecegin bir isi sec.