NAS HDD önerisi

InFiNiTyHeLiOs

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba,

Ev sunucu sistemimde kullanmak üzere NAS disk bakıyorum. 2-3 tane daha alıp RAID yapmayı planlıyorum. Halihazırda daha önce aldığım WD red Plus 4 TB diskim var ve bir tanesi sorunlu çıktığı için iade etmek zorunda kalmıştım.
Önerilerinizi bekliyorum ve şimdiden teşekkürler.

Bende nas sistemimi kuruyorum şuan yapım aşamasında, cihazı falan ayarladım test kurulum yaptım sadece disklerim kaldı. Hdd'ler hareketli parçalara sahip oldukları için ömürleri daha kısa oluyor diye biliyorum. Hemde fazla yer kaplıyorlar ve daha gürültülüler. O yüzden ben ssd'ler ile kurmaya karar verdim. Şuan 6 adet 2tb wd Red SA500 düşünüyorum. Raidli kulanacağım.

Senin elinde bir tane WD red Plus 4 TB varsa 2. diskinide aynı al bence.

Konu dışı olacak hocam NAS cihazınızın donanım özellikleri nedir?

i5 13500 işlemci ve 64 GB RAM var. Proxmox ile hem pfSense hem de truenas kurdum. Ayrıca lxc containerlarda servisler kurulu.
Biraz donanımlı bir sistem topladım, ileride ekran kartı ekleyip oyun vs oynamak için

Teşekkürler öneri için, mantıklı ama SSD'ler daha pahalı maalesef.

Hocam ömür ve kurtarma olarak SSD daha güvensiz olmaz mı HDD'ye göre?
Ben de düşünüyorum arşiv için ama nasıl yapsam diye ama çok kararsız kaldım. HDD bulmak da zor duruyor kaliteli olanlarda güvenli satıcılara pek rastlamadım Amazon Hepsiburada resmi satıcılar gibi.

Aslında bu yüzden raid yapısını kullanıyoruz. Raid olduktan sonra diskte arızalansa veri kaybı yaşamıyorsun. Yeni disk siparişin gelene kadarda kullanmaya devam edebilirsin.

Ben bunu odada barındıracağım için özellikle ses ve boyut konusuna dikkat ettim. 3.5" hdd'lerin yapısı gereği epey yer kaplıyorlar ve birde ses sorunu ortaya çıkıyor. Üstelik ömürleride daha kısa olunca bu seçeneği eledim. Tek avantajı fiyatıydı.

Aslınca önce bir GMKtec G9 sipariş etmiştim ama hiç araştırmadan sipariş vermiştim.

Nvme 4 adet disk kullanacaktım; 2 adet depolama amaçlı (raid ile). 1 adet işletim sistemi için ve 1 adet cache için ayıracaktım diskleri. Boyut olarak mükkemmel ama fark ettimki bunlarda ecc ram olayı yok. Ecc şartmı? Uzun vadede bana şart gibi geliyor. Üstelik müthiş bir ısınma sorunu yaşanıyormuş. Bunun üzerine siparişi iptal ettim araştırdım ecc destekli mini pc yurt dışında buldum ancak içime sinmedi yine.

Bu sefer Minisforum MS-A1 sipariş verip işlemci ve ramini kendim alıp montajlayarak kullanmak aklıma geldi. Araştırdım fakat bunun anakartıda ecc desteği bulundurmuyor.

Tekrar farklı çözüm arayışına girdim mini itx ana kart alarak kendi mini pc'mi oluşturmayı düşündüm ama bu form'daki ana kartları çok pahalıya satıyorlar. Örneğin sadece ana karta 8.500₺ isteniyordu ben hemen hemen o rakamlara komple sistemi topladım. Mini itx'de elenince sıra matx formuna geldi.

Ana kartı işlemcisi ve ram'iyle tam ecc desteğine sahip bir kasa topladım şimdi.
Kasa olarak Frisby FC-S6040B tercih ettim;

Öndeki 5.25" cdrom alanınıda böyle birşey alacağım;

İşletim sistemini (truenas) 256gb bir sata ssd'diske kurdum.
Cache için ana kart slotundaki 256gb dram'lı nvme samsung diski kullanıyorum.
2. bir 256gb diskte proxmox kurulu ve proxmox; truenas diskini direkt görüp aktif ediyor. Yani dilediğim zaman ihtiyaç halinde proxmox diskinden boot ederek hem truenas'ın aktif kalmasını hemde ihtiyacım olacak olan işletim sistemlerini yönetebileceğim. Ancak truenas içerisinde de sanallaştırma var buna ihtiyacım olurmu emin değilim. Şuana kadar 10bin ₺ harcadım. En pahalı parça ram'di 16gb ecc udimm ram için 3500₺ ödedim. Ram miktarını ilerleyen aylarda arttıracağım. Şuan nextcloud v.s kurulumlarımı yaptım. Tamamen test aşamasındayım telefonumdan yedeklemeler. Uzak sunucumdaki günlük yedeklemeler v.s bunları test ediyorum. Henüz depolama disklerimi dizmedim. 2tbx6 şeklinde planlıyorum.

Güzel sistem hocam, gmktec G9 almamakla iyi etmişsin kronik ısınma sorunu var. ECC RAM olsa güzel olur ama pahalıya gelir diye ben DDR4 bir sistem topladım. Sanallaştırma için Proxmox tek geçerim ben. Çok daha fazla seçeneğin var. Hayırlı olsun diyeyim, güle güle kullan.

Bende dd4 topladım ama işlemci ve anakartı 2. el temin ettim. Teşekkürler hocam.

@doom44 sizin ve benim mesajı yeni konuya taşımayı unuttular galiba. Benim tarayıcıda kalmış o yüzden tekrar iletiyorum.

Bende ilk önce sizin gibi hazı cihaz bakıyordum aslında. İkinci el ilanlarını biraz dolaşınca fark ettimki bu nas cihazları eskidikçe güncelleme desteklerini kaybediyorlar. Üretici artık güncelleme yayınlamıyor mesela. Sıfırını veya daha yakın yıllara ait olanını alırsan pahalıya geliyor. Pahalı olması sorun değilse bile ilerleyen yıllarda desteğini kaybedecek.

Bende uzun ömürlü olması geliştirmeye açık olması için böyle bir yola girdim. Sizin kullanımınız için nextcloud yeterli. Google drive ve google fotoğraflar gibi kullanabilirsiniz. Hatta takvim makvim daha bir sürü özelliğide var. Telefonun için uygulamasını indirip sunucun ile bağlantı kuruyorsun. Sadece bunu kullanacaksan Ubuntu ile birlikte kurarak kullanabilirsin. Ancak truenas işletim sistemini kurarsan, içerisine apps kısmından hem nextcloud kurabilirsin hemde diğer bir çok uygulamaya erişebilirsin. Örneğin plex uyuglaması ile bir medya server'da yapabilirsin.

Bu arada bu kurumlar için böyle bir mini pc'de alabilirsin:
https://www.hepsiburada.com/techsto...-512-gb-ssd-win11pro-mini-pc-p-HBCV00009EODBS

Ecc desteği bulunmuyor sadece, onun dışında truenas ile raidli kullanım yapabilirsin, 2 diski depolama için raid'li kullanırsın. İşletim sisteminide ister içindeki ssd'ye ister usb'den harici olarak kurabilirsin. Senin kullanımın için yani nextcloud için gayet yeterli olur. Ben bunada baktım ama kaybetmeyi göze alamayacağım verilerimi buna taşıyacağım için eledim. Yedeklerim bozulursa sıkıntı çekerim. Ayrıca çok daha düşük güç tüketimi vardır.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…