Nasıl hızlıca 4-5 bin TL para kazanılır?

Staj diye bir şeyin varlığından bi habersin sanırım. Sanayi köşelerinde çürümektense, özel bir şirkete girip "kurumsal" bir yerde staj yapabilir. Çıraklık illa öyle olmuyor, staj da birebir çıraklıktır aslında.

Ailen destek olmuyor olabilir. Bu yaşta para kazanmak çok zor. Amca, dayı, teyze gibi diğer aile büyüklerinden isteyebilirsin hepsinden 1K alsan sorunun kalmaz. Çoğu yetişkin için düşük paralar.

Formalite icabı yapılan çakma çıraklığı sanayi, zanaat çıraklığı ile karıştırma. Stajda ofisin köşesine atılıp kendi başına kahve içmeye benzemez bu. Merakımdan soruyorum, aşağılama veya alay amacım yok. Belki kendime de bir şeyler katarım. Üniversite okuduktan sonra nasıl iş veren olmayı düşünüyorsun? Bu kurumsal düzende, zengin bir aile çocuğu değilsen beyaz yaka olarak, ev kirasını anca öderken nasıl kendine düzgün bir sermaye oluşturacaksın? Diyelim ki bunu oluşturdun, tekelleşmiş akademik düzlemde nasıl merdiven tırmanacaksın?

Meslek lise stajından bahsetmedim. Orada sana iş vermezler tabii. Ama bilindik, örneğin Türk Hava Yolları gibi bi yerde staj yapıyorsan seni ofis köşelerine atmazlar merak etme. Amcamın çocuğu pilotaj okuyordu, eğitimini aldı, stajını tamamladı, şu an Türk Hava Yolları şirketinde pilotluk yapıyor. Neden bir gözden bakıyorsunuz olaya? İki gözden bakın, bakış açınızı geliştirin ve değiştirin. Kurumsal dediysem harbi kurumsal olan firmalardan bahsediyorum, küçük çaplı değil.

Diğer sorularınıza gelirsek. Sıfırdan başlıcaksın hayata. Şu an üniversite mezunu bir insan hayata sıfırdan başlıyor. Direkt eline 1 milyon doları vermiyorlar. Elinde 2 seçenek var. Birinci seçenek, IELTS, TOEFL gibi sınavlara girip dış ülkelere gidecek, ikinci seçenek ise bi mühendislik şirketinde çalışıp parasını biriktirip kendi şirketini açacak. Zaten Türkiye'nin hatrı sayılır üniversitesi'nde okuyup "network" yapmışsa, üniversite dışında kendisini geliştirmişse o insanı havada kabarlar merak etmeyin. Türkiye'de hatrı sayılır bir üniversite'ye gitmemişse zaten ya memur olacak ya da beyaz yaka olacak. Alacağı maaşta ortalamanın ortalaması olur. Ben onlardan bahsetmiyorum.

16 yaşındaki bir birey ile alakalı konuştuğumuzu unutmayalım. Bahsettiğiniz büyük firmalarda staj yapamaz. Küçük işletmelerde çırak olarak çalışabilir.

Öncelikle bilmenizi isterim ki, maalesef bu ülkede THY gibi yerlerde staj yaptıktan sonra çalışma hayatına dahil olsanız bile dümdüz memur maaşı alabilirsiniz. Yapılan işin kurumsal bir şirkette olduğunu hesaba katarsak büyük şehirde yaşamamak imkansız. Yani kiralar ve faturalar altında boğulmaya devam etmekten başka çare yok. Eğer yüksek maaş istiyorsak, pilot olmaktan başka şansımız yok diyebiliriz. Peki pilot olmak için gerekli olan şeylere bir göz atalım. Para, para ve daha çok para. Belki biraz da torpil. Yine zenginin yüzü gülüyor diyelim biz buna.

Bu ülkede hangi "harbi" kurumsal şirkette çalışırsanız çalışın, maaşınız sizin beklentinizin her daim altında kalacaktır. Gerek çevremden gerek çevrenizden görebileceğiniz birçok örnek vardır. Bugünün Türkiye'sinde dar gelirli tabaka artış göstermekte. Bu da akademik başarının orta tabaka için baş belası olduğu anlamına gelir. Çünkü zaten insanların dar gelirli olmaya başlamasının sebebi özel şirketlerdeki maaş politikasıdır. Şatafatlı hayat yaşamaya çalışan beyaz yakalıların cebinde ay sonunda bir yumurta alacak parası kalmadığını ve gelecekte yoksulluk içinde ölmenin başa gelecek büyük dertlerden biri olduğunu söylemek lazım. Bu yüzden günümüzde azalan ustalık ve zanaat yönlerine kaymak en mantıklı seçim olacaktır. Küçük yaşlardan itibaren gelen mesleki tecrübe ve network olanağı ile büyük atılımlar yapmak, kurumsal düzenden ayrılıp kendi şirketinizin başına geçme riskinin getireceği depresyonu atlatmaktan daha kolay olacaktır.

Yurt dışına gitme meselesi ise yine fazlasıyla riskli ve dumura uğratabilecek bir konu. Yurt dışında Türkiye'nin en iyi okulundan mezun olsanız bile dünya çapında adı sanı duyulmamış bir yerden mezun olacaksınız. İsviçre'deki bir adama ben ODTÜ'den mezun oldum deseniz bile sanki taşradan mezun olmuş muamelesi göreceksiniz, haberiniz olsun. Ülkenizin sahip olduğu statü sebebiyle yine geride başlayacaksınız.

Bir de "Türkiye'de hatrı sayılır bir üniversite'ye gitmemişse zaten ya memur olacak ya da beyaz yaka olacak." demişsiniz. Fakat zaten bugün aylık 200k kazanan şirket çalışanı da bir beyaz yaka. Fazla olan gelirinden ötürü giderini hesaplayamayan bir köleden ibaret.

Kısacası, maalesef akademik başarıyla büyük şirketler kurup zengin olma devirleri eskide kaldı. Artık üniversite okurken kendinizi geliştirmeniz değil, erken yaşlardan itibaren yapılan büyük atılımlar ve cesaret isteyen adımlar sayesinde işveren olabiliyorsunuz. Öyle çok büyük bir işveren mantığıyla bakmıyorum bu arada. Türkiye ortalamasının biraz üstünde bir işletmeden bahsetsek yeterlidir.

Telefondan yazdığım için pek odaklanamıyorum. Cevap veremediğim yerler olduysa kusura bakmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…