Selam. Yazdıklarını okuyunca kendimi gördüm. Ben de senin yaşlarında oyun geliştirmek istiyordum. Şunu baştan net söyleyeyim: bu hayal romantik bir hayal değil, doğru adımlarla ilerlersen somut bir hedef.
Ben bu işe küçük denemelerle başladım. İlk yıllarda büyük oyunlar değil, basit mekanikler yaptım. Çoğu proje yarım kaldı, bazıları çok kötüydü. Ama zamanla şunu öğrendim: önemli olan mükemmel olmak değil, bitirmek. Bu zihniyetle ilerledikçe işler değişmeye başladı.
2023 yılında tek başıma geliştirdiğim küçük bir oyunu Steam’de yayınladım. O noktaya gelene kadar aylarca deneme, bozma, yeniden yapma vardı. Kimse gelip “hazırsın” demiyor; sen hazır hale geliyorsun. Steam’e oyun koymak gözünde büyütülecek bir şey değil ama disiplin istiyor.
2025’te birkaç game jam’e katıldım. Global Game Jam, üniversite jam’leri gibi etkinliklerde kısa sürede oyun üretmeyi, ekip içinde iletişim kurmayı ve gereksiz fikirleri elemenin ne kadar önemli olduğunu öğrendim. 48–72 saatlik sürede bir oyunu ayağa kaldırmak, insana normal projelerde yıllarca kazandığı farkındalığı çok daha hızlı kazandırıyor.
Aynı yıl bir oyun stüdyosunda staj yaptım. Orada şunu çok net gördüm: profesyonel ortamda kimse “çok yaratıcıyım” diye ilerlemiyor. İşini zamanında teslim eden, kodu düzenli yazan, küçük görevleri düzgün yapan insanlar değerli. Oyun geliştirme hayal kurmaktan çok, düzenli çalışmayla ilerleyen bir zanaat.
Bu süreçte üniversitede bilgisayar mühendisliği okudum, İngilizceyi mükemmel bilmeden ama kullanarak geliştirdim, not ortalamamı yüksek tutarken oyun yapmaya devam ettim. Yani “ya okul ya oyun” gibi bir ikilem yok; doğru planla ikisi de yürüyebiliyor.
Sana gerçekçi tavsiyem şu:
Tek bir oyun motoru seç ve yıllarca onunla devam et. Büyük oyun hayalini şimdilik rafa kaldır. Küçük oyunlar yap, mutlaka bitir. Game jam’lere katıl. İngilizceyi çekinmeden kullan. Ekip kurma hayalin güzel ama önce tek başına bir şeyler üretebilen biri ol. Şimdilik günlük hayattaki sorumlulukların yanı sıra Udemy platformundan Unity ile oyun geliştirme kursu satın alabilirsin seni sıkmayacak maksimum 15 saatlik bir eğitim ve bunu kesinlkile bitir.
16 yaşında bu hedefle yola çıkmak büyük avantaj. Eğer düzenli üretir, sabırlı olur ve vazgeçmezsen, birkaç yıl sonra “Steam’de oyun yayınlamak” senin için ulaşılmaz bir hayal değil, doğal bir sonuç olur.
İncelemek istersen Linkedin hesabım: