Nasıl oyun yapımcısı olunur?

aydemitki

Decapat
Yaşım 16. Hayalim internet üzerinde uzun süre oyun geliştirme zaanatı edinmek ve zamanı geldiğinde benim gibi arkadaşlarım ile kurmuş olduğumuz ekibin oyununu Steam pazarında yayımlamak. Bu zanaatı elde etmek için ne yapmalıyız? Nasıl kendimizi geliştirebiliriz?

Yaşım 16. hayalim internet üzerinde uzun süre oyun geliştirme zaanatı edinmek ve zamanı geldiğinde benim gibi arkadaşlarım ile kurmuş olduğumuz ekibin oyununu Steam pazarında yayımlamak. Bu zanaatı elde etmek için ne yapmalıyız? Nasıl kendimizi geliştirebiliriz?

Sayısalın çok iyi olmalı yazılım zor ve aşırı yorucu bir iş bazen saatlerce tek bir "." hatasını arayabilirsin birçok riski var ama daha çok gençsin buna göre temelini at.

Sayısalın çok iyi olmalı yazılım zor ve aşırı yorucu bir iş bazen saatlerce tek bir "." hatasını arayabilirsin birçok riski var ama daha çok gençsin buna göre temelini at.
Sırf senin gibi bilgisiz yazmış mıdır diye baktım ki yazmış. En ufak bir şey bilmeyip, kulaktan dolma şeyleri paylaşıyorsun.

Hayır. '.' koymayı unutmazsın ve unutabileceğin senaryo neredeyse hiç yok. Ayrıca sen daha tuşa basana kadar, syntax hatasını en kötü compiler bile bulur.

Ve tekrad hayır. Sayısalın iyi olmak zorunda değil. 20+50 toplayabiliyorsan, fazlasına gerek yok.

Yazık gerçekten.

Selam. Yazdıklarını okuyunca kendimi gördüm. Ben de senin yaşlarında oyun geliştirmek istiyordum. Şunu baştan net söyleyeyim: bu hayal romantik bir hayal değil, doğru adımlarla ilerlersen somut bir hedef.

Ben bu işe küçük denemelerle başladım. İlk yıllarda büyük oyunlar değil, basit mekanikler yaptım. Çoğu proje yarım kaldı, bazıları çok kötüydü. Ama zamanla şunu öğrendim: önemli olan mükemmel olmak değil, bitirmek. Bu zihniyetle ilerledikçe işler değişmeye başladı.

2023 yılında tek başıma geliştirdiğim küçük bir oyunu Steam’de yayınladım. O noktaya gelene kadar aylarca deneme, bozma, yeniden yapma vardı. Kimse gelip “hazırsın” demiyor; sen hazır hale geliyorsun. Steam’e oyun koymak gözünde büyütülecek bir şey değil ama disiplin istiyor.

2025’te birkaç game jam’e katıldım. Global Game Jam, üniversite jam’leri gibi etkinliklerde kısa sürede oyun üretmeyi, ekip içinde iletişim kurmayı ve gereksiz fikirleri elemenin ne kadar önemli olduğunu öğrendim. 48–72 saatlik sürede bir oyunu ayağa kaldırmak, insana normal projelerde yıllarca kazandığı farkındalığı çok daha hızlı kazandırıyor.

Aynı yıl bir oyun stüdyosunda staj yaptım. Orada şunu çok net gördüm: profesyonel ortamda kimse “çok yaratıcıyım” diye ilerlemiyor. İşini zamanında teslim eden, kodu düzenli yazan, küçük görevleri düzgün yapan insanlar değerli. Oyun geliştirme hayal kurmaktan çok, düzenli çalışmayla ilerleyen bir zanaat.

Bu süreçte üniversitede bilgisayar mühendisliği okudum, İngilizceyi mükemmel bilmeden ama kullanarak geliştirdim, not ortalamamı yüksek tutarken oyun yapmaya devam ettim. Yani “ya okul ya oyun” gibi bir ikilem yok; doğru planla ikisi de yürüyebiliyor.

Sana gerçekçi tavsiyem şu:
Tek bir oyun motoru seç ve yıllarca onunla devam et. Büyük oyun hayalini şimdilik rafa kaldır. Küçük oyunlar yap, mutlaka bitir. Game jam’lere katıl. İngilizceyi çekinmeden kullan. Ekip kurma hayalin güzel ama önce tek başına bir şeyler üretebilen biri ol. Şimdilik günlük hayattaki sorumlulukların yanı sıra Udemy platformundan Unity ile oyun geliştirme kursu satın alabilirsin seni sıkmayacak maksimum 15 saatlik bir eğitim ve bunu kesinlkile bitir.

16 yaşında bu hedefle yola çıkmak büyük avantaj. Eğer düzenli üretir, sabırlı olur ve vazgeçmezsen, birkaç yıl sonra “Steam’de oyun yayınlamak” senin için ulaşılmaz bir hayal değil, doğal bir sonuç olur.

İncelemek istersen Linkedin hesabım:

Son düzenleme:
Sırf senin gibi bilgisiz yazmış mıdır diye baktım ki yazmış. Ben bile UE sertifikası almama rağmen insanlara öneride bulunurken 2 kez düşünürken en ufak bir şey bilmeyip, kulaktan dolma şeyleri paylaşıyorsun.

Yazık gerçekten.
UE sertifikası alınınca çok iyi bir yazılımcı olduğunu düşünüyorsan tamam abi sensin ne diyin

UE sertifikası alınınca çok iyi bir yazılımcı olduğunu düşünüyorsan tamam abi sensin ne diyin
Dostum, oyun geliştirmeyle ilgili 1 saatlik tecrüben bile yok. Gelmişsin sayısalın çok iyi olması lazım, '.' yı saatlerce ararsın diyorsun.

Oyun geliştirmeyi sahte reels'lerde görmüşsün.

Selam. Yazdıklarını okuyunca kendimi gördüm. Ben de senin yaşlarında oyun geliştirmek istiyordum. Şunu baştan net söyleyeyim: Bu hayal romantik bir hayal değil, doğru adımlarla ilerlersen somut bir hedef.

Ben bu işe küçük denemelerle başladım. İlk yıllarda büyük oyunlar değil, basit mekanikler yaptım. Çoğu proje yarım kaldı, bazıları çok kötüydü. Ama zamanla şunu öğrendim: Önemli olan mükemmel olmak değil, bitirmek. Bu zihniyetle ilerledikçe işler değişmeye başladı.

2023 yılında tek başıma geliştirdiğim küçük bir oyunu Steam'de yayınladım. O noktaya gelene kadar aylarca deneme, bozma, yeniden yapma vardı. Kimse gelip “hazırsın” demiyor; sen hazır hale geliyorsun. Steam'e oyun koymak gözünde büyütülecek bir şey değil ama disiplin istiyor.

2025'te birkaç game Jam'e katıldım. Global game jam, üniversite Jam'leri gibi etkinliklerde kısa sürede oyun üretmeyi, ekip içinde iletişim kurmayı ve gereksiz fikirleri elemenin ne kadar önemli olduğunu öğrendim. 48–72 saatlik sürede bir oyunu ayağa kaldırmak, insana normal projelerde yıllarca kazandığı farkındalığı çok daha hızlı kazandırıyor.

Aynı yıl bir oyun stüdyosunda staj yaptım. Orada şunu çok net gördüm: Profesyonel ortamda kimse “çok yaratıcıyım” diye ilerlemiyor. İşini zamanında teslim eden, kodu düzenli yazan, küçük görevleri düzgün yapan insanlar değerli. Oyun geliştirme hayal kurmaktan çok, düzenli çalışmayla ilerleyen bir zanaat.

Bu süreçte üniversitede bilgisayar mühendisliği okudum, İngilizceyi mükemmel bilmeden ama kullanarak geliştirdim, not ortalamamı yüksek tutarken oyun yapmaya devam ettim. Yani “ya okul ya oyun” gibi bir ikilem yok; doğru planla ikisi de yürüyebiliyor.

Sana gerçekçi tavsiyem şu:
Tek bir oyun motoru seç ve yıllarca onunla devam et. Büyük oyun hayalini şimdilik rafa kaldır. Küçük oyunlar yap, mutlaka bitir. Game Jam'lere katıl. İngilizceyi çekinmeden kullan. Ekip kurma hayalin güzel ama önce tek başına bir şeyler üretebilen biri ol. Şimdilik günlük hayattaki sorumlulukların yanı sıra Udemy platformundan Unity ile oyun geliştirme kursu satın alabilirsin seni sıkmayacak maksimum 15 saatlik bir eğitim ve bunu kesinlkile bitir.

16 yaşında bu hedefle yola çıkmak büyük avantaj. Eğer düzenli üretir, sabırlı olur ve vazgeçmezsen, birkaç yıl sonra “steam'de oyun yayımlamak” senin için ulaşılmaz bir hayal değil, doğal bir sonuç olur.

Yanıtınız için teşekkür ederim hocam tavsiyelerinizi özenle dikkate alacağım. kendime güveniyorum, yolunuz açık başarılarınız daim olsun.

Sırf senin gibi bilgisiz yazmış mıdır diye baktım ki yazmış. En ufak bir şey bilmeyip, kulaktan dolma şeyleri paylaşıyorsun.

Hayır. '.' koymayı unutmazsın ve unutabileceğin senaryo neredeyse hiç yok. Ayrıca sen daha tuşa basana kadar, syntax hatasını en kötü compiler bile bulur.

Ve tekrad hayır. Sayısalın iyi olmak zorunda değil. 20+50 toplayabiliyorsan, fazlasına gerek yok.

Yazık gerçekten.

Hocam algoritmayi 20+50 seviyesine indirmeyin. Evet ilk dediğinizde haklsınız ama algoritma dediğiniz kadar basit değil. İşin teorik kısmına girmiyorum (bubble sort, selection sor vb) ama en basitinden bir oyunda pathfinding algoritması yazmak cidden tecrübe ister 20+50 kadar basit değil.

Sorunun cevabı ise şimdilik gençsiniz, vaktiniz bol oyun yapmaya başlayın. Biraz İngilizce öğrenin, YouTube, StackOverflow ve yapay zeka araçları sizi çok güzel bir yere getirir, mantığı kavradıktan sonra ise devamını kendiniz yaparsınız.
Yapay zekayı ama verimli kullanmanız lazım. Size cevabı değil sorunun nasıl çözüldüğünü anlatması lazım, yoksa hiçbir şey öğrenemezsiniz.
Bir adet artist gerekiyor, 2D, 3D modeller için, tasarım dili için bu ekipte kim olur size kalmış.
Unity ile başlamanızı tavsiye ederim, çok fazla kaynak var. Bazı oyunlarının klonlarını yapın, kendinizi geliştirin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı