Nasıl siber güvenlikçi olunur?

A00110001

Centipat
Arkadaşlar, Mr. Robot diye bir diziye başladım. Adam yolda geçen sineği bile hackliyor. Bundan önce Who Am I'ı izledim. O da aynı şekilde.
Ben şimdi siber güvenlikçi olmak istiyorum. Ne yapmam lazım? Nereden başlanır? Bir kaynak gösterin oradan yürüyeyim. Buradaki forumu okudum. Burada da herkes Linux falan kullanıyor. Ben de zaten Linux'a geçeceğim. Siber Güvenlikçi adamın Windows'la işi ne? Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam olayı çok yanlış idrak etmişsiniz. Siber güvenliğin asıl amacı veri tabanlarını, dosyaları korumak. Olmak için yazılım bilmek, kodlama bilmek, ingilizce bilmek gerekiyor. Kalilinux gibi işletim sistemi tercih edilir çoğunlukla. Kolay bir iş değil ve kafan estiği gibi olamıyorsun.

İstediğin şey programcılığın çok ileri seviyesi ve uzun yıllar eğitim gerektiren bir süreç. Öyle Udemy'den bir kurs alıp edinilebilecek bir yetenek değil.

En başta C programlama, assembly ve temel ağ bilgisi öğrenmelisin. Yıllarca kod yazmalı ve kendini eğitmelisin. Siber güvenlikte de tonlarca alan bulunmakta. Kendi çalışmak istediğin alanı belirlemeli ve orada uzmanlaşmalısın.

Gidip beyaz şapkalı hacker olma yada etik hacker olma gibi Udemy'den gereksiz eğitimler yada kitaplar alma. Bunlar seni güvenlikçi değil "script veledi" yapar. Dökümantasyon okuma ve kendi kendini eğitme yeteneklerini gerektirir.

İstediğin şey çok zor ve emek isteyen bir konu. 7 - 8 belki daha uzun yıllar gerektiren bir konu.

Lütfen Kali Linux gibi saçma sapan dağıtımlar kullanma. Arch Linux kurmaya çalış. Asla hazıra konma. Gerekli araçları kurmayı ve kullanmayı öğren.

Cidden bu sektörde olmasam da çok fazla tanıdığımın var. İnsanlar sosyal hayatından vazgeçip tüm gün çalışıyor ve kendini eğitiyor. Her insanın yapabileceği bir şey değil bu.

Çok iyi sabır.
Çok iyi hafıza ve yetenek.
Programlama dillerini kendi dilin gibi bilmek.
Bir çok işletim sistemine hakim olmak ve dahası.

Ben de zaten Linux'a geçeceğim. Siber Güvenlikçi adamın Windows'la işi ne?

Windows'ta işi olamaz mı? Bu görüşten öncelikle kurtulun. Ne her şey GNU/Linux'tur ne de Windows. Size tavsiyem öncelikle virüslerin ne olduğunu araştırın. Daha sonra da kendinizi bir dağıtımın terminalinde geliştirin. İnternetten pentesting videolarına bakıp araçların nasıl kullanıldığına dair makaleler okuyun. Yani her şeyi de söyleyemeyiz, biraz da sizin araştırmanız gerek.

Her yorum için teşekkürler dostlarım.
Doğru diyorsunuz hocam. Sadece bilen araştıran arkadaşlardan anahtar kelimeler, kaynaklar derlemek istedim. Mesela sizden "pentesting" terimini ilk defa duydum. Araştırmadan olmaz. Diğer tüm arkadaşlardan da öyle mesajlar geldi.
Windows konusundaki fikirleri araştırıp tartmam lazım.
Sayın hocam, çok teşekkürler yazdığınız tüm adımlar ve konular için.
Çalışma, çok ciddi bir disiplin süreci. Dediklerinize bakılırsa çok yoğun bir çalışma temposu gerekiyor. Umarım bir şeyler öğrenebilir ve pes etmem. Çünkü bakındığımda çok fazla öğrenilmesi gereken şey var.
Mesajımı dikkate alıp bu bilgileri paylaştığınız için yeniden çok teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Önce doğru bir vizyon edinin, gerisi her türlü gelir zaten. Bu vizyonsuzlukla iki-üç saat çalışır, sonra da sıkılır, bırakırsınız. Gerçekten zor işler, iki filme özenip bu işlere atılacaksanız sakın böyle bir hataya düşmeyin, kendinize yazık edersiniz, eziyet edersiniz. Gerçekler filmde görüldüğü gibi değil. Zamanla anlarsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…