METE KARABACAK
Kilopat
Dostum sanırım para verdiğin için böyle söylüyorsun, 2 telefonunda akıcılığı sabit, hiçbir fark yok. (oyun dışında)
Dostum anlamıyor musun? Tabii ki de 16E'nin işlemcisi daha iyi olacak. Ben diyorum ki gündelik kullanıyorsan 16e almana hiçbir gerek yok. Bunu anlayamamak komik.
''Daha ucuza (40-45 Bin TL) Daha ucuza sana güncel iPhone deneyimi vadediyor. (Kocaman çentik minicik sensörlü 1 kamera) Akıcılık farkı illaki vardır ve iPhone16E'deki işlemci asla iPhone 13 ile aynı diyemezsin. Böyle bir şey hiçbir zaman mümkün değildir (Akıcılık farkı gündelik kullanan biri olarak nasıl olabillir? 2 ekranda 60 Hz. Farkettiyseniz 'ki öyle olmamış' bu gömmek için yapılan bir şey) iPhone 16 düz modelinde bile 60 Hz ekran var bunu bilerekten alıyorsun. (Düz modelinde de olmasın o zaman, bu inceleme 16'dan bağımsız.)iPhone 13 ile iPhone 16e karşılaştırmak tamamen saçmalık e modelleri zaten kırpılmış versiyonlar için verilmiş bir adlandırma "16e" gibi bunu farkında olmalısın. Daha ucuza sana güncel iPhone deneyimi vadediyor. Akıcılık farkı illaki vardır ve iPhone16E'deki işlemci asla iPhone 13 ile aynı diyemezsin. Böyle bir şey hiçbir zaman mümkün değildir. iPhone 16 düz modelinde bile 60 Hz ekran var bunu bilerekten alıyorsun.
Zaten şu anda bile hafifi belli oluyor kankan sen ne kadar kabul etmesende ama ileride fark gittikçe açılacak çünkü donanım yetmemeye başlayacak ama 13 hala çok iyi bir telefon kabul ediyorum.
"Daha ucuza (40-45 bin TL) daha ucuza sana güncel iPhone deneyimi vadediyor. (kocaman çentik minicik sensörlü 1 kamera) akıcılık farkı illaki vardır ve iPhone16E'deki işlemci asla iPhone 13 ile aynı diyemezsin. Böyle bir şey hiçbir zaman mümkün değildir (akıcılık farkı gündelik kullanan biri olarak nasıl olabillir? 2 ekranda 60 Hz. Fark ettiyseniz 'ki öyle olmamış' bu gömmek için yapılan bir şey) iPhone 16 düz modelinde bile 60 Hz ekran var bunu bilerekten alıyorsun. (düz modelinde de olmasın o zaman, bu inceleme 16'dan bağımsız.)
Gidip Apple'nin 48 bin TL'ye aynı fiyata "daha ucuza sana güncel iPhone deneyimi vadeden" telefonla Samsung'un S25'inin epey kıyaslamasına bakın.
Samsung Galaxy S25 - Apple iPhone 16e Karşılaştırması - Epey
Büyük bi ekosistemi olanın 16e gibi bir telefonun yüzüne bakacağını düşünmüyorumArkadaşım zaten Android kullanmak isteyen S25 alır bende özellik bakımından S25 daha iyi olduğunu biliyorum ama adamın ekosistemi vardır çıkmak istemiyordur uzun sure de kullanmak istiyordur o zaman iPhone 16e tercih edebilir ayrcıca fiyatları 42K ya kadar da düştü ek takas desteği ile 5000 TL ile daha ucuze denk geliyor.
Büyük bir ekosistemi olanın 16e gibi bir telefonun yüzüne bakacağını düşünmüyorum.
Beni ilgilendirmiyor senin magsafe kullanmadığın dinamik adanla işin olmadığı benim belki var evet benim için belki geniş açı kullanışlı ben belki bunlara ihtiyaç duyuyorum belki 80 yıl öncesinin telefonu gibi kocaman bir çentik ile bir telefon kullanmak istemiyorum bu yüzden milleti uyarıyorum tabii seninkiler almak istiyorsa gidip 40 bin TL'ye anında alabilirler.Benim böyle bir ekosistem var kullanmadığım özelliklere ekstradan neden para vereyim dinamik ada ile işim olmaz magesafe kullanmıyorum kılıf ile eksikliğini giderebilirim geniş açı aynı şekilde hayatım 1 ya da 2 kez kullanmışı mıdır? Benim için kriterler ana kamerası iyi olsun uzun ömürlü akıcı çalışsın zır pırt telefon değiş miyim 60 Hz ekran benimi için eksi ama iPhone tüm düz modellerinde var o zaman neden almayayım ki. Ekran kasa oranlarına baktığımızda tüm IPhone'ların neredeyse aynı o oranda telefonda ekstra olarak.
Armut daha iyi. Anlamıyor musun az önce ki mesaja koskocaman ''GÜNDELİK'' kullanım yazdım.@Cray12a sen şimdi işleri karıştırdın 16e neden alınmaz kısmında Android'de aynı fiyatta daha yüksek Hz ekranlar alabilirsin diye belirtsen tamam da sen direkt iPhone 13 ile kıyaslayıp ya işte onda bu kadar fark var diye söylebiliyorsun. Ayrıca iki aynı ekranın da 60 Hz olması birebir aynı deneyimi yaşatacağı anlamına gelmez. Senin mantığına göre ilk 60 Hz ekranlı cep telefonu ile en son en güncel 60 Hz ekranlı telefon birebir aynı akıcılık deneyimini yaşatır mı demek istiyorsun. Elmayla armutu kıyaslıyorsun farkında değilsin. İki donanımın belirli özelliklerinin aynı olması birebir aynı deneyimi yaşatacak anlamı taşımaz. Oyun oynarken bir telefonda yer yer 40 FPS alırsın diğerinde her şartta 60 FPS alırsın gibi sadece ekrana bakmak senin o donanımı bütün koşullarda aynı tazeleme oranında kalabileceğini göstermez.
Ek bir şey yazmayacağım açıklamalarınla kendi bilgi birikimini kanıtlıyorsun.
Merhaba forum;
Bugün bu konuyu, telefon hakkında pek bir cihaz bilgisi bulunmayan ve telefon almak isteyen kişiler için hazırladım, cihazlar hakkında bilgisi olan, alanlar altta tartışırsa iyi olur.
Not; bu telefonu konu boyunca 13 ile kıyaslayacağım.
Bu telefon 16'nın yandan yenmişi olarak tanıtıldı.
Peki neden alınmaz?
1-) MagSafe
Evet, Apple'nin yepisyeni 16E'sinde MagSafe yok, evet cidden yok, bu neredeyse 6 yıl önce çıkan iPhone 12'de bile vardı. Çözümü var mı var, kılıf.
2-) kamera
Neden kamera derseniz, arka tarafını çevirdiğinizde 1 kamera olduğunu görmüş olabilirsiniz, tamam sıkıntı yok 1 kamera olabilir belki iyidir derseniz, açtığınızda çok kötü olmayan fotoğraflar çekebilirsiniz, kamerası fena sayılmaz. Fakat burada da kameranın sensöründen kısılmış.
Apple “48 mp” diyor ama bu sensör, 16 Pro'daki gibi gelişmiş değil. Daha ucuz, daha küçük, ışık alma kapasitesi düşük bir sensör kullanılmış. Fotoğraflar iyi gibi görünse de, özellikle düşük ışıkta detay kaybı başlıyor. Gece modu var ama 13'teki gece modu bile daha doğal sonuçlar veriyor.
Ayrıca sadece bir kamera olması demek, Ultra geniş açı yok, telefoto zaten yok, yani esneklik sıfır. Geniş açıyla her şeyi çekmeye çalışıyorsun. Fotoğrafla ilgilenen biriysen, bu seni ciddi anlamda kısıtlar. iPhone 13'te en azından iki farklı bakış açısı vardı, bu da yaratıcı çekimlere olanak sağlıyordu.
3-) malzeme kalitesi
Bir diğer detay da malzeme. Elde tuttuğunuzda “plastik mi bu?” diyeceğiniz bir his bırakıyor. Tamam, Apple plastik kullanmıyor ama bu alüminyum çerçeve, 13'teki gibi tok durmuyor. Cihaz hafif evet, ama bu hafiflik kalite değil, "boşluk" hissi veriyor.
Arka yüzey ise cam, ama Apple burada da "kırılmaz cam" diyerek yeni bir isim bulmuş ama çizilmelere karşı dayanıklılığı pek iç açıcı değil. Kılıfsız kullanıyorsanız, kısa sürede mikro çiziklerle dolabilir.
4-) 60Hz ekran.
Ve evet, hâlâ 60Hz. 2025 yılındayız ve orta-giriş segment Android telefonların neredeyse tamamı 90 ya da 120Hz ekranla geliyor. Göz alıştı, artık o akıcılığı arıyor. iPhone 13'te bile bu problem vardı ama o zamanın şartlarında kabul edilebilirdi. Şimdi kabul edilebilir değil. Instagram'da gezmek bile 60Hz ile takılma gibi hissettirebiliyor.
5-) ses kalitesi
Hoparlörler? Orta Hall'i. iPhone 13'ün ses çıkışı daha doluydu. 16E'de ise ses biraz daha tiz, bass zayıf. Müzik dinlerken ya da video izlerken farkı hemen anlıyorsunuz. Kulaklıkla kullansan bile, stereo hoparlörler iyi olmalı çünkü herkes her zaman kulaklıkla gezmiyor.
6-) işlemci
Apple A18 yazıyor, güzel. Ama bu A18 gerçekten Pro'larda gördüğümüz A18 mı? Hayır. Bu işlemci, biraz kırpılmış, ucundan ısırılmış, Apple'nin logosundaki gibi bir elmayı yenmiş bir CPU. GPU gücü azaltılmış, soğutması bile sınırlanmış bir versiyon. Günlük kullanımda fark etmiyor diyebilirsiniz ama uzun vadede fark ediyor.
Özellikle oyun oynuyorsanız — ki birçok kullanıcı sosyal medya dışında oyun için de telefon alıyor — ısınma başlıyor, performans düşüyor. Telefon “ben buradayım” diye değil, “ben yanıyorum” diye kendini hissettiriyor. Yani A16 diyerek göz boyanıyor ama altı boş.iPhone 13'teki A15 bile bu versiyonla kafa kafaya gider.
moderasyon ekibi notu: A15 ve A18 işlemciler arasında işlemci performans farkı vardır. Kafa kafaya gitmez.
9-) “yeni iPhone alıyorum” hissi yok
En kötüsü de bu. Yeni iPhone alıyorsun ama hissettirdiği hiçbir şey yok. Kutudan çıkınca “heh işte bu!” demiyorsun. iPhone 13 kullanıcıları bile yan yana koyunca “bu muymuş?” diyor. Güncelleme süresi uzasın diye iPhone 16e alınmaz. Donanım zayıf, deneyim vasat.
10-) depolama
Başlangıç modeli 128 GB. 2025 yılındayız. Uygulamalar dev gibi, WhatsApp yedeği bile 20-30 GB olmuş. Video çekiyorsun, bir video 1-2 GB yer kaplıyor. Hele ki 4K çekersen geçmiş olsun. Apple hâlâ ICloud'a mahkum etmeye çalışıyor. Yani fiziksel depolamayı düşük tut, iCloud satarız kafası. Bu kullanıcı dostu değil, düpedüz kısıtlama.
Ekranın da kocaman bir çentik olduğunu da unutmayın.
Benim fikirlerime göre, 16e asla alınmaz.
13 kullanmış birisi olarak şu anda güncel olarak 16e kullanıyorum ekran dışında dediklerinizin hiçbirine katılmıyorum, gayet de yeterli bir cihaz.
1-) MagSafe'ye hiçbir zaman ihtiyacım olmadı ve kablosuz olarak 15W edeceğime adam gibi dümdüz powerbank taşımak daha verimli ve ayrıyeten şarjı en iyi giden iPhone ünvanını boşa almamış bu telefon. Gereksiz.
2-) kamerası 16'nın ana kamerası ve gecede gündüzde gayet güzel resimler çekiyor. Geniş açı olmaması birçok kullanıcıyı bozmayacaktır, kendime arkadaşlarıma herkese bakıyorum kullanan kimse yok.
3-)malzeme kalitesi konusunda Apple'den daha iyi bir hizmet sunan hiçbir markayı görmedim. Oldukça premium hissettiriyor özellikle arka taraftaki buzlu cam yapısı çok güzel.
4-)burada ne derseniz haklısınız. Burada tamamen size katılmaktayım 60 Hz olması ve ayrıyeten kapkalın çerçeveler 2025'te rahatsız ediyor.
5-)ses testi videolarını izlemiştim alırken. Sesi genel olarak base model IPhone'lerle aynı diye biliyorum yanlışsam düzeltin.
6-) tek bir GPU çekirdeğinin kısılmış olması güçsüz olduğu anlamına gelmiyor. Oyunlarda veya günlük kullanımda hiçbir eksikliğini hissetmedim.
7-)elimden sürekli telefon geçtiği için 13'ü açarkende öyleydim 12'dede X'tede veya birçok Android cihazdada, o yüzden buna yorum yapamayacağım.
128 GB benim için yeterli fakat 45k verdiğim bir telefonun minimum 256 olmasını isterdim. O konuda haklısınız. 
İyi sosyaller.