Neden A750'yi iade ettim?

Merhaba. Uygun fiyata aldığım ve 18 gün denediğim Sparkle Arc A750 neden iade ettiğimi anlatacağım.

Ben bu kartı Amazon'dan 6099TL'ye aldım. Yani fiyatı iyiydi. Rakipleri 3060 ve RX6600 en az 8K'dan başlıyor.

1- DX9 ve DX11. Bu sürümlerde kart resmen çöp oluyor. Eski RX570'im bile daha iyi performans gösteriyor. Bunu çözebiliyoruz ancak. DXVK diye bir şey var. DX oyunları VULKAN'a çeviriyor. Ancak şöyle bir sorun da var her oyunu VULKAN'a çevirse de bazı oyunlarda performans ya değişmiyor ya da çok az katkı sağlıyor.

Mesela Witcher 2 orijinal halinde 40-50 FPS veriyor ancak drop yiyordu sürekli oynaması imkansızdı. DXVK kurduğumda FPS kilitli olduğu için maksimum 165 FPS'i gördüm ancak FPS sürekli +140'dı. Yani mükemmel çalıştı.

Ancak Batman oyunlarında ise hiç bir işe yaramıyordu. Tabii ki her oyunu deneme şansım olmadı ancak 10 oyundan 5'i iyi oluyordu. Diğer 5'i ise rastgele artık.

2- PS to PC. Evet. Playstation oyunları çok kötü çalışıyor. Rakipleri en az +30 FPS fazla alıyor ve hâlâ çözmek için bir adım yok. Hatta yıllar önce çıkan Detroit hala çok kötü ve düzeltmeyeceklerini söylemişler. Bugün Detriot yarin ... oyunu.

3- Güven. Şimdi şöyle Intel bildiğimiz gibi son zamanları çok kötü geçiriyor. Geçenlerde açıklama yaptılar ve Arc serisi kâr ettirmediği için kendi aralarında devam edip etmeyeceklerini konuşuyorlarmış. Kötü günler geçirdikleri üzerine bu haber daha da kötü. Yani ilerde destek verilmemesi durumunda çok kötü ortada kalabilirsiniz. Satsan satılmaz, atsan atılmaz duruma gelir.

4- Driver. Driver'da hala problemli. Evet gelişiyor ancak hâlâ çok basit özellikler yok. Mesela VSR gibi AMD'de ve Nvidia'da yıllardır olan basit bir özellik bile yok. Bunun gibi sayabiliriz. Bende dahil insanlar açlığını çekti. Güncelleme var mı diye kontrol ettiğimiz zaman güncelsiniz diyor ancak websitesine baktığımızda 2-3 tane güncelleme bile geldiğini görüyoruz. Hâlâ çözemediler. Fan'ı bile boştayken kapatamıyoruz çalışıyor. Boşa 50W civarı kullanıyor. Düşürmek istersen monitörün Hz'yi düşürmek gerekiyor. Yani evet yeni çıkardılar ancak yıl 2025.

Bundan dolayı iade edip sorun yaşamayacağımı bildiğim Nvidia ve AMD arasında gidip geldim ve AMD aldım.

Bakınız çöp, alınmaz demiyorum. Şunu da söyleyeyim bazı oyunlarda da çok güzel çalışıyor kart. Sadece benim gibi basit kullanıcıların işine gelmez. Mesela Valorant'da çok güzel performans veriyor ancak LoL'de oyun ortası 80 FPS falan veriyor. Benim RX570 zaten 120 FPS veriyor orada. CS2 desem yine aynı.

Velhasıl kelam dediğim gibi bence hâlâ alıp kullanılacak bir kart değil.

Boşta yüksek çalışma durumu AMD ekran kartlarında da var. LoL gibi bir oyunda 80 FPS vermesi ekran kartı değil işlemci yüzünden diye düşünüyorum. GT 1030 ile bile LoL'de 250-300 FPS alıyordum çünkü.
Hangi ekran kartını aldınız?

3- güven. Şimdi şöyle Intel bildiğimiz gibi son zamanları çok kötü geçiriyor. Geçenlerde açıklama yaptılar ve Arc serisi kâr ettirmediği için kendi aralarında devam edip etmeyeceklerini konuşuyorlarmış. Kötü günler geçirdikleri üzerine bu haber daha da kötü. Yani ileride destek verilmemesi durumunda çok kötü ortada kalabilirsiniz. Satsan satılmaz, atsan atılmaz duruma gelir.

Ekran kartı üretiminden çekildiler diye biliyorum. Bu saatten sonra Arc alınmaz bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı