Neden Cherry MX ve türevi anahtar kullanan bir klavye almamalısınız?

Hobar

Megapat
Katılım
9 Şubat 2014
Mesajlar
52
Mekanik klavyelerin ilk yaygınlaşmaya başladığından beri sektörde bulunan yaygın switch modeli bu. Piyasadaki ilk ürünlerden olduğu için oldukça fazla yaygınlaştı. Custom klavyeler, tuş başlıkları hepsi bu tipte üretiliyor. Ama bu iyi bir tasarım olduğunu göstermez. Başlığı Cherry MX diye açtım ama yazdıklarım bu formdaki tüm switcher için geçerli. Piyasada bu tip switchlerin spesifik bir adı var mı bilmiyorum.



Basma sorunları: Mekkanik klavylerde kısa bir arama ile birçok kişinin çift, üçlü basma veya hiç basmama sorunları yaşadığını görebilirsiniz. Zamanla çoğunda ortaya çıkıyor. Çünkü her basışta anahtarlama aynı şekilde gerçekleşmiyor. Kontak noktaları zamanla yıpranması ve araya toz kaçması bu tip sorunlara sebep olabiliyor. Farelerde de var ama onda sadece iki tuş olduğu için olasılık çok daha düşük. 2 tuşu değiştirmek de çok daha kolay. 100 küsur tuş olan klavyenin hangi birini değiştireceksiniz. Optik veya manyetik anahtarlara geçilmediği sürece bunu düzeltmenin kesin bir yolu yok.
Aydınlatma kötü: Cherry MX türevi switchlerde ışık çok derinden ve dağılarak geliyor. Ayrıca ışık tuş yüzeyinin ortası değil, üst tarafına vuruyor. Bu da ışığın çoğunun tuşun yüzeyi yerine kenarlardan sızmasına sebep oluyor. Hem klavyeyi pavyona dönüyor hem de pille çalışan ürünler için gereksiz pil tüketimine sebep oluyor. Aşağıda biri ortadan aydınlatılan, biri Cherry MX benzeri switch kullanan iki farklı model var. Hangisinin daha iyi göründüğünü size bırakıyorum.




Sallanma sorunu: Hareketli kısım ortada küçük bir bölgede olduğu için en fazla sallanma sorunu bu tip anahtarlarda.

Kısacası bu tip anahtar kullanan hiçbir klavyeyi tavsiye etmiyorum. Kullandığım ROG Azoth klavyeyi de ROG STRIX Scope RX TKL Wireless Deluxe veya ROG Claymore II gibi optik anahtar kullanan bir model ile değiştireceğim. Zaten ekranı da hiçbir işe yaramıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam açıkçası bomboş bir yazı olmuş ya. Yazdığınız neredeyse her şey klavyeden klavyeye farklılık gösteren şeyler. Cherry MX brown switchlerimle 4. yılıma gireceğim. Çok mutluyuz.
 
Yanlış anlamayın ama, param varsa neden mekanik almıyorum?
Her sene klavye değiştiririm, ama kullandığım süre boyunca mutlu olmayı tercih ederim. Hiç membran klavye kullandınız mı? Ben 5 sene boyunca kullandım, mekanik klavyeye geçene kadar memnundum.

Ayrıca optik switch kullanan bir klavyeye geçtiğiniz zaman hiç bir şey değişmeyecek, belki tepkime süresi azalacak falan ama sonuç olarak yine 5 sene sonra çift basacak, üçlü basacak, ters basacak düz basacak. O kullandığınız 5 sene boyunca ama lanet okumayacaksınız klavyeye.

Klavyelerden anlamadığınız zaten ROG Azoth klavyeyi çöpe atıp optik switchli bir klavyeye geçmek istemeniz, yanlış anlamayın hotswappable olduğunu bilmeyip farklı switch yerine farklı klavye almak mantıksız.

İsterseniz mekanik klavyelere sallamadan önce bir membran klavye deneyin, sonra kim bulduysa mekanik klavyeleri dua okursunuz adama.
 

Hocam bende Logitech G413 vardı onun switchleride ortası boşluklu ve ışık var ışık normal klavyelerden iyi geliyor haklısınız ama switchi tutan tırnaklar bir süre sonra kırıldı ve switchin içinde kaldı böylede yeni keycap alıp takamadım ve bazı switchler bozuldu hem piyasada switch yok hem de hotswappable değil ve değişmiyor ( ben klavyeyi söküp NumLock'taki tuşların lehimini söküp switchleri yer değiştirdim ama bunu herkes yapamaz.) Yani bu tarz switch almak ileride bozulan tuşları veya keycapleri değiştirebilmek çok daha iyi.
 
Rog Azoth'da tuş sesi hariç iyi olan hiçbir şey yok. Ekran bir işe yaramıyor, aydınlatma kötü, bir yıl bile olmadı k ve n harflerim çift basıyor. Volume tekerleği terine koydukları zımbırtı kullanışsız. Armoury Crate'ye girmiyorum bile. Switchleri değiştirmek bunların hiçbirini çözmez. Optik anahtarlara geçmek istememin sebebi de zamanla yıparanma olmayacağını düşünmem. Ayrıca aydınlatma ortadan yapıldığı için pavyon gibi görünmüyor.

Mekanikk klavye almayın da demedim. Cherry Mx tipi switch lerin kötü olduğunu sebepleriyle anlattım. Chery Mx ve türevleri form fakktör olarakk kötü tasarlanmış ürünler. Piyasadakilerin %90 ı bunlardan kullanıyorsa ben ne yapayım.

Daha önce optik klavye kullanmadım. Ama çalışma prensibi olarak çift basma pek olası değil gibi geldi. Belki onlarda da oluyordur bilemiyorum artık. Artık bütün ürün inclemeleri ürün tanıtımına dönüştüği için bu tip şeyleri satın almadan öğrenemiyoruz.

(3 kere çift basan k harfini özellikle düzeltmedim)
 
Son düzenleme:
Şanssızlık, çok dandik switch kullanan K617'im var ve yumruklayarak kullanıyorum gıkını çıkartmadı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…