Neden çoğu Türk işletim sistemleri Linux üzerine?

Sıfırdan kernel yapmak hem maliyetli hem de geliştiriciler için stresli bir iştir. Linux projesi dünyadaki en büyük açık kaynak projelerindendir. Dünya genelinde milyonlarca insan birden katkı sağlamıştır ve sağlamaya devam ediyorlar.

Pardus Linux'u ele alalım. Devlet kurumlarını Windows'un maliyetinden kurtarmak amaçlı yapılmış bir distrodur. Bu yüzden de sıfırdan kernel araştırması için bütçe ayrılmaya gerek duyulmamıştır. İşte Linux distrolarının çok popüler olma sebeplerinden birisi de budur. Sıfırdan kernel yapmak maliyetli ve zaman alıcı bir iştir. Hatta Pardus Linux projesi artık Debian tabanlı bir distro olmuştur. Yani sadece Debian'a bir kaç şey eklenmiştir devlet bilgisayarları ile uyumlu olsun diye. Debian seçmelerinin sebebi ise stabilite odaklı bir dağıtım olması.

Linux için uyumlu olan açık kaynaklı projeler bulunmaktadır. Masaüstü ortamları, önyükleyiciler ve tonla şey. Bunları baştan yazmak ta çok uzun sürer ve maliyetli olur, ayrıca stresli.

Ayrıca Linux'a milyonlarca insan katkı sağladığı için kernelde bug olma şansı azalıyor. Örneğin artık devam edilmeyen ve yerini 5.7'ye bırakan 5.6 sürümü, UNIX'in 2038 bug'ına çözüm bulmuştur. Ayrıca Google'da çalışan mühendisler de Android için katkı yapıyorlar ve onu da paylaşıyorlar, kaynak kodlarında bulabilirsiniz.

Sıfırdan işletim sistemi yazmak, bilgisayarda yapılabilecek en zor iş olarak geçer fakat tabii ki imkansız değil, fakat Linux veya BSD gibi çekirdekleri baz alan bir dağıtım yapmak çok büyük zaman ve para tasarruf eder.

(Şahsen hiç Linux kullanmadım)

Kullanmış olsaydın büyük ihtimalle bu başlık açılmayacaktı.
Sen sorarak zor olanı seçtin.
Oysa denemek daha kolay ve bir çok soruna cevabı da deneyerek bulursun.
Üstelik gerçek makinede denemek zorunda değilsin, sanal makinede de deneyebilirsin.
Yalnız uyarayım, bir defa seversen daha da onsuz yapamazsın

Hepizin yorumunu okudu ve beğendim.
Teşekkürler vakit ayırdığınız için.

Hocam bu soru konuyla alakasız ama imzanızda ki bulanıklığı nasıl yaptınız?

Sizin bu kulanndığınız biraz farklı gibi Chromium 83.0.4103.106 bu tarayıcıyı ve Linux'u kullanma sebebiniz nedir acaba merak ettim.
Chromium'u Chrome'da yer işaretlerim olduğu için kullanmak istedim. Oturum açıp erişebiliyorum çünkü. Ve normal Chrome'un aksine bu da açık kaynak versiyonu. Opera ve yeni Microsoft Edge bile Chromium tabanlı. Linux kullanma sebebim ise programlamada Linux veya başka bir UNIX benzeri veya UNIX klonunun çok iş görmesidir. Daha yeni kullanıcıyım sayılır (2 ay olacak) ama, Ubuntu biraz hantalmış gibime geldi, belki ileride Debian'a geçebilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…