YT'den baktım. Genelde hep çok pervaneli şeklinde. Hem uçuş izni mi ne öyle bir şey varmış. Çok detaylı bakmadım ama helikopterler sanki daha mekanik, yakıtlı olanları var. Diğeri daha elektronik gibi geldi ve daha otonom veya öyle olmaya daha yatkın.
Öncelikle dikey iniş ve kalkış yapan çoğu kişinin aklındaki DJI tarzı bir drone yapmak istiyorsanız doğrudan bir ağırlığı kaldırmanız gerekiyor. Bayraktar TB2 tarzı İHA'larda ise önüne motor takılmış kağıt uçak mantığı vardır. Örneğin kağıt uçağın fiziksel olarak süzülmesi mi daha kolaydır yoksa doğrudan yukarı havalanması mı?
Öncelikle dikey iniş ve kalkış yapan çoğu kişinin aklındaki DJI tarzı bir drone yapmak istiyorsanız doğrudan bir ağırlığı kaldırmanız gerekiyor. Bayraktar TB2 tarzı İHA'larda ise önüne motor takılmış kağıt uçak mantığı vardır. Örneğin kağıt uçağın fiziksel olarak süzülmesi mi daha kolaydır yoksa doğrudan yukarı havalanması mı?
Şu tarz bir ürünün videosu yayınlandı bakabilirsiniz. Dikey iniş ve kalkışta sorun maliyetten çok gerektiği kadar ağırlığı taşıyamaması, yüksek hızlara çıkamaması ve verimsiz olması.
Şu tarz bir ürünün videosu yayınlandı bakabilirsiniz. Dikey iniş ve kalkışta sorun maliyetten çok gerektiği kadar ağırlığı taşıyamaması, yüksek hızlara çıkamaması ve verimsiz olması.
Yok hocam. Quadcopterler var ya. Sadece pervaneli olanlar. Onu diyorum. Lise seviyesi için. Heves ettim. Hevesim devam eder bana uygun bir şeyse Teknofest'e katılmayı düşünüyorum.
Manevra kabiliyeti çok pervaneli dronelarda daha iyi olduğundan daha çok tercih ediliyor fakat sivil alanda.
Bir nesnenin hacmi arttıkça eylemsizlik torku ve eylemsizlik momenti artar. Bu nesnenin hareket etmeye veya dönmeye gösterdiği direnç anlamına geliyor. Tek pervaneli droneların pervaneleri hacmi büyük olması gerektiğinden çevirmek ve altındaki havayı itmek için daha güce ihtiyaç duyar. Küçük pervanelerde eylemsizlik torku daha az olacağından pervanelerin dönmesi ve dolayısıyla altındaki havayı itmesi daha kolay olacaktır. Kanatlı dronelar itki gücünü yatay olarak kullanır, dikey hareketler için yerçekimi ve hava sürtünmesinden faydalanır. Bu sebeple yatayda daha hızlı hareket edebilirler ve daha ağır yükleri kolaylıkla taşıyabilirler pervaneli dronelara göre.