C/C++ Neden "int yas" degilde sadece "yas" degiskenini okuyor?

rasim00

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Windows 10
Intel(R) Core(TM) i7-10750H CPU @ 2.60GHz (12CPUs)
16 GB RAM
NVIDIA GeForce GTX 1660 TI
Meslek
Bilgisayar Bilimleri öğrencisi
Merhaba arkadaşlar, ben yeni yeni C++ öğrenmeye başladım ve sizden yardım almak istiyorum.

1701347299489.png

7 ve 8 satırları anlamadım. Kodu çalıştırdıktan sonra neden "int yas" değil de sadece "yas" değişkenini okuyor?

Dosya Ekleri

• 1701347217333.png
    1701347217333.png
    141,5 KB · Görüntüleme: 376
Son düzenleyen: Moderatör:
İkisi farklı değişken değil, ikisi de aynı. Üstte int şeklinde tipini belirleyip önce değişkeni tanımlıyor, daha sonra altındaki satırda zaten üst satırda tanımladığı değişkenin değerini değiştirip 21 yapıyor. Yani sadece değeri güncelliyor. Bu yüzden de çıktı 20 değil 21 oluyor.

Daha önce tanımladığın bir değişkenin değerini değiştirmek için tipini belirtmeye gerek yok, direkt var = value şeklinde değiştirilebiliyor. Üstteki değişkende int yazmasının sebebi değişkeni tanımlamak için değişkenin tipini de belirtiyor olmamız. Int bir veri tipidir değişken ismi değil.

7. satırda "yas" değişkenini tanımlayıp default bir değer(20) atıyorsun. Ardından 8. satırda tanımladığın değişkene yeni bir değer atıyorsun ve 20 olan değeri 21 yapmış oluyorsun. yani 20 = 21 yapıyorsun ve "yas" değişkeninin yeni değeri 21 olmuş oluyor. IDE kodu satır satır okuduğu için "yas" değişkeni adına yaptığın en son işlem geçerli olur. 9. satıra "yas = 22" eklersen yas değerini 22 olarak alır.

Merhaba arkadaşlar, ben yeni yeni C++ öğrenmeye başladım ve sizden yardım almak istiyorum.

Eki Görüntüle 2036248

7 ve 8 satırları anlamadım. Kodu çalıştırdıktan sonra neden "int yas" değil de sadece "yas" değişkenini okuyor?

Değişkenler verilerin saklandığı kap gibidir.
Sen o kaba önce 20 koymuşsun.
Sonraki satırda 21 koymuşsun.

Doğal olarak son koyduğun neyse onu görüyorsun.

Değişken kavramını biraz daha anlamanız gerekiyor. Günlük hayattan örnek verelim son gelen kişinin yaşını tuttuğumuz düşünelim

Yas =20
Yeni kişi geldi
Yaş =26
Yeni kişi geldi
Yaş =18

Kod çalıştığı zaman çıktı olarak yaş 18i verir. Ancak her yeni kişi gelmeden önce siz cout ile çıktı alırsanız
Yaş 20
Yaş 26
Yaş 18
Şeklinde çıktı almış olursunuz. Eğer tam anlamadıysaniz 12. Satırı kopyalayın ve 7. Satırin hemen altına yapıştırın öyle çalıştırın

Ve kod blogu yukarıdan aşağı doğru çalışır. Bunu asla unutmayın

Eki Görüntüle 2036248

Hocam, C++'ı çok iyi bilmiyorum ama Python bilgimi kullanarak bir yorum yapmaya çalışacağım.

İlk olarak, "int yas" değişkenini tanımlamışsınız. "int" veri tipi, bir sayı değişkeni olduğunu belirtiyor. Bu, değişkenin adına değil, veri tipine etki eder.

Daha sonra, tekrardan "yas" değişkenini tanımlamışsınız. Bu, "yas" değişkeninin değerini güncelleyecektir.
Yani değer 20 iken 21 yapmışsınız.

Int yas ve yas farkli degiskenler degil. Sen int yas yaptigin zaman degiskeni ve turunu tanimlamis oluyorsun. Bundan sonra bu degiskeni kullanmak istediginde yas yazman yeterli oluyor. IDE mantiginda da = isareti esittir demek degildir. Bu isaret aslinda atama yapmaktir. Ayrica kodlar yukaridan asagiya dogru okunur. Sen kodu calistirdiginda IDE once yas degiskenine 20 degerini atiyor. Bir alt satira gectiginde de ayni degiskene bu sefer 21 degerini atiyor. O yuzden sana 21 olarak donuyor.

Eki Görüntüle 2036248

Int olarak yazdığın şey integer yani tam sayı demektir. Kendinden sonra gelecek olan ifadenin türünü belirler. Senin yazdığın koda göre ilerlersek yas ifadesinin bir tam sayı değeri alabileceğini söylüyor.
Kodlar C++'da birinci satırdan okunmaya başlıyor. İlk önce int yas kısmı okunuyor. 20 olarak alıyor ama alt satıra indiğinde yas değerinin 21 yapıldığını görüyor. Bunun sonucunda yas kısmına 21 olarak alıyor. Çünkü verinin değişkenin daha sonradan değiştirilmiş olduğunu ve buna göre işlem yapması gerektiğini düşünüyor. Aynı veriyi iki kere tanımlamış oluyorsun. Çözüm için ya yas ifadesini tanımla ve altına ifadenin değerini gir
C++:
int yas;
yas = 21;
Ya da tek satırda hem ifadeyi tanımla hem de değerini gir
C++:
int yas = 21;

Eki Görüntüle 2036248

Sen 7. satıra geldiğinde bilgisayara yas değişkeni için int değer tutacak kadar yer ayırmasını söylüyorsun ve o kısım artık yas değişkeninin oluyor ardından yapacağım her değişiklik sadece o ayırılan bitlerin değerinin değişmesi sonucunu doğuruyor yani tekrar int diye tanımlanamana gerek yok.

C/c++'da değişken tanımlarken ne olduğunu söylememiz gerekiyor. Python gibi kendisi anlamıyor. Bunu ‘int' yani tamsayı diyerek yapıyoruz. Ayrıca derleyici kodu çalıştırırken üstten alta doğru okuyor ve ilk başta int yas = 20 olarak okuyor. Yas değişkenini oluşturup 20'yi atıyor. Ondan sonra yas = 21'i okuyunca bakıyor var olan bir değişken, karşısındaki değeri okuyor ve onu değiştiriyor. Tekrar bir değişiklik olmadığı sürece de yas değişkeniyle yapılan işlemlere son girilen değeri sokuyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı