Neden Linux kullanılmalı?

GrantieFX

Femtopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Linux ve Windows'un farkı, avantajları dezavantajları neler?
Neden herkes Linux'a geçmemiz gerektiğinden bahsediyor?
Yani Linux'un özelliği nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Linux istediğin gibi değiştirebileceğin, açık kaynaklı ücretsiz bir işletim sistemi. Benim en sevdiğim yanı kişiselleştirmedeki sınırsızlık. Ama Windows aksine veri mahremiyeti gibi konularda çok iyi çünkü sistemi tamamen sen yönetiyorsun. Windows'un dayatmalarına baş eğmek zorunda kalmıyorsunuz. Onun dışında son kullanıcı için fazla uygun değil onu söylemek lazım. Ama herkesin şans vermesi gerekir.

Bu neden Windows'ta yok diyebileceğin özellikler, farklı masaüstü ortamları ve sürücüler ile karşılaşabilirsin.

Mesela yazılımları edinmek için internetten .exe gibi bir format indirmek yerine paket yöneticilerini kullanırız. Böyle olunca yazılımın kendini güncelleme sistemi olmasına gerek kalmıyor ve tüm yazılımlar belirli bir noktadan kontrol ediliyor.
Ya da dediğim gibi masaüstü ortamları. Hangisi senin gözüne hitap ediyor? Hangisinin özellikleri sana daha uygun? Plasma, Budgie ve Gnome'a bakabilirsin.

Hocam oyunlar için problem yaratıyor mu peki kasma falan oluyor mu?

Hocam oyunlar için problem yaratıyor mu peki kasma falan oluyor mu?
Performans açısından kas bir fark yok hatta kas gücü performansında Windows şişirilmiş olduğu için daha kötü performans verebiliyor. Ama ekran kartlarının bazı teknolojileri Linux'a gelmiyor ya da geç geliyor (DLSS vb). Ama oyunlarda performans'tan çok uyumluluk sorunuyla karşılaşılıyor. Oyun geliştiricileri Linux'un pazar payı düşük olduğundan genellikle Linux'a port yapmıyorlar. Burda da Proton gibi uyumluluk araçlarıyla bir çok oyunu performans kaybı olmadan oynayabiliyoruz. ProtonDB sitesinden oynamak istediğiniz oyunun Linux'ta nasıl çalıştığını da kontrol edebilirsiniz. Çalışmayan oyunlar çoğunlukla Vanguard, Battleye gibi anticheat sistemlerini kullanan oyunlardır.

Açık konuşmak gerekirse ben Linux kullanacak olsam başka bir diskimde her dahim bir Windows kurulumuda tutar, o şekil kullanırım. Linux'a uyumsuz fazlasıyla popüler oyun ve uygulamalar var. Linux yine iş görüyor çoğu oyunu çalıştırıyor ya da problem çıkartmıyor ama native bir şekilde Windows'ta bir oyunu oynamak varken gidip Linux'ta oynamam ben o oyunu.

Linux bence sevene gider, günlük kullanıcıya asla gitmez. Zaten bu yüzden Windows hala pazar payında önde ve muhtemelen Linux asla Windows'u geçemeyecek. Linux öğrenmeye niyetli değilseniz, sırf insanlar öneriyor diye geçmek istiyorsanız, bence geçmeyin, çünkü Windows sizin için yeterde artar zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…