Linux ve Windows'un farkı, avantajları dezavantajları neler?
Neden herkes Linux'a geçmemiz gerektiğinden bahsediyor?
Yani Linux'un özelliği nedir?
Hani sürekli her yerde mantıksız şekilde popup olarak çıkan bir yazı var:
"yapay zeka, yazılımcıların işini ellerinde alacak!" yalan bir popup ve içi boş bir balon ifade.
Yapay zekayı kim yazıyor o zaman?
Muhasebe kayıtları eskiden defterler notlar ile debelleşmeden ibaret idi. Bilgisayar geldiğinde, benzer bir haber "bilgisayarlar sayısız muhasebeciyi - muhasebe elemanını işinden edecek". Yalan. Yalanın daniskası hem de...
Çünkü daha önce vasıfsız bir şekilde muhasebeci yanında çalışan evrak kayıt edip getir götür yapanlar kendisine "muhasebeci" sıfatı ile tanıyor idi. Ama vasıfsız.
Bilgisayar ile kayıt tutma başladığında, bu vasıfsız elemanlar bir miktar bir şeyler öğrenemek zorunda kaldırlar. Eskiden kendisine muhasebeci diye tanıtanlar, bilgisayarın devreye girmesi ile "muhasebeci yanında fatura girişi yapan eleman" sıfatını alıverip ortada reel olarak vasıfsız ünvanına düştüler.
Yani abi bir sürü yazılım belgesi var, bir sürü kod var internette. Yapay zeka bunlarla eğitilirse hiç çaba göstermeden yazılımcı oluyor yani. Ben de elimizden alınacağını düşünüyorum. Özellikle Türkiye gibi ülkeler etkilenebilir bence.Bu kısma cevap vermek istedim. "Yapay zeka yazılımcıların işini ellerinden alacak" bu doğru bir ifade. Daha şimdiden alıyor bile. Hiç mi araştırmadın bilmiyorum ama 2024 başta olmak üzere bu yıl da bir sürü çalışan işten çıkartılıyor. Bir sürü yazılım mühendisi işsiz kalıyor. Git Reddit'te biraz gez bakalım. 30 yılık yazılımcıyım işten çıkarıldım yazılarıyla karşılaşacaksın. Eskiden 1000 kişinin yaptığı işi artık 200 kişi yapıyorsa eğer yazılımcıların elinden aldığı doğrudur.
"Yapay zekayı kim yazıyor o zaman?"
Kimse yazılımcıların tamamı işsiz kalacak demiyor zaten. Yukarıda dediğim gibi eskiden 1000 kişi çalışıyorsa ve şimdi 200 kişiye düştüyse bu zaten gerçekleşmiş demektir. Üstelik herkesin bildiği OpenAI daha kaç yıllık şirket yahu? Kİm bundan 5 sene önce böyle bir yapay zeka tahmin ederdi? Bundan 5 yıl sonra hangi seviyede olacağını biliyor musun? İnanılmaz bir rekabet var ve hızla gelişiyor. Senin veya başkalarının yapay zeka balon yavv demesiyle öyle olmuyor. Al sana bazı kaynaklar vereyim İngilizcen varsa okursun.
AI is already cutting jobs — but only one age group is paying the price, Stanford study finds
A first-of-its-kind analysis offers some of the strongest evidence yet that AI is reshaping the U.S. job market — and it’s hitting certain workers the hardest.www.sfchronicle.com
2025 layoffs: List of companies cutting jobs worldwide and why it’s happening
Many big companies are cutting jobs in 2025. Tech, retail, finance, and energy firms are making layoffs as they try to save costs and adjust to new changes like AI and automation. While some roles are lost, new jobs in digital, data, and technology are also expected to grow in the coming years.economictimes.indiatimes.com
Bu kısma cevap vermek istedim. "Yapay zeka yazılımcıların işini ellerinden alacak" bu doğru bir ifade. Daha şimdiden alıyor bile. Hiç mi araştırmadın bilmiyorum ama 2024 başta olmak üzere bu yıl da bir sürü çalışan işten çıkartılıyor. Bir sürü yazılım mühendisi işsiz kalıyor. Git Reddit'te biraz gez bakalım. 30 yılık yazılımcıyım işten çıkarıldım yazılarıyla karşılaşacaksın. Eskiden 1000 kişinin yaptığı işi artık 200 kişi yapıyorsa eğer yazılımcıların elinden aldığı doğrudur.
Aynen ya da iş vardır ama talep aşırı fazladır. Çünkü önüne gelen yazılımcı.Ben de bu kisma cevap vereyim oyle bir sey yok. Yazilim gelistirme hizini arttirdigi da junior'lar icin gecerli, senior'lar icin degil.
AI ile yeri degistirilen kalifiye bir yazilimci yok. AI start-up'larinin zarar etme orani korkunc yuksek.
Daha bu sene Microsoft 6000 h1b talebinde bulunmus.
Microsoft lays off over 2000 in Washington, then requests over 6000 H1B visas. Am I missing something? | Tech Industry - Blind
817 software engineers and 1500+ others laid off in Washington state, then they turn around and request 6327 H1B visas for software engineers in the same time period. Am I missing something here? Why would they outsource domestic roles to immigran...www.teamblind.com
Sektorde eski karlilik yok, AI oldugu icin junior'a ihtiyac da azaldi; durum bu. Reddit'in eksisozlukten bir farki yok kredibilite acisindan.
Ben de bu kisma cevap vereyim oyle bir şey yok. Yazilim gelistirme hizini arttirdigi da Junior'lar icin gecerli, Senior'lar icin degil.
AI ile yeri degistirilen kalifiye bir yazilimci yok. AI start-up'larinin zarar etme orani korkunc yuksek.
Daha bu sene Microsoft 6000 h1b talebinde bulunmus.
Microsoft lays off over 2000 in Washington, then requests over 6000 H1B visas. Am I missing something? | Tech Industry - Blind
817 software engineers and 1500+ others laid off in Washington state, then they turn around and request 6327 H1B visas for software engineers in the same time period. Am I missing something here? Why would they outsource domestic roles to immigran...www.teamblind.com
Sektorde eski karlilik yok, AI oldugu icin Junior'a ihtiyac da azaldi; durum bu. Reddit'in eksisozlukten bir farki yok kredibilite acisindan.
Öyle bir şey yok mu? O zaman bunca haberler ve isten cıkarmalar öylesine anladım. Yapay zeka gelistiren sirketler zaten kar etmiyor bu bilinen bir şey? Mesela OpenAI arkasında Microsoft olmasa nereye kadar dayanır? Google bu kadar büyük olmasa nasıl zararı göze alır? Claude arkasında bildigim kadarıyla Amazon var. Kısacası büyük sirketler bu şeyleri elbette göze alacak. Yapay zeka bambaska bir çağ açıyor. Ve bu çağa katılmazsak zaten 3. dünya ülkesiydik tamamen o klasmanda kalacağız. İşletmeler de yapay zekayı en az entegre eden ülkelerden birisiyiz diye bir yerde okumuştum. Bizim millet AI balon yavv dediği sürece daha çok geri kalırız.