Neden Linux kullanılmalı?

Linux ve Windows'un farkı, avantajları dezavantajları neler?
Neden herkes Linux'a geçmemiz gerektiğinden bahsediyor?
Yani Linux'un özelliği nedir?

Linux'un avantajları:
  • Özgür yazılım olması.
  • Özelleştirilebilir olması.
  • Mahremiyete önem vermesi.
  • Ücretsiz olması.
  • Hafif olması.
Dezavantajları:
  • Program desteğinin kısıtlı olması.
  • Oyun konusunda çoğu zaman Windows'tan kötü olması.
  • Desteğinin kısıtlı olması.
  • Windows'a göre öğrenmesinin zor ve uğraştırıcı olması
  • GUI ağırlıklı olan Windows yerine clı yani terminal ağırlıklı olması (GUI kullanmak çoğu zaman yetse de terminalsiz Linux saçma olur.)

Hocam kısaca eğer oyun oynayan ve internette dolaşan biriyseniz Windows daha iyi. Eğer bilgisayara meraklı, kurcalamayı seven, teknoloji ve yazılıma meraklı biriyseniz Linux daha iyi denilebilir.

Linux alt yapısını öğrenmek ve hatta gündelik işletim sistemi olarak kullanılabilir.
Ayrıca merak edip, 1 - 2 ay kullanan bile var yani.

Bana göre kullanım kolaylığı olarak Gnome 48 > Windwos > macOS diyebilirim.

Gnome 48; basit, minimal, anlaşılması kolay ve modern bir ortamdır.

Lakin genel olarak oyun eksikliği ve onu takip eden program eksiliği yüzünden Linux, tercih edilmiyor fazla.

Bilgisayari ne amacla kullanmak istedigine gore degismekle birlikte, genel olarak windows sistemlere gore daha sade ( daha az bloat ) , daha az kaynak tuketen, daha fazla customize edilebilir, daha stabil ve daha guvenli sistemler olusturabilirsin.

Olusturabilirsin diyorum cunku Linux yap-boz gibi, kendin olusturuyorsun ya da birilerinin senin icin buyuk oranda olusturdugu distroyu kullaniyorsun.

Yine bu yapida olmasi, bilincsiz kullanicinin elinin altinda stabil olmayan ve hantal calisan bir sisteme donusmesine de sebep olabilir.

Sonucta isletim sistemleri bir arac, yapmak istedigin her seyi Windows sistemde yapabiliyorsan da bence maceraya hic gerek yok.

Daha önce yazılara muhalefet ederek cevap vereyim!

Senin kullanım esnasındaki amacın - hedefin - kullanacağım programların ihtiyaçları - karşındaki hizmet vereceğin/ücret alacağın kişilerin beklentisine göre işletim sistemini seçersin.

Ev kullanıcı isen, maksadın chat yapmak - video film - YouTube ise; AS400 bile kurabilirsin.

Bilgisayar kullanırken farklı şeyleri öğrenmek - geliştirmek - denemek - kullandığın Hardware'e çok fazla yük istemiyorsan doğal olarak Linux kullanabilirsin. Hem de Linux sana ileride meslek seçimlerinde daha geniş yelpaze sağlar. Masaüstü - fat alternatifleri ile farklı düşünce - farklı çözümler - farklı bakış açıları getirir. Kontrolü sende olmayan çözümler yerine, ilk planda zorlanıyor da olsan sana düşünmek - öğrenme zevki sağlar.

Hani sürekli her yerde mantıksız şekilde popup olarak çıkan bir yazı var:
"yapay zeka, yazılımcıların işini ellerinde alacak!" yalan bir popup ve içi boş bir balon ifade.

Yapay zekayı kim yazıyor o zaman?

Muhasebe kayıtları eskiden defterler notlar ile debelleşmeden ibaret idi. Bilgisayar geldiğinde, benzer bir haber "bilgisayarlar sayısız muhasebeciyi - muhasebe elemanını işinden edecek". Yalan. Yalanın daniskası hem de...
Çünkü daha önce vasıfsız bir şekilde muhasebeci yanında çalışan evrak kayıt edip getir götür yapanlar kendisine "muhasebeci" sıfatı ile tanıyor idi. Ama vasıfsız.
Bilgisayar ile kayıt tutma başladığında, bu vasıfsız elemanlar bir miktar bir şeyler öğrenemek zorunda kaldırlar. Eskiden kendisine muhasebeci diye tanıtanlar, bilgisayarın devreye girmesi ile "muhasebeci yanında fatura girişi yapan eleman" sıfatını alıverip ortada reel olarak vasıfsız ünvanına düştüler.

Merak edip kendini geliştirirsen, Linux sana bir sıfat kazandırır.
Micopsoft da sıfat kazanamaz mısın? Tabii ki kazanırsın. Ama dar pencerede kalır ve iş eninde sonunda bir *nix OS işe ortak çalışmaya geldiğinde ortada kalırsın. Çünkü güncel çıkan yapıların büyük kısmı *nix OS'dan geliştiriliyor. Lisans sorununun olmayışı desem de asıl sebep: Büyüme anında farklı işletim sistemi ve farklı kapasitedeki serverların aynı havuzda hizmet vermesini sağlanabilmesidir.

*Nux ile temeli atılan bir Network'e farklıişletim sisteminin dahil edilip, aynı havuzda veri paylaşımı yapabilmek kolay. Ama Windows bir yapı içine Android bile eklemek zor. Şu an Windows içerisinde Android veya Linux çalışıyor gözüküyor olsa da, arka planda Windows bir sanal işletim sistemini çalıştırarak bunu sağlıyor ve bu da kullandığın PC'ye her açıdan yük bindiriyor. Kaldırmak istediğinde ise sana farklı hatalar çıkartıyor.

Linux kendisi için farklı gelecek planları olacak bireyler için çok farklı imkanlar sunan bir işletim sistemidir.

Olayları farklı bakış açıları ile değerlendirmeni sağlar. Farklı alternatif çözümler geliştirmen için imkan sunar.

Başarılar.

Bu kısma cevap vermek istedim. "Yapay zeka yazılımcıların işini ellerinden alacak" bu doğru bir ifade. Daha şimdiden alıyor bile. Hiç mi araştırmadın bilmiyorum ama 2024 başta olmak üzere bu yıl da bir sürü çalışan işten çıkartılıyor. Bir sürü yazılım mühendisi işsiz kalıyor. Git Reddit'te biraz gez bakalım. 30 yılık yazılımcıyım işten çıkarıldım yazılarıyla karşılaşacaksın. Eskiden 1000 kişinin yaptığı işi artık 200 kişi yapıyorsa eğer yazılımcıların elinden aldığı doğrudur.

"Yapay zekayı kim yazıyor o zaman?"

Kimse yazılımcıların tamamı işsiz kalacak demiyor zaten. Yukarıda dediğim gibi eskiden 1000 kişi çalışıyorsa ve şimdi 200 kişiye düştüyse bu zaten gerçekleşmiş demektir. Üstelik herkesin bildiği OpenAI daha kaç yıllık şirket yahu? Kİm bundan 5 sene önce böyle bir yapay zeka tahmin ederdi? Bundan 5 yıl sonra hangi seviyede olacağını biliyor musun? İnanılmaz bir rekabet var ve hızla gelişiyor. Senin veya başkalarının yapay zeka balon yavv demesiyle öyle olmuyor. Al sana bazı kaynaklar vereyim İngilizcen varsa okursun.

Yani abi bir sürü yazılım belgesi var, bir sürü kod var internette. Yapay zeka bunlarla eğitilirse hiç çaba göstermeden yazılımcı oluyor yani. Ben de elimizden alınacağını düşünüyorum. Özellikle Türkiye gibi ülkeler etkilenebilir bence.

Ben de bu kisma cevap vereyim oyle bir sey yok. Yazilim gelistirme hizini arttirdigi da junior'lar icin gecerli, senior'lar icin degil.

AI ile yeri degistirilen kalifiye bir yazilimci yok. AI start-up'larinin zarar etme orani korkunc yuksek.

Daha bu sene Microsoft 6000 h1b talebinde bulunmus.

Sektorde eski karlilik yok, AI oldugu icin junior'a ihtiyac da azaldi; durum bu. Reddit'in eksisozlukten bir farki yok kredibilite acisindan.

Aynen ya da iş vardır ama talep aşırı fazladır. Çünkü önüne gelen yazılımcı.

Öyle bir şey yok mu? O zaman bunca haberler ve isten cıkarmalar öylesine anladım. Yapay zeka gelistiren sirketler zaten kar etmiyor bu bilinen bir şey? Mesela OpenAI arkasında Microsoft olmasa nereye kadar dayanır? Google bu kadar büyük olmasa nasıl zararı göze alır? Claude arkasında bildigim kadarıyla Amazon var. Kısacası büyük sirketler bu şeyleri elbette göze alacak. Yapay zeka bambaska bir çağ açıyor. Ve bu çağa katılmazsak zaten 3. dünya ülkesiydik tamamen o klasmanda kalacağız. İşletmeler de yapay zekayı en az entegre eden ülkelerden birisiyiz diye bir yerde okumuştum. Bizim millet AI balon yavv dediği sürece daha çook geri kalırız.

Türkiye'de is verenler, kar oranini dusunur ve yapay zekayi direkt entegre ederler bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…