Neden overclock ihtiyacı duyuluyor?

Uniq

Hectopat
Daha fazla  
İşlemci
Ryzen
Uzun süredir merak ettiğim bir konu var. Ryzen 3600 işlemciye sahibim. İşlemci boşta 3, 6GHz yük altinda 4.2GHz'e kadar gerektiğinde kendi overclock zaten yapıyor. Kullanıcılar doğrudan 4.2'ye sabitlemek istiyorlar overclock ile. Yani gerekmediğinde de yüksek frekansta çalışacak. Şimdi Ryzen işlemci bunu zaten gerektiğinde güvenli bir şekilde otomatik yapıyorsa bizim manuel uğraşmamız, riske atmamız ve işlemci ömrünü azaltmamızın ne anlamı kalıyor?
Gerektiğinde frekansı yükseltip ilgili performanstan faydalanarak gerekmediğinde düşürüp işlemciyi soğuk tutmayı sağlayan bir sistem varken bununla neden uğraşıldığını merak ediyorum sadece.

Ben sırf birden fanların hızlanıp coşmasından biraz rahatsız olduğum için stabil bir değer vermiştim 5600x işlemcime. İşlemci pik yaptığı an o sessiz fanlar birden 7'si birden coşunca no'luyo yahu falan diyorsunuz bazen, sadece Chrome açıyorsunuz halbuki.

Bazen işlemcinin performansı da yetersiz kalabiliyor, onun için de overclock yapanlar var.

4.2 yerine 4.4'e çıkabiliyorsam neden olmasın.

Overclock frekansın sabitlenmesine sebep olmaz, cihaz tasarruf zamanında yine tasarruf yapabilir. Örneğin i7 11800H işlemcimde hızı 4,6 dan 5 e çıkarabiliyorum ancak kullanmadığım zaman gayet 2 ghz değerlerinde gezebiliyor. Burada önemli olan ne zaman ihtiyaç olacağı.

Hocam her şeyin yanında, biraz da keyif işi overclock.

3.6'dan 4.2'ye Overclock olmuyor. Turbo hızı 4.2GHz zaten. Ondan sonrası Overclock oluyor ve uygun değerlerle yapıldığında gözle görülür performans arttırıyor.
Sorunun cevabina gelirsek ise yeterli sogutucum varsa ve voltajla/isinmayla alakali da bir problem yasamayacaksam neden "X" FPS daha fazla almayayim ki? Neden daha yuksek R23 skoru almayayim ki?

Onun yerine fan curve yapsanız daha mantıklı değil mi hocam. Benim sistemde 65 dereceye kadar tüm fanlar %33'te çalışıyor mesela.

Bende de gereksiz yere artip azaliyordu. BIOS'tan fan eğrisi yapsaniz aslinda daha kolay cozulebilirdi.

OC frekansı üste sabitlemez, frekans limitlerini değiştirir. Senin 4.2 dediğin işlemcinin turbo frekansı ve tüm çekirdek turboda o değer 4.05-3.95"e geriliyor. OC'nin amacı o tüm çekirdek frekansını 4.2'nin de üstüne çıkartmak, veya soğutman çok iyi değildir 4.2 all core alırken voltaj kısarsın. Aynı zamanda işlemciyi ısıtan ya da ömrünü kısaltan temel şey voltaj ve sıcaklıktır, frekans değil. Onda da basit bir örnek vereceğim, benim 3600X single core CPB turboda 1.49V görüyordu, yaptığım hiçbir OC 1.3 üstüne çıkmadı . Yani OC'un ömürden yemesi için ya işten anlamayacaksın, ya da zaten benchmarklara oynayan OC'ci olacaksın. Veyahut 13 ya da 14. Nesil Intel işlemcin olcak, o zaman OC'a bile ihtiyacın yok kendi kendisini yakıyor işlemci

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…