Selam dostlar,
Bir tecrübemi burada paylaşmak istediğim için bu yazıyı yazıyorum aslında. Ben şahsen bu tarz OC ya da benzeri programlara biraz göz ucuyla bakıyordum ve eski usul OC'dir, undervolttur gibi işlemleri oturup elle deneyerek sonuç elde etmeye çalışıyordum fakat yakın zamanda peş peşe 3 tane Ryzen 5 5600 ile bir sistem kurdum ve bu sistemlerde stok soğutucu kullandığı için biraz undervolt yapmaya karar verdim ki sistemleri kurduğum arkadaşlar biraz daha soğuk çalışan bir işlemci kullansınlar fakat bu sistemlerden birindeki Colorful X570 anakart BIOS konusunda oldukça zayıftı ve bu da beni diğer alternatiflere yönlendirdi.
Ryzen Master'a bir şans verip birazcık kurcalamak istedim ve gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı bir yazılıma benziyor. Bu kurcalamanın sonunda Ryzen Master'daki
Auto OC ve
curve optimazer oldukça dikkatimi çekti. Neredeyse hiç kafa yormadan işlemcinin hem performansını arttırıp hem de daha soğuk çalışmasını sağlayabiliyorsunuz ve bunu yapmak için tek gerekenler şunlar;
1- Ryzen Master yükle.
2- programı açtıktan sonra Advanced View'a geç.
3- profillerden
curve optimazer seçeneğine gir.
4- "
all cores" seçeneğini seçip aynı zamanda
Auto OC ayarını aktif edip "
start optimizing" düğmesine bas.
Eki Görüntüle 1684839
Bunu yaptıktan sonra yaklaşık 30 dakikalık bir teste başlayacak program ve bunun sonunda size uygulanması gereken optimum ayarı bulacak. Bu işlem bittikten sonra tekrar Auto OC'nin aktif olduğundan emin olarak ayarları kaydedip kullanmaya devam edebilirsiniz.
Şimdi size yaptığım bazı testlerin sonuçlarını göstermek istiyorum;
Colorful X570,
R5 5600 sistem ile stock değerlerdeki test;
Eki Görüntüle 1684841
Görüldüğü gibi sistem
10512 puanı maksimum
76W güç çekerek ve 90.1 derece sıcaklığa ulaşarak elde etmiş bulunuyor. Daha sonra bir de eco modu test etmek istedim ve sonuçlar;
Eki Görüntüle 1684842
eco modu ise gerçekten küçük bir performans kaybı ile oldukça iyi değerler verdi. Maksimum
72 dereceyi gören işlemci
9927 puan almayı başardı fakat bence asıl başarı yukarıda bahsettiğim gibi Auto OC ve Curve Optimizer ile gerçekleşti;
Eki Görüntüle 1684843
11122 puan ve maksimum sıcaklık
83.8 derece olarak çok iyi bir değer elde ettik.
Daha sonra aynı testleri kasasına kadar aynı kurduğum sadece anakartı farklı olan bir sistemde daha yaptım;
stock;
Eki Görüntüle 1684844
Auto OC, Curve Optimizer ve PBO;
Eki Görüntüle 1684845
Neredeyse
birebir aynı performans artışı ve
89.3 derece sıcaklıktan 82.1 dereceye
düşüş.
not: sistemler kasasına kadar neredeyse birebir aynı, bu işlemci biraz daha soğuk çalışıyor gibi gözüküyor, tam sebebinden emin değilim ama ikisi de stok soğutucu kullanıyor fakat üsteki biraz daha sıcak olan AMD'nin soğutucu üzerinde hazır gönderdiği macunu kullanıyorken alttaki Arctic MX-4 kullanıyor belki de fark buradan geliyordur ya da alttaki işlemci daha iyi bir sample olabilir.
Bu değerlerden sonra bir de aynı şeyi 240mm radyatörlü sıvı soğutma kullanan kendi sistemimde deneyip onun sonuçlarını da buraya eklerim fakat işin özü herkese bu işlemi tavsiye ederim. Hem gerçekten çok fazla teknik bilgi ihtiyacınız bulunmuyor hem de oldukça kolay bir şekilde performans artışı ve daha soğuk çalışma elde ediyorsunuz.
Tüm Technopat severlere selam olsun