Neden tepki veremiyorum?

Falith

Femtopat
Sebebini bilmediğim bir sorunum var, mesela arkadaşlarım şaka veya ciddi, normal bir insanın tepki vermesi gereken, sinirlendiren/aşağılayıcı sözel ya da fiziksel olarak yapılan harekete tepki veya cevap veremiyorum.

Mesela biri bana bir şey diyor, karşılık olarak ona daha iyi cevap veya en kötü aynısını demem gerekiyor, diyemiyorum.

Başta sosyal anksiyetem yüzünden sanmıştım ama bu sosyal anksiyetemin tetiklenmediği ve birkaç kişi olan ortamda bile oluyor. Hatta sadece ben ve onu yapan arkadaşım bile olsa dahil.

Bunu yapamadığım için insanlar bana “o zaten karşılık vermiyor” diyor. Mesela geçenlerde iki arkadaşımla markete girdik, bir arkadaşım şakasına vurup kaçtı, sonra neden sen de vurmadın dedi. Vuramadığımdan değil ama herhalde insanlara acıdığım veya çok empati yaptığım için böyle bir tepki gelişmiş.

Şu sorunu çözebilir miyim veya artık geçmez mi? Son zamanlarda kendimi tepki verebilen bir insan olarak görüp insanları daha çok aşağılamaya başladım ama her zaman yapamıyorum işte, çoğu yerde dediğim sorun oluyor.

Son düzenleme:
Sebebini bilmediğim bir sorunum var, mesela arkadaşlarım şaka veya ciddi, normal bir insanın tepki vermesi gereken, sinirlendiren/aşağılayıcı sözel ya da fiziksel olarak yapılan harekete tepki veya cevap veremiyorum.

Mesela biri bana bir şey diyor, karşılık olarak ona daha iyi cevap veya en kötü aynısını demem gerekiyor, diyemiyorum.

Başta sosyal anksiyetem yüzünden sanmıştım ama bu sosyal anksiyetemin tetiklenmediği ve birkaç kişi olan ortamda bile oluyor. Hatta sadece ben ve onu yapan arkadaşım bile olsa dahil.

Bunu yapamadığım için insanlar bana “o zaten karşılık vermiyor” diyor. Mesela geçenlerde iki arkadaşımla markete girdik, bir arkadaşım şakasına vurup kaçtı, sonra neden sen de vurmadın dedi. Vuramadığımdan değil ama herhalde insanlara acıdığım veya çok empati yaptığım için böyle bir tepki gelişmiş.

Şu sorunu çözebilir miyim veya artık geçmez mi? Son zamanlarda kendimi tepki verebilen bir insan olarak görüp insanları daha çok aşağılamaya başladım ama her zaman yapamıyorum işte, çoğu yerde dediğim sorun oluyor.

Vicdan hocam, vicdanın sızlıyor. Ama bence kötü bir şey değil ama ağır aşağılanma veya benzeri durumlarda da oluyor mu hocam

Şu dönemde kötü olanı kötü, iyi olanı enayiye koyuyorlar. Kimseye yüz vermeyin derim kendinize bakın kim ne derse desin insanlara cevap verdikçe yaptıklarından daha çok haz alıyorlar insanoğlunun en büyük kötülüğü de bu.

Hocam yukarıdaki arkadaşa katılıyorum vicdan meselesi... Sağlam çivinin tepesine tepesine vururlar yamuk çiviye dokunmazlar misali... bu şekilde iyi niyetli olanların tepesine çıkarlar maalesef, hocam insanların size yaptığı yanlış bir şeyin karşılığını vermenin hakkınız ve hem sizin hem de onun için daha iyi olabileceğini aşılayın kendinize... ve bu şekilde herkese mesafe koymalısınız sonra o mesafeyi ayarlayarak kendiniz için en rahat nasıl olacaksa o şekilde ayarlarsınız :) , çünkü emin olun ki diğerleri de kendini düşünüyorlar, siz de kendinizi düşünmelisiniz ama şurada çok ince bir çizgi var onlar sadece kendini düşünüyorlar siz kendinizi düşünerek diğerlerini de düşünüyorsunuz... inşallah sizin için en iyisi olur hocam seviliyorsunuz :D

Bu arada hocam hiçbir şey için geç değil, ama sorunun çözülmesi için eyleme geçmen lazım. Yoksa insanlar seni zayıf görür sözünü ciddiye almaz sorun devam eder. Hakikaten senin için eyleme geçmek zorsa, bence forumda değil de yanlış anlamayın bunun bir uzmanın yani psikoloğun çözmesi gerekir çünkü buradan yapacağım ve yapılacaklar kısıtlıdır. Eğer gerçekten sorunun çözülmesini istiyorsan bunu yap. Ama burada anlam vermeye çalışarak sadece yükü azaltırsın.

Ek olarak, bana göre eylemsizlik insanı asıl öldüren şeydir.

Son düzenleme:
Bana da şaka yapan arkadaşlarım oluyor, bilerek tepki vermiyorum. Birde acı eşiğim yüksek bu sebeple yaralandığımı bile fark edemediğim zamanlar oluyor. Lakin şakalaşma maksadı ile yapılan hareketlere genelde karşılık veriyorum. Sonuçta ona zarar vermeyecek birkaç hareketin zararı olmaz. Tabi bazen dozunu kaçırıp, canlarını acıttığım oluyor ve bu yüzden vicdan yapıyorum. Bir keresinde şakalaşırken gücümü kontrol edemeyip arkadaşımın kıçına bir tekme atmıştım abov, adamın şaptı kaydı. Çok üzüldüm, sonrasında ise lise de gene güreşip şaka niyetine sert bir şekilde kavga ederken gücümü tutamayıp sırtına defalarca kez vurmuştum. Doku zedelenmesi olmuş. En sonunda da çok kilolu olduğum zamanlarda ise arkadaşım beni dur seni tutarım kardeşim dediği anda onun üzerine 160 kiloluk devasa ağırlığımı bırakmıştım. Bir hafta topalladı. Bu tip süreçler beni rahatsız ettiği için daha barışçıl bir kişiliğe büründüm. Sevdiklerimin benim yüzümden acı çekmesini istemiyorum. Herkes benim gibi acıyı umursamayacak değil ya :)

Sende de bu sorun olabilir, aslında sorun değil iyi niyet ve şefkat göstergesidir. Lakin arkadaşlarının da şakanın dozunu kaçırmaması lazım benim kıçıma kalem sokma cüretini göstermişti. Sınıfını basıp herkesle kavga etmiştim. Bu tip gurur kırıcı ve rahatsız edici söylemler ve hareketler yapılmadığı sürece rahatsız olmam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı