Bu yazıyı bir nevi kendimle ilgili münazara gibi fikir belirtmek için yazıyorum. Belirsizlikten pek hoşlanmam, düşüncelerimi bir sonuca bağlamayı severim. Bu sebeple yazıyorum. Kişisel fikirdir.
İstanbul'da yaşıyorsanız genellikle belli bir yaşın üstündeki insanların ilk sorduğu sorulardan biridir: "Nerelisin?". Kimileri yakınlık ilişkisi kurabilmek için sorar ama genellikle kafasında bir kalıba sokabilmek için sorulur. Eski nesillerin bunu yapmasının altında kendince geçerli bir mantık vardır, bu sayede insanlar hakkında bir yargıya ulaşır ve ona göre ilişkisini şekillendirir. Bu bilgi onlar için büyük önem taşır. Sorulmasını da kınamıyorum. Ancak ben yeni nesillerden biri olarak bu soruyu kendi ilişkilerimde pek kullanmıyorum. İnsanların önce kişiliğini anlamaya çalışıyor ve ona göre bir sonuca varıyorum. İlerleyen ilişkilerimde tabi illa ki muhabbeti geçiyor. Bence nerelisin sorusuna babanın/annenin memleketini söylemek pek mantıklı değil. Mesela ailen nereli şeklinde spesifik sorulması bana daha doğru geliyor. Benim nereli olduğuma gelirsek: ben doğma büyüme İstanbulluyum. Tabi yaşlılarla münakaşaya girmemek için annem ve babamın memleketini de ayrı ayrı söylerim.