İnceleme Netac N535S 120GB SATA SSD

İyi günler. Bugün sizlere Netac 120GB SATA SSD incelemesini yapacağım. Hakkında çok fazla bilgi olduğunu söyleyemeyeceğim. Bazı yerlerde gözüken incelemeler de N530S modeline ait olabiliyor. Hatta birebir aynı NT01N535S-120G-S3X model numarası olsa da dış kutusu başta olmak üzere bazı değişiklikler görülebilir.

Kendisini iki gün önce Amazon Türkiye'den satın aldım. Dün kargoya verildi ve biraz önce elime ulaştı. Aşağıda iç-dış görselleri, Crystal Disk Mark(CDM) ile 4GB test dosyası ile 2 sınama sayısı tercih edilerek elde edilmiş hız testi sonuçları, Flash ID sonuçları ve CDM testinden hemen sonra Hard Disk Sentinel ile okuduğum SMART tablosu görülmektedir.

Notlar:
  • Amazon Türkiye'den 22.12.2022'de 223,99₺ fiyata alındı.
  • Üzerine yapıştırılmış poşetteki garanti belgesine göre İthalatçısı "Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş." olarak, yetkili servis ise "İndeks bilgisayar sist. müh. san. ve tic. a.ş." olarak gözükmekte.
  • İçeriği fotoğrafta görüldüğü gibidir. Plastik bir kalıpta dışı parlak mavi renkte hafif pürüzlü bir alüminyum kasaya sahip SSD ile minik bir rehber şeklinde hazırlanmış kullanım kılavuzu mevcuttur.
  • Boşta veya yük altında sıcaklık değeri değişmemiştir. Yani beklediğim gibi içerisinde sıcaklık sensörü yoktur.
  • Flash ID yapmak için epey uğraştım. Diğer tüm markaları deneyip başarısız olduktan sonra "Yeestor(SiliconGo) utility" ile okuma alabildim. Onda da hangi model Yeestor kontrolcü var belli değil. Bilen ve tahmini olan arkadaşlar söyleyebilir.
  • Flash ID sonuçlarına göre içerisinde iki adet 512Gb(64GB) kapasiteli ve Micron marka 176 katmanlı TLC NAND yongaları mevcut. Burası beni epey şaşırttı. Ben tek QLC yongası çıkacak diye bekliyordum.
  • Tüm model grubunda sıralı okuma/yazma hızı olarak maksimum 560MB/s ve 520MB/s verilmiş. Düşük kapasitede yazma hızının nispeten düşük çıkacağını SSD araştıranlar tahmin edecektir. Ancak burada yeterli bir hız var. Sanıyorum ki çift NAND yonga olmasının bir avantajıdır.
  • Kontrolcünün ne olduğunu tam okuyamadığımız için DRAM desteği var mı yok mu bilmiyorum. Bu seviyede bir cihaz için DRAM olmasını beklemiyorum. O yüzden yok diyebiliriz.
  • SMART tablosunda pek çok veriyi görebiliyoruz. Fabrikasyon çıkışlı 40 adet bad sector var. Bir de CDM testinden kaynaklanan veri okuma yazma istatistiği gözüküyor. Sıcaklık bilgisi yazılımla sabitlenmiş. Yani içinde sensör olmadığı için o değer doğru değil.
  • Ürünün kendi arka etiketinde kalite kontrol bilgisi(QC pass) altında tarih olarak 04/2022 yazılmış. Sanıyorum Üretimi nisan 2022 civarında olmalıdır.
Yorum:
Uzun kullanım sonrası performansının ne olacağını bilemesem de bu cihazın mevcut fiyatına göre tatmin edici olduğunu, eski bilgisayarları değerlendirip daha fazla kullanmak isteyenler için uygun bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Onun dışında içine işletim sistemi kurulup da çok dayanıklı olmasını ve kararlı bir performans vermesini beklemiyorum. Eski bilgisayarlara tercih edilebilir. Uygun fiyata denk gelirse daha üst kapasite olanları ikinci bir disk olarak alınıp dosya depolama ve oyun kurmak için kullanılabilir. Bu işlerde ne de olsa yazma yükü az olacağı için daha uzun soluklu ve performanslı bir kullanım sunabilir. Ben bir SATA-USB dönüştürücüsü ile harici olarak kullanacağım. USB belleklerin düşük yazma hızları ve kapasiteleri beni yoruyor. Bir yerlere yüksek kapasitede dosya götürmek için ve kısıtlı zamanım olduğunda bunu kullanacağım. Aynı zamanda ISO kalıbı yazdırıp işletim sistemi kurmak konusunda da hızlı bir tercih olacak. Aynı şekilde bir TV'de film izlemek için de kullanabilirim. Elimde 1,5 yıl önce 48 liraya aldığım Alfais 5142 dönüştürücü mevcut. Kendisi yazlık evde kalmış. SATA II(3Gb/s) hızlarında çalışsa da işimi görecektir diye düşünüyorum. Onu bir ara getirince sürekli kullanmaya başlayacağım. İnceleme ve test sonrasında SSD'yi bilgisayardan söktüm. Şimdilik kenarda saklayacağım. Bahsi geçen bilgilere ait görüntüleri aşağıya ekliyorum. Umarım inceleme işinize yarar.

Hocam harika bir inceleme olmuş. Geçte olsa teşekkür etmek istedim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…