Nevşehir neden kurak?

682784

Hectopat
Makaleler
6
Merhaba geçenlerde aklıma takıldı ve bu konuda bir araştırma yapmak istedim lakin tatmin edecek bir cevap bulamadım. Bildiğiniz gibi Nevşehir bölgesi volkanik kayaç yapısından oluşmakta ve bölgenin hayli kurak olduğunu görebiliyoruz. Kuraklıktan kastım su vs. değil, çevrenize baktığınızda hiçbir ağaç olmadığı için kendinizi çölde hissedebiliyorsunuz. Gelelim asıl sormak istediğim konuya. Volkanik kayaçların olduğu bölgelerin verimli ve bereketli olması gerekmiyor mu? Genellikle yanardağ çevresinde akan lavların oluşturduğu kısımlarda ekilen şeylerden güzel verim alınır veya baska bir örnek vermek gerekirse hawai adaları tamamiyle volkanizma ile oluşmuştur. Ve sıcak olmasına rağmen büyük ormanları bulunmaktadır. Nevşehir'de ise Peribacaları'nın olduğu bölgelerde bırakın ormanı ağaç bile zor bulunmaktadır. Bunun sebebi nedir acaba?

Yaklaşık 15 sene Nevşehir de yaşadım dediğiniz gibi yeşillik olmayan bir şehir. Sebebini de vermişsiniz. Nevşehirin toprakları pek verimli değil maalesef. Ekilse bile büyümesi şans gibi bir şey.

Yaklaşık 15 sene Nevşehir de yaşadım dediğiniz gibi yeşillik olmayan bir şehir. Sebebini de vermişsiniz. Nevşehirin toprakları pek verimli değil maalesef. Ekilse bile büyümesi şans gibi bir şey.
Yukarıda da bahsettim, bildiğim ve araştırdığım kadarıyla volkanik kayaçlar genel itibariyle bulunduğu bölgelerde verimliliği oldukça yüksek. Nevşehir'in de kayaç yapısı volkanik olduğu halde neden kurak bunun bir cevabını bulamadım. Belki de çok basit bir cevabı var jeoloji hakkında bilgisi olan bir arkadaş denk gelirse umarım cevabını verir.

Bildiğim kadarıyla volkan patlamasından dolayı toprakları verimli değil. Sağlıklı değil yani topraklar.

En yakın komşularından biri Aksaray'da aynı kuraklığı yaşıyor. İç Anadolu'da genel bir kuraklık var bence.

Karadeniz dağları ve güney toroslar hava akışını engelliyor. O yüzden kurak. İç anadoluda yağış konveksiyonel olur. Yani sıcak hava suyu buharlaştırır buhar yukarı çıktıkça soğur. Soğuma yeteri kadar olursa tekrar yağış olarak düşer olmazsa gider. Yani havanın soğuk olması gerek yukarılarda. Malum dünyada küresel ısınma var ve dünyanın genel olarak sıcaklığı 1.5 derece arttı. Bu her yerde 1.5 derece arttığını göstermez kimi yerde 10 derece artar kimi yerde 0.1 derece. Türkiyede'de sıcaklık arttı malum o yüzden yağışlar bayağı azaldı. Türkiye gittikçe daha kurak olacak zaten gelen veriler de bu yönde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…