Ânı yaşamak da gerekli, çok savurgan da olunmamalı yanlış anlamayın. Bir şeyden keyif alacaksanız, ve fiyatı da makul ise kesinlikle alınır diyorum.
Fiyatının makul olduğundan kastığım:
O para sana çok koymayacaksa, fiyatı çok uçuk değilse, parasını hakediyorsa alınır.
Ayrıca şöyle durumlar da var,
mesela ben kendi başımayken gidip 1 kahveye 100 lira vermem. Ama arkadaşlarla gittiysek, o kahveye verdiğim 100 liraya acımam.
Ya da, bir oyun 10-15 saat sürüyorsa GENELDE o oyuna çok para vermem, ancak arkadaşlarla oynayacaksam, bana güzel anılar yaşatacaksa alır geçerim. Ya da gerçekten iyi bir oyunsa, verilir yani.
Yaklaşık 100 saat RDR2 oynadım ve bende hala etkisi var. Anlattığı şeyler, benim düşünce tarzımı değiştirdi. Daha barışçıl bir insan oldum resmen, şimdi o oyuna verdiğim paraya gram üzülmüyorum. Belki o zaman altına yatırsaydım şuan 2 katı param olabilirdi, ancak PARA≠MUTLULUK. Bir sohbet açıldığında RDR2 hakkında 2-3 kelime laf edebildim, genel kültürüm arttı falan filan yani gayet de değdi o paraya.
Sonrasında biriktirdiğim parayla ne yapacağım bir de öyle bir durum var.
E yani tamam, tüm herkes kahve içiyorken sen içmedin, sohbet ederken canın çekti, etti ama o 100 lirayı vermedin. 100 lira biriktirdin, kendi başına zaten pek bir değeri yok, yani başka yerlerden de feragat etmen gerekecek. Fedakarlık ede ede 1.000TL biriktirdin, ve bir oyun almaya karar verdin. O oyunu alırken içinden şey geçmez mi "tonla fedakarlık yaptım, zorluk yaşadım. Acaba bu oyun gerçekten de 1.000TL ediyor mu? Acaba bu parayı, zamanında harcasaydım daha mutlu olur muydum?"
Ayrıca o biriktirdiğin paraya gerçekten de ihtiyacın var mı? Biriktire biriktire ne yapacaksın?
Ailemiz hep bize biriktirmeyi öğretmiş, biriktirdiğin parayla ne yapacağımızı değil. Neden diye sorarsan "tutumlu bir evlat yetiştirmek istedik" derler. "Tutumlu" ile "Cimri" arasında ince bir fark vardır, (Ayrıca şunu fark ettim, biriktirmeye çok alışınca en ufak şeyden bile kısmaya çalışıyor insan. Doğal olarak da cimrileşiyor)
Kime göre neye göre "gereksiz yere para harcamak" diyecek olursanız, bu sorunun cevabı sizde saklı. Benim kriterlerim bellidir, bana o an güzel vakit yaşatacaksa, para çok koymayacaksa, başka planlarım da yoksa genelde harcarım o parayı. Ya da, başkalarını gerçekten mutlu edecekse, ihtiyaçları varsa paramı onlar için de harcarım. Bu size kalmış bir soru.
Söylediklerim çok dağınık oldu farkındayım, siz kendi düşünce dünyanızda bunu derleyip toplar, kendinize uyarlarsınız. Okuduğunuz için teşekkür ederim.