Ni-Ca ve Ni-HM Piller içi basit şarj dervesi

Makaleler
2
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
İşsiz (öğrenci)
Merhaba bir süredir. Nikel tabanlı pilleri şarj etmek için uğraşıyorum. Normalde elimde bir sürü lityum pil var o yüzden şu ana kadar hiç nikel pil kullanma ihtiyacı duymamıştım. Fakat son zamanlarda aldığım walkman ciklet pil denilen tuhaf dikdörtgen bir Ni-HM pil ile çalışıyor ve bu cihazın şarj aleti yok. Yani bu pilin şarj aleti olmadığından tek yolu el yapımı bir cihaz kullanmak ya da normal AA pil için olan bir taneden kablo çekmek. Ben normal AA şarj aleti aldım Çin'den ama daha elime geçmedi bu sırada kendi şarj aletimi yapayım dedim. İlk buck converter ile 1.4 Volt vermeyi denedim ama bu sefer pilin üstünden geçen akım miktarı çok düşüktü. Yani Lityum piller gibi normal maksimum voltajını verince bu piller şarj olmuyordu. Biraz araştırdıktan sonra voltajın daha yüksek olabileceğini önemli olanın pilden geçen akım olduğunu öğrendim. Bir tane videoda adam resmen 6 Volt ile şarj ediyordu. Çok saçma gelse de bende birkaç tane direnç kombinasyonu ve diyorla 70 miliamper ile şarj eden bir devre oluşturmayı başardım. Akım pilin toplam kapasitesinin onra birinin altında olduğundan uzun şarj sürelerinde bile zarar görmemesi gerekiyor değil mi? İlk denemelerim başarılı gözüküyor, zaten bu yöntemi uzun süre kullanmayacağım. Gönül isterdi direkt linear voltaj regülatörü ile daha sağlıklı bir devre yapmak ama malzemelerin hepsi elimde değil bu dönemde gidip Ulus'tan alma şansımda yok. Herhangi bir tavsiyeniz var mı?

Merhaba.

1- Ni-cd şarjlı pillerinde, bu şarj akımının pilin içinden bir voltaj farkıyla geçebilmesi için, bu şarj voltajı en az % 20 pil voltajından daha fazla (kurşun-asit akü şarjında olduğu gibi) olmalıdır, bu voltaj tek pil veya seri bağlı pillerde 1.2 volt ve seri bağlı katlarının seri voltajlarından % 20 daha fazla voltajı şeklinde uygulanacak voltaj değerleri şeklinde olmalıdır.

2- Şarj akımı amperi ayni kurşun-asit sulu/jel akülerde olduğu gibi pilin şarj sırasında fazla ısınmaması için etiket amper kapasitesinin 1/10'u kadar olmalıdır. Tek diyotla (yarım dalga doğrultma) veya köprü diyotla (tam dalga doğrultma) AC trafo sekonder sarımından sonra yapılıp ni-cd pillere uygulanabilir, burada önemli olan yine 1/10 kuralına göre pil kapasitesinin onda biriyle şarj edilmesi, geçen akımın avometrede DC mA/A amper ölçüm yerinden bu değerlerde geçtiğinin de kontrol edilmesidir.

3- Örneğin Atel marka (Karaköy 'den satın alınma, 4 AA kalem pili ayrı ayrı şarjlı) ve arçelik marka ıslak & kuru pratik el süpürgelerinde 3.6 voltluk seri bağlı iç bataryasında ve atel marka ni-cd şarj cihazında, 4 ayrı AA pil yuvasında şarj prensibi ayni yöntemlerle, yani mini bir trafodan alınan ve bu pil voltajından daha yüksek AC akımının tek diyot, gösterge LED'i (Atel'de bu LED seri bağlı olup diyot, dirençten sonra seri bağlı olarak geçen bu şarj akımı hem LED'i yakıp hem 30 -50 mA'lik şarj akımıyla (o tarihte sadece 500 mA'ilk ni-cd şarjlı pilleri (AA) için düşünülerek) pili ayni anda şarj etmekte, yani LED'in ışık vermesi şarj akımının hem pilin içinden ve hem de LED'den önce trafo AC sarımı, tek diyot, tek dirençten de geçebildiğini bize göstermiş olur.

4- Arçelik pratik el süpürgesinde ise harici trafo AC voltajının (9-10 volt AC) hem pratik süpürge içindeki tek diyottan ve pilden geçtiğini, doğrultmadan sonra bağlı olan LED'in ön dirençle yanabilmesi, pratik ıslak & kuru el süpürgesinin şarjda olduğunu (şarj akımını aldığını) bize göstermiş olur.

5- Lm 317, transistör, entegre, vb. elektronik elemanlar devrede bulunmadan en basit ni-cd şarj şekli ; mini besleme trafosuyla şebeke voltajını düşürme, doğrultma, uygun bir dirençle amperi 1/10'larda sınırlama ve sonrasında ya paralel ön dirençli LED veya Atel'deki iç uygulamada olduğu gibi, seri LED'le bu şarjın sürdüğünün LED'in içinden de seri olarak geçip, onu yakarak gösterilmesi şeklindedir. Bu şarj şekli ticari uygulaması da olan bazı ni-cd pil şarj ünitelerindeki iç şarj şeklidir. Yani bu bu şarj şekli geçici olarak uygulanmakla kalınmayıp sağlıklı olduğundan sürekli (daimi) olarak bu pillere uygulanabilir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…