Nintendo kültürsüzlüğü

Hiç sanmıyorum. Şöyle bir ortam kurmak isteyen bir çok tanıdığım var. Ara ara kuzenim laptopını alıp bize gelir CS, GTA 5 artık ne varsa oynarız.
Azınlıkta kaldı artık Lan-Party yapanlar 😔
Biz de 6 kişi toplanıp Warcraft 3 oynuyoruz arada ama yeni nesil online takılmaya daha yatkın 🙂

Yani Switch yerine Steam Deck almak daha mantıklı. Tabi fiyatları tartışılır ikisinin de. Grafiksel bakımda çizgi filmleri andırdığı için Switch Türkiye'de çocuk konsolu olarak bilinir. İsteyen istediğini oynar fakat buna çocuk oyunu diyemezsiniz diye de konu açmanızı doğru bulamadım şahsen.

Son cümleyi bana mı yazdınız anlamadım ben öyle bir şeyden bahsetmedim, muhtemelen konu sahibine dediniz :)

Ama yorum yapacak olursam grafik-çocuk oyunu kısmına katılmıyorum, bu tamamen bakış açısıyla alakalı. Nintendo 80-90'larda da platform oyunları yapıyordu ve o zaman da bunlar çocuk oyunu değildi. Oyunlarını orijinaline sadık kalarak da bugüne getirdi, takdir gören ve rekor satışlara ulaştıran da bu zaten Nintendoyu. Bizde bu firmaya ve Japon oyun kültürüne uzaklık ezelden beri var. Nintendo'nun Türkiye'ye uzak politikaları buna dahil, Nintendo dışı genel olarak JRPG oyunlar da globalde patlarken Türkiye'de popülariteye ulaşamama durumu da var mesela.

Steam Deck'in alınabilirliği "ben el konsolu istiyorum" öncelikli biri için batarya dezavantajı olsa da bana kalırsa daha mantıklı sahip olduğu oyunlardan dolayı, eğer tek konsol bu olacaksa... Fakat el konsolu alan insanların çoğu bunu 2. konsol alıyor. Dolayısıyla popüler AAA oyunları oynayabilecekleri bir konsol ya da PC zaten mevcut oluyor. Switch ise kendi başına ayrı bir platform olduğu için alınabilitesi de daha yüksek globalde.

Herkese merhaba bugün biraz içimi dökeceğim sizin görüşlerinizi de merek ediyorum. Ben Nintendo DS ve Switch sahibiyim ve birçok özel oyunu bitirdim, Zelda'lar olsun, Mariolar olsun, Pokemon olsun aklınıza ne gelirse. Nintendo konsolları kullandığım süreçte karşılaştığım bir durum var, Türkiye'de Nintendo kültürü kesinlikle yok ve ben uzun bir sürede olacağına inanmıyorum. (Büyük yayıncılar ve içerik üreticileri Nintendo oyunlarini tanıtmadığı sürece). Sebebi şu ne zaman birine Nintendo Switch'im var desem "Mario mu oynuyorsun, çocuk oyunu degil mi o?" diye boş boş yorum yapıyorlar. Nintendo Switch ilk aldıgım süreçte çevremde hep "PS4 alsaydın ya", "PC toplasaydın, ne yapacaksın onunla bebe oyunu mu oynayacaksın?" gibi ve bu benim çok sinirimi bozmuştu. Ben anlamıyorum Nintendo firması oyun geliştirme bakımından en stabil şekilde ilerleyen firmalardan biri hangi özel oyunu kötü diyebilirsin? Hiçbirine. Ubisoft oyunları ile Nintendo firmasının oyunlarını karşılaştırın, açın Metacritic'i bakın her şey ortada. Benim gözümde oyun geliştirme açısından 3 firma çok tepede; Rockstar, Sony ve Nintendo. Ama TR'de öyle bir algı var ki Nintendo oyunları sadece Mario'dan ibaret çocukların eline verilen bir konsol olarak görüyorlar Nintendo konsollarını ama şu anda dünyadaki en yüksek puanlı oyunun bir Zelda oyunu olduğunu yüzde 95'i bilmiyordur. Neyse biraz içimi dökemek istedim sizin görüşlerinizi merak ediyorum iyi günler.
Dostum kültür olmamasıyla alakası yok. Herkes çocukluğunda 15 liraya atari alıp 5 liraya da atari kasedi alıp 20 liraya süper mario oynamıştır illa ki. Fakat 6000 lira bir el konsolu için acayip pahalı. Oyunlarına gelirsek 60-70 dolar. Adam niye bir nintendo oyununa 1200 lira para versin ki ? Gider indirimde steamden, ubisofttan 10 tane AAA kalite oyun alır çatır çatır oynar. Mario maximum 5 saat sürse, kimse 5 saatlik oyuna 1200 lira verecek kadar enayi değildir heralde.
Sonuç olarak Nintendo çok gereksiz pahalı bir hobi.

Konu açılalı 2 yıl olmuş ama ben de biraz içimi dökmek istiyorum. Nintendo'yu bildim bileli ben de seviyorum aslında. Ama hiç sahip olmadım Nintendo DS'e bile. Oyunlarının bazılarını oynadım oda korsan olarak indirdiğim WarioWare Gold (Bitirdim o oyunu). Ne kadar pahalı bir hobi olsa da yine de sevdiğim bir hobi. İnsanlar biraz bu firmanın neler başardığını öğrense bu firmaya saygı duyacaklardır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Nintendo DS, 3DS, 3DS ll, Switch Lite ve Switch'i olup kullanan birisi olarak.

Nintendo'daki oyunlarin yaraticilik ve gercek oyun hissi vermesi, bugune kadar hiçbir konsolda bulmadigim bir şey.

Evde PS var ve oglum da onu kullaniyor, zaman zaman oynasakta hiçbir zaman bana hitap etmeyen sadece grafik dolulu oyunlar. Yaraticilik, zeka hayalgucu vb vb yanindan bile yaklasamaz PS.

Nintendo'un en buyuk sorunu Türkiye'de tam anlami ile olmayisi, Türkçe olmamasi, ve oyunlarini hala Türkiye'deki para birimine endeksli yapmamasi. Ben cwf Nintendo kullanmiyorum. Ama turum oyun aliyorum o da bazen fiyatlarindan dolayi cok uzuyor beni.

Konsol olarak Nintendo mukemmel ama pahali bir oyuncak bu nedenle herkes almiyor alan da oyun alamadigindan satiyor burada Nintendo'ya da cok is dusuyor.

Bu arada mario, animal crossing, Zelda, meteroid, yooshi vb oyunlar basit gorunumlu ama gercekten zaman akan oyunlar.

PS sadece grafik tutkunlarinin isi. Evde var oglum demese actigimi zor gorurler acsamda en fazla 15 dakika sonra sıkılıyorum.

Nintendo hak ettigi degeri biraz da kendi politikasi ile gorebilir.

Nintendo Ds, 3Ds , 3Ds LL, Switch lite ve Switchi olup kullanan birisi olarak

Nintendodaki oyunlarin yaraticilik ve gercek oyun hissi vermesi, bugune kadar hicbir konsolda bulmadigim birsey.

Evde ps var ve oglum da onu kullaniyor, zaman zaman oynasakta hicbir zaman bana hitap etmeyen sadece grafik dolulu oyunlar. Yaraticilik, zeka hayalgucu vb vb yanindan bile yaklasamaz ps.

Nintendo un en buyuk sorunu Turkiyede tam anlami ile olmayisi, Turkce olmamasi, ve oyunlarini hala Turkiyedeki para birimine endeksli yapmamasi. Ben cwf nintendo kullanmiyorum. Ama turum oyun aliyorum oda bazen fiyatlarindan dolayi cok uzuyor beni.

Konsol olarak nintendo mukemmel ama pahali bir oyuncak bu nedenle herkes almiyor alanda oyun alamadigindan satiyor burada nintendoya da cok is dusuyor.

Bu arada mario, animal crossing, zelda, meteroid, yooshi vb oyunlar basit gorunumlu ama gercekten zaman akan oyunlar.

Ps sadece grafik tutkunlarinin isi. Evde var oglum demese actigimi zor gorurler acsamda en fazla 15 dakika sonra sıkılıyorum.

Nintendo hak ettigi degeri birazda kendi politikasi ile gorebilir.
10 tane Nintendo Switch oyun fiyatı nerdeyse konsolun kendi fiyatına eşit. 😔

Üzgünüm ama Nintendo= mario.

Nintendo Switch ile PlayStation 1 arasında bir seçim yapmam gerekseydi seçimimi az çok tahmin edebilirsiniz.

PlayStation ve Xbox ile yıllarca çok harika deneyimlere şahit oldum, konsolları ilk çıktığı yıllardan beri satın alıp tüketen biri olarak harika oyun deneyimi ve harika grafikler için piyasada 2 konsol markası var ve gerisi ne yazık ki el atarisi.

Nintendo Switch konsolunun taşınabilir olması pek önemli değil, herhangi bir Android tablet aynı görevi görecektir.

Nintendo 64 ve rakibi PlayStation 1
Nintendo GameCube ve rakibi PlayStation 2
Nintendo Wii ve rakibi PlayStation 3

Bu üç Nintendo konsolu kadar iğrenç konsol görmedim, bunun kültür ile alakası yok çünkü oyunları iğrenç ve grafikler rakiplerine göre rezalet.

Switch daha 2000 yılında çıkan PlayStation 2 satış rakamına yaklaşamadı, kendini Instagram üzerinde anime kızı sananlar almasa bu konsol daha az satardı.

Siz her sene aynı Mario oyunlarını oynamaya devam edin 🧠😎

10 tane Nintendo Switch oyun fiyatı nerdeyse konsolun kendi fiyatına eşit. 😔
Türkiye'de konsolların pahalı olması, oyunların özel fiyatlandırmaya sahip olması ve korsan oyun nedeni ile konsol/oyun fiyatı algısı biraz farklı ama zaten globalde 6-7 AAA oyun fiyatı bir konsol fiyatı ediyor, Nintendo için bu 4-5'e düşebiliyor konsolun kendisi uygun fiyatlı olduğu için. Bu devirde dijital veya fiziksel oyun alım satım takas yapmak ve kardeşlik sistemlerini kullanmak şart her platform için.

Switch daha 2000 yılında çıkan PlayStation 2 satış rakamına yaklaşamadı, kendini Instagram üzerinde anime kızı sananlar almasa bu konsol daha az satardı.
Oyunların size hitap etmemesi başka bir durum kötü demek başka, şahsen bana da hitap etmiyor. Ama tarihin en çok satan 4 konsolundan 3 tanesi Nintendo konsolu. Her dönemin kültürü ve tercihleri başkadır, aynı jenerasyon içinde değerlendirmek lazım, rakibi PS4'ü geçti zaten. PS2 dediğiniz konsol da zaten tarihin en çok satan konsolu. Aynı şekilde tarihin en çok satan 50 oyununun 25'i de Nintendo oyunu, 7-8'i Switch için çıkış yapmış oyun. Son 10 senede Game of the Year adaylığı bile alabilen bir Xbox oyunu yokken Nintendo her zaman orada sayılır Sony ile birlikte. Yani bana uygun değil demek başka subjektif olarak kötülemek başka.

Kesinlikle katılıyorum çok saçma bir durum, evet Mario tarzı oyunlar çocuksu olabiliyor ama içlerinde yetişkinkeri eğlendirecek mekanikler de mevcut ancak bu bir yandan da Nintendo'nun suçu daha hiçbir konsol ya da oyunlarını Türkçe bir şekilde pazarlamadılar. Bu da Türk oyuncuların genelde bir kaç videodan görüp oyunu sadece çocuk oyunu olarak nitelendirmesine sebep oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı