Ön bilgilendirme: Konu içinde anlatılacak hataların bir kısmı diğer dağıtımlarda da gözlemlenebilir. Bu yüzden çözüm yöntemleri farklı olsa da hataları tanımanız işinize yarayabilir.
Öncelikle alt başlıktan da anlaşılacağı gibi Wiki'den uzaklaştığımız, sorunlara anlam verdiğimiz bir yazı olacak. Çünkü tam sürümünü bilemesem de Linux çekirdeğinde iptables protokölü adım adım kaldırılmakta, yerine nfstables geçmekte. Waydroid ise hâlâ iptables kullandığından (güncel forku varsa daha denk gelmedim) NAT bağlantısı kurulum betiği çalışmamakta. Yani güncel bir kernel kullanıyorsanız (muhtemelen 6.13 ve üzeri) kernel sürümünüzü 6.12 yapmak zorundasınız. (waydroid ekibi nftables uyumluluğunu getirene kadar en azından.)
Bu rehberi yazarken güncel olarak 25.11 kararlı sürümü, hazırlık aşamasında da 26.04 sürümü bulunmakta ve ikisi de 6.18 kernel kullanmakta.
Yine de kernelimizi kontrol edelim:
Ben düz kerneli kullandığımdan çıktı buna benzer şekilde çıkar. Kernel numaramız 6.12 olmadığı için kernelimizi değiştirmemiz gerekmekte. Bu yüzden
Konfigürasyonumuzda
Eğer bahsettiğim satır var ise
Kernel modülleri ise Waydroid için gerekli olan modülleri modprobe içine alacaktır.
Çıkan çıktıda fatal hatası verirse iptables bulunmuyordur. Fatal hatası vermediyse ve çeşitli modüller listelenmiş ise alttaki modüllerin olduğundan emin olun.
Yukarıda rebuild edin yazmamıştım, umarım rebuild edip gelmişsinizdir.
Çeşitli WM'lerde Wayland yerine XWayland üzerinden görüntü almaya çalışabiliyor. O kısma girmeyeceğim, çünkü girmek istersem ayrı bir rehber açmam gerekebilir.
Konfigürasyonumuza alttaki betiğimizi yapıştırıp rebuild edelim.
Rebuild ettikten sonra uygulama menüsünden waydroid uygulamasını açıyoruz. Bize alttaki gibi android kurulum arayüzünü gösterecek.
Android tipi kısmında istediğinizi seçip "Download" deyin ve bitmesini bekleyin. Alttaki gibi gözükecek.
Daha sonra Wayland Helper uygulamamızı açıyoruz ve Android'i başlatıyoruz.
Geri kalanlar Waydroid nasıl kullanılır bölümüne girdiğinden bu rehber ile işiniz bitmiştir. Keyifli kullanımlar.
Kurulum adımlarında neden NixOS Wiki'sinden sapılmış durumda?
Öncelikle alt başlıktan da anlaşılacağı gibi Wiki'den uzaklaştığımız, sorunlara anlam verdiğimiz bir yazı olacak. Çünkü tam sürümünü bilemesem de Linux çekirdeğinde iptables protokölü adım adım kaldırılmakta, yerine nfstables geçmekte. Waydroid ise hâlâ iptables kullandığından (güncel forku varsa daha denk gelmedim) NAT bağlantısı kurulum betiği çalışmamakta. Yani güncel bir kernel kullanıyorsanız (muhtemelen 6.13 ve üzeri) kernel sürümünüzü 6.12 yapmak zorundasınız. (waydroid ekibi nftables uyumluluğunu getirene kadar en azından.)
Kurulum öncesi hazırlık
Bu rehberi yazarken güncel olarak 25.11 kararlı sürümü, hazırlık aşamasında da 26.04 sürümü bulunmakta ve ikisi de 6.18 kernel kullanmakta.
Yine de kernelimizi kontrol edelim:
Kod:
$ uname -r
6.18.2 linux
Ben düz kerneli kullandığımdan çıktı buna benzer şekilde çıkar. Kernel numaramız 6.12 olmadığı için kernelimizi değiştirmemiz gerekmekte. Bu yüzden
configuration.nix dosyamızı açalım.Konfigürasyonumuzda
boot.kernelPackages satırı var mı diye aratalım. Kullandığınız editöre göre farklılık gösterir.
Kod:
boot.kernelPackages = pkgs.linuxPackages;
boot.kernelModules = [ "binder_linux" "ashmem_linux" "ip_tables" "iptable_filter" "iptable_nat" "iptable_mangle" ];
Eğer bahsettiğim satır var ise
pkgs.linuxPackages; olarak düzenleyin, bu LTS kerneli kuracaktır. İleride 6.12 kernelinin kendine özel paketi çıkabilir, bu yüzden ileride bu satırı daha farklı bir şekilde düzenlemeniz gerekebilir. Veya Zen, Lqs gibi kernellerin 6.12 sürümü nixpkgs üzerinde var ise onları da kurmayı deneyebilirsiniz. Birazdan bahsedeceğim adımda özel kernellerin koşullara göre kullanılabilip kullanılamayacaĝını da anlatacağım.Kernel modülleri ise Waydroid için gerekli olan modülleri modprobe içine alacaktır.
Kullandığım özel kernelin kullanılabilir olup olmadığını nasıl anlarım?
Diyelim ki yukarıda belirttiğim kerneli kullanmak yerine kendi istediğiniz bir kernel ile kullanmak istiyorsunuz. Kerneli kurup bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra alttaki komutu çalıştırın.
Kod:
ls /run/booted-system/kernel-modules/lib/modules/$(uname -r)/kernel/net/ipv4/netfilter | grep ip_tables
Çıkan çıktıda fatal hatası verirse iptables bulunmuyordur. Fatal hatası vermediyse ve çeşitli modüller listelenmiş ise alttaki modüllerin olduğundan emin olun.
Kod:
ip_tables
x_tables
iptable_nat
iptable_filter
nf_nat
nf_conntrack
xt_MASQUERADE
Waydroid kurulumu
Yukarıda rebuild edin yazmamıştım, umarım rebuild edip gelmişsinizdir.
Çeşitli WM'lerde Wayland yerine XWayland üzerinden görüntü almaya çalışabiliyor. O kısma girmeyeceğim, çünkü girmek istersem ayrı bir rehber açmam gerekebilir.
Konfigürasyonumuza alttaki betiğimizi yapıştırıp rebuild edelim.
Kod:
virtualisation.waydroid.enable = true;
systemd = {
packages = [ pkgs.waydroid-helper ];
services.waydroid-mount.wantedBy = [ "multi-user.target" ];
};
# environment packages kısmına waydroid helper eklenecek
environment.systemPackages = with pkgs; [
waydroid-helper
];
Rebuild ettikten sonra uygulama menüsünden waydroid uygulamasını açıyoruz. Bize alttaki gibi android kurulum arayüzünü gösterecek.
Android tipi kısmında istediğinizi seçip "Download" deyin ve bitmesini bekleyin. Alttaki gibi gözükecek.
Daha sonra Wayland Helper uygulamamızı açıyoruz ve Android'i başlatıyoruz.
Geri kalanlar Waydroid nasıl kullanılır bölümüne girdiğinden bu rehber ile işiniz bitmiştir. Keyifli kullanımlar.
Son düzenleme: