Niye her program ve işletim sistemi RAM canavarı oldu?

WhatsTheMatter

Kilopat
Bilen bilir, bundan 15 sene evvel internet kafelerde bilgisayarlar Windows XP ile çalışır ve genelde 1-2 GB RAM'li olurdu fakat o bilgisayarlarda 30 farklı oyun, Photoshop CS3, Visual Studio falan bile rahatlıkla çalıştırabilirdiniz. Bu bilgisayarlarda HDD vardı, SSD değil.

Şimdi ise 8 GB RAM'li HDD'li laptopumda bir tek sekmeli bir tarayıcı açınca RAM'in yarısı kullanılıyor. Artık 16 GB RAM aşağısı kurtarmayacak neredeyse. Mesela Linux dağıtımlarını "hafif" bilirdik, bakıyoruz bugün Ubuntu bile 4 GB RAM istiyor artık. Ne oldu da bu hale gelindi? Ki RAM'lerin MHz değerleri de kaç kat arttı yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
Teknoloji gelişti çünkü 20 yıl önceki Google ile şimdiki aynı değil 20 yıl önceki oyunla şimdikinin grafikleri bir değil.

Teknoloji gelişti çünkü 20 yıl önceki Google ile şimdiki aynı değil 20 yıl önceki oyunla şimdikinin grafikleri bir değil.
Tamam doğru da, tarayıcıların ve işletim sistemlerinin o kadar RAM yemesini nasıl izah edeceğiz? Eskiden Adobe flash vardı, şimdi o gidince JS daha da yaygınlaştı. Onunla mı alakalı?

Reddit'te bu konuyu araştırdım, dedikleri şey şu genel olarak: "RAM'leri üretmesi daha ucuz olduğu için, yazılım geliştiriciler artık RAM optimizasyonu için kendilerini çok kasmıyorlar."

RAM optimizasyonu çok da terk edilen bir uygulama değil. Artık her yazılımda daha fazla algoritma arka planda iş yapıyor. Uygulamalar çok daha akıllı. Sadece size hizmet etmiyor, hesaplıyor, öğreniyor ve analiz yapıyor. Ama bu işi siz görmüyorsunuz. Daha geçtiğimiz yaz aylarında bu sitede yakın zamanda 16GB RAM az gelecek, fırsat varsa 32 alınmalı dediğimde topa tutulmuştum.
27 sene önce kullandığım bilgisayarda 8MB RAM vardı ve biz o bilgisayara uzay makinesi muamelesi yapardık.
23 sene önce ailemle ilk aldığım bilgisayarda 256MB RAM vardı ve piyasadaki en üst sistemi toplamıştım. Ama o bilgisayar bugünkü teknoloji ve uygulamalar düşünüldüğünde hesap makinesinden hallice gibi geliyor şimdi.
Uygulamalar yukarıda yazdığım işlemleri sorunsuz yapabilmek ve sizi çalışırken rahatsız etmemek adına bir miktar belleği tampon olarak tutuyor. Yoksa tamamını %100 aktif kullansa en ufak bir sorgu girişinizde çakılıp kalmaları kaçınılmaz.

Son düzenleme:

Bence artık günümüzde işlenmesi gereken veri çok daha fazla bu yüzden diye düşünüyorum. Arkadaşın dediği gibi Google'dan örnek verecek olursak eskideki Google'da işlenmesi gereken veri 1GB iken gelişen ve değişen dünya, üstüne sürekli bir şeyler katıyor bu da daha fazla veri demek.

Eskiden 720p görüntü ve videolar vardı,şimdi max. 8K.

Eski zamanlarda pek oyuncu bilgisayarı yoktu bir internet kafelerde 1-2 veya 3 GB RAM'li PC'ler ile 500-700 MB RAM tüketen oyunlar oynanıyordu şimdiki zamanda artık yüksek grafikli ve RAM tüketen oyunlar çıktığı için ve Google da çok geliştiği için fazla RAM tüketiyor 8 GB da artık yetersiz kalmaya başladı en iyisi 16 GB RAM ya da 32 GB RAM

Benim de ilk bilgisayarım GERICOM diye Avusturya yapımı, 256 MB RAM'li bir şeydi

16 da az gelecekse halimiz duman.

Dediklerinizde haklısınız. Hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar, anlamamı sağladınız konuyu.

Ram öyle aman aman pahalı bir şey değil bence 32 ye çıkılması gerekiyor ince ince.Ben en son 16 daha ilave ettirdim çift slot olsun diye serviste yaptırdım 1000 tl verdim

Hocam eğer 2-4 GB RAM'iniz varsa Windows'ta uğraşmayın ve gidin MX Linux falan kurun. Windows 7 ve 8 desteği yavaş yavaş bitiyor zaten. Ubuntu da ayrıca 4 GB istiyor çünkü GNOME var. Şimdi LXQT nerede GNOME derede yani. Linux çok esnek olduğundan bir sürü Linux var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…