Noctua NH-D12L deneyimim

HzCji

Kilopat
Makaleler
4
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Merhaba,

Öncelikle mevcut sistemim;

Anakart: ASUS Z370-F
İşlemci: i7 8700K.
Ekran kartı: INNO3D 3060 (12 GB)
RAM: 4X 16gbcorsair 3200MHz (4 slot dolu Total 64 GB)
SSD: 2 adet 1TB 980 Pro NVMe ve 1 adet 2TB SanDisk SSD.

Noctua NH-D12L yeni bir model ve 145mm yükseliğe sahip. Özellikle Türkçe hiç inceleme ya da yorum görememiştim almadan önce o yüzden fikirlerimi yazmak istedim fikir verme açısından. Öncelikle Amazon üzerinden satın aldım ve 5. gün gibi kısa bir sürede teslim edildi. Çoğu anakart ile uyumlu, RAM'ler için sorun teşkil etmiyor, sitesinden kontrol edebilirsiniz. RAM tarafına denk gelen kısım yüksekliği 45mm. Mevcut RAM'lerin yüksekliği 43mm gözüktüğü için ikinci fanı da sipraiş verdim. Fakat tam uymadı ve üstten 145mm olan yükseklik biraz daha arttı. Kasamın maksimum desteklediği yükseklik 150mm di ve rahat rahat kapandı kasa. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; Bu soğutucuda çoğumuzun bildiği NF-A12x25 fanlar kullanılıyor fakat bu fanların sonunda "R" ibaresi var, yani NF-A12x25r. Normalden farkı çerçeve kısımları yok ve sabit 115x115 olan vida kısımları ölçüsü daha değişik (yanlış hatırlamıyorsam 95x95 gibi bir şeydi).

Kurulum gayet basit, Noctua HT-1 termal macun ile birlikte geliyorlar. Ayrıyeten kasanın ön tarafında 3 adet Arctic Bionix P120 (içeri), 1 adet arka da ve 2 adet üstte olmak üzere Arctic Bionix F120 (dışarı) fanlar mevcut. Tüm fanlar (CPU dahil) PWM modda çalışıyor ve ASUS anakartta bulunan optimize all ile kalibre ettim sadece.
D12-L fan sesi neredeyse hiç duyulmuyor. Arctic'lerinde fan sesleri yok fakat yüksek devir de bildiğiniz rüzgar sesi geliyor.

Önceki 120mm Masterliquid 120 Lite ile sıcaklık karşılaştırması şöyle (Sıcaklıklar 10dakikalık CPU-Z programı stress testi sonuçlarıdır);

Turbo Boost açık kullanıyorum işlemcimin 4300 MHz maksimum 4700MHz arası çalışırken;
- RAM XMP kapalı (2133MHz) boşta 32 derece, 10dakikalık testte 77 derece,
- RAM XMP açık (3200MHz) boşta 38 derece, 10dakikalık testte 84 derece,
- Değişimden sonra D12-L ile XMP açık (3200MHz) boşta 29 derece, 10dakikalık testte 69 derece. Ek olarak yaklaşık 4 saatlik PUBG sonrası 70 dereceyi gördü.

Tabii ASUS anakartın ayarladığı gibi çalışıyor şu an, Q-Fan ile oynasam belki ses artar sıcaklık düşer vs ama hiç uğraşmadım. Bir de şu dikkatimi çekti, genel kullanımda şu şekilde çalışıyor fanlar; Giriş fanları 1300 RPM, egzoz fanları 1100 RPM, CPU fanları 800RPM. Giriş bir tık hızlı, çıkış bir tık düşü, CPU minimumda gibi. Daha önce bu şekilde değildi ortalama eşit çıkıp iniyorlardı.

İzlenimim bu şekilde, umarım düşünenlere faydalı olur. Sorularınız olursa sorabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…