İnternette araştırdığım zaman oyuncu monitörleri ile diğer monitörlerin ayrıldığını gördüm. Oyuncu, profesyonel ve ev kullanımı şeklinde üçe ayrıldığını gördüm. Oyun monitörleri diğerlerinden daha pahalı oluyor. Aralarındaki farklar nedir? Diğer monitörler ile oyun oynamanın nasıl bir dezavantajı olur?
Oyuncu mönitörlerinde 1ms,144hz gibi önemli özellikler vardır pahalı olmasını sağlayan özellikler budur hz tazeleme oranı demek.Diyelimki yarış oyunu oynuyorsun hz ne kadar yüksek olursa 1 karede daha fazla araba görürsün büyük ihtimalle anlatamadım bu görsele bak.MS ise bu konuda anlatılmış Monitörlerdeki MS ne işe yarar? Tepkime Süresi Nedir?. Yani oyuncu mönitörlerinin pahalı olmasındaki sebep bu. Profesyonel mönitörler ise çok daha büyük ekranlara sahiptirki daha kolay çalışabil diye örnek.Tabi bu oyun mönitörü ama profesyonel amaçala kullanilabilinir. Dediğim gibi diğer mönitörlerin dezajantajları bu iki şey hz ve ms oyuncu mönitörlerindeki iki ana etken.
Arkadaşların dediklerine ek olarak "oyuncu monitörü" ibaresi var diye fazla para ödememeye dikkat etmenizi öneririm. Karizma mı karizma logolar, RGB LED ışıklar, şekilli şukullu düğmeler görsellik dışında birşey katmıyor.
Panel çeşitleride monitör seçiminde etkili oluyor. VA-TN-IPS olmak üzere üç panel çeşiti bulunuyor. IPS Renkleri en doğru şekilde yansıtır. Resimle uğraşan kullanıcılar tarafından tercih edilir. Ama bunu yaparken Yüksek tepkime süresine sahip olur. TN Paneller ise düşük tepkime süresi sunar. Bu yüzden rekabetçi oyunlarda tercih edilir. Ama görüntüde bozulmalar olur. VA Panel ikisinin ortası olduğu için günlük kulanımda daha doğru bir seçim olacaktır.