Normal Renklerle Yapısal Renklerin Farkı

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
3.048
Makaleler
4
Çözümler
65
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
Renk: Renk, diğer enerjiler gibi başka enerjilere dönüşebilir bir enerji şekli olan ışığın, bu nesnelerden yansırken o anda gözümüzde oluşturduğu ikincil bir algılanımdır, çok iyi bildiğimiz gibi.

Normal Renkler : Kitap, gazete, dergi, duvar, masa, sandalye, saat, vb. nesnelere gelen beyaz ışık (gün ışığı) bu nesnelerin yüzeylerindeki boya (renk maddesi) ile şu şekliyle etkileşimde bulunur. Beyaz ışığın yedi renginden sadece o renge boyalı, örneğin kırmızı renkte ise bu dalga boyundaki ışık bize bu nesneden yansır, diğerleri kırmızı rengin içinde soğurulur, emilmiş olur, onlar gözümüze yansıtılmaz ve görünmez. Biz kırmızı renkli plastik bir masayı görüyorsak sadece bu dalga boyundaki ışığın gözümüze yansıyan şeklini alarak masayı bu nedenle sadece bu renkte görmemize neden olabilmesidir.

Yapısal Renkler : Normal renklerde gözümüzde rengin nasıl oluştuğu o nesnelerin üzerine sürülen kimyasal boyalarla ve onların beyaz ışığın sadece o dalga boyunda olacak şekliyle ışığı yansıtmasıyla olduğunu biliyoruz..Oysa yapısal renklerde bu kimyasal boyaların ve ışığın bunu yansıtabilmesi söz konusu değil.

Yapısal renkler, doğadaki bazı canlıların kendi yapılarından nano yapılarından kaynaklanan, ama bir boya etkisiyle değil sadece renksiz olan bu nano yapılara gelen ışığın dalga boyunu kırarak, değiştirerek örneğin tüm renk tayflarında görünecek şekliyle gözümüzle görebileceğimiz şekliyle bize yansıtıp o sadece rengi çok canlı olarak görmemize neden olmalarıdır.

Yapısal renklerde bu renklerin çok daha canlı ve çok daha parlak görünmesi, boya esaslı bir renk algısının değil, nano iç yapılarından (örneğin çok renkli bir papağanın veya derin okyanus dibinde yaşayan çok canlı renkli bazı balıkların canlı rengi gibi) beyaz ışığın bu nano tüyler veya yapılardan yansırken çok daha canlı ve çok daha gerçek üstü renklerin bu yolla gözümüze görünmüş ve bizler tarafından algılanmış olabilmesidir.

Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı