Notebook Bataryasını Nasıl Kullanmalıyız?

17896

Megapat
HP PAVILION 15-P017ST J1S73EA model notebook aldım. 2. el olarak almıştım garantisi Ağustos'ta bitecekti, garantisinin bitimine 6 ay kala almıştım. Sıfır gibi. Hiçbir sorun yok. Fakat aldıktan bir süre sonra bataryasında kararsızlıklar gözlemledim. Batarya tam kapasiteye (%100) ulaşınca fişini çıkarıyorum. Yaklaşık 10 dakika %100'de duruyor sonra birden %93'e düşüyor. Bataryası 4 hücreli ortalama 2 buçuk saatte %20'ye düşüyor.

Bir kaynakta şöyle açıklanıyor: %100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20'sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0 °C derecede %6, 25 °C derecede %20 ve 40 °C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.

Soru şu: Sürekli elektrik kesintisi olan bir ilçedeyiz. Tüm günümü neredeyse bu cihazla film izleyerek, müzik dinleyerek, ders çalışarak geçiriyorum. Fakat arada sırada elektrikler kesiliyor ve huzurumu bozuyor. çünkü batarya takılı değil, ömrü azalmasın diye serin bir yerde sakladım. Duyduklarıma göre bataryayı sürekli şarj ve deşarj etmek ömrünü azaltıyormuş. Sürekli tam dolu fişte kullanmak da ömrünü azaltıyormuş. Aranızda bataryası sürekli %100'de ve fişe takılı olarak cihazını kullananlar var mı? Sürekli fişi tak/çıkar yapmak istemiyorum. Ya sürekli takılı kalacak yada saklayacağım. Öneriniz neler?

Bataryalı kullan, hele ki sürekli kesinti olan bir yerde aksini düşünme bile.
Bataryaya o kadar önem veriyorsan %20-80 arası kullan, ne sıfırla ne tam doldur. Battery limiter ile bunu takip edebilirsin, alarm çalar. Fişten çekmene gerek yok, laptoba giren ucu çıkartman yeterli.

Bazı firmalar bataryaya özel olarak bir (sürücü) program geliştiriyordu. Batarya %95'e yada %90'a ulaştığında program bataryaya iletilen elektriği otomatik olarak kesiyordu. Bunun yüzünden herkes "batarya %90'da takılı kalıyor" diye onlarca konu açmıştı. Uzun bir zaman önceydi. Acaba böyle bir program yok mudur şarj %90'da girdiğinde batarya'yı devreden çıkartsın elektrikler kesince devreye girsin. Aynı UPS gibi.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı