Çözüldü NVIDIA App DSR Çarpanlar ne işe yarıyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

raidenqwe

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 7500F - GIGBYTE RTX 4060 OC - 16 GB DDR5 RAM - CRUCIAL 1TB M.2 SSD - GIGABYTE A620M-H Anakart
NVIDIA App'teki DSR Çarpanlar tam olarak ne işe yarıyor? Bu ayarı açtığım zaman oyunlarda monitörüm 1080p olmasına rağmen 2K-4K gibi seçenekler çıkıyor. 1080p monitörümde 2K oyun oynayabiliyor muyum? FPS kaybı yaşar mıyım? 2K ekran gibi kaliteli oluyor mu? Ve son olarak eğer işe yarıyorsa DSR-Düzgünlük ayarı % kaç olmalı?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-08-19 164317.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-19 164317.png
    40,5 KB · Görüntüleme: 15
Çözüm
1080p monitörde 1920x1080 adet piksel olduğu için daha iyi görüntü alamazsınız, DSR açılınca sistem daha yüksek çözünürlüğü daha düşük piksel aralığına sığdırıyor, bu durumun en faydalı ve en çok kullanılan artısı eski oyunlardaki kenar yumuşatmayı güçlendirerek tırtıklı yüzeyleri azaltmak. Bunun dışında darboğazı azaltmada da kullanılıyor.

Oynadığınız oyunda bir kenar yumuşatma probleminiz yoksa kullanmanızı önermem, FPS'i felaket düşürüyor.
1080p monitörde 1920x1080 adet piksel olduğu için daha iyi görüntü alamazsınız, DSR açılınca sistem daha yüksek çözünürlüğü daha düşük piksel aralığına sığdırıyor, bu durumun en faydalı ve en çok kullanılan artısı eski oyunlardaki kenar yumuşatmayı güçlendirerek tırtıklı yüzeyleri azaltmak. Bunun dışında darboğazı azaltmada da kullanılıyor.

Oynadığınız oyunda bir kenar yumuşatma probleminiz yoksa kullanmanızı önermem, FPS'i felaket düşürüyor.

Çözüm

Masaüstünde denediğimde kalite düştü 2K gibi oldu simgeler falan küçüldü fakat keskin ve net görüntü değil kalitesiz bulanık bir görüntü oluştu. Anladığım kadarıyla oyunlarda işlemci düşük kalıyorsa bunu açarak oyunun ekran kartına daha fazla yüklenmesini sağlıyor bu sayede darboğaz sorunu gidiyor.

Masaüstünde denediğimde kalite düştü 2K gibi oldu simgeler falan küçüldü fakat keskin ve net görüntü değil kalitesiz bulanık bir görüntü oluştu. Anladığım kadarıyla oyunlarda işlemci düşük kalıyorsa bunu açarak oyunun ekran kartına daha fazla yüklenmesini sağlıyor bu sayede darboğaz sorunu gidiyor.

Dediğiniz gibi, darboğazı azaltmak ve kenar yumuşatmayı güçlendirmek için kullanılıyor, masaüstünde ve normal şartlarda görüntüyü daha da bozar, monitörünüz 1080p için tasarlanmış çünkü. İhtiyacınız yoksa kullanmayın.

Saçma bir durum olsa da masaüstü çözünürlüğünüz 1920x1080 kullanıyorsanız öyle kalsın.

Örnek üstünden gidersek, tam ekran açılan oyunlarda işleme çözünürlüğünü 2K'ya arttırın fakat kendi çözünürlüğünüzü değiştirmeyin. Eğer ki hem masaüstü çözünrülüğünüzü hem de oyun çözünürlüğünü arttırısanız, bu sefer ne FPS de ne de görüntüde hiçbir gelişme olmuyor.

Bu şekilde yaptığımda oyun görüntülerinin daha güzel olduğun gördüm bu şekilde kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Saçma bir durum olsa da masaüstü çözünürlüğünüz 1920x1080 kullanıyorsanız öyle kalsın.

Örnek üstünden gidersek, tam ekran açılan oyunlarda işleme çözünürlüğünü 2K'ya arttırın fakat kendi çözünürlüğünüzü değiştirmeyin. Eğer ki hem masaüstü çözünrülüğünüzü hem de oyun çözünürlüğünü arttırısanız, bu sefer ne FPS de ne de görüntüde hiçbir gelişme olmuyor.

Bu şekilde yaptığımda oyun görüntülerinin daha güzel olduğun gördüm bu şekilde kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Örnek için teşekkürler. Deneyeceğim gerçi darboğaz sorunum yok ama.

Darboğaz sorunu için kullanmıyorum ben şahsen, hikayeli oyunlarda daha iyi görüntü için kullanıyorum. Tabii karşılığı muazzam bir FPS düşüşü oluyor fakat bence değer.

Denedim fakat görüntü fazla değişmedi. DSR - Düzgünlük ayarı % kaçta kullanıyorsunuz?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı