NVIDIA DLSS Nedir, Nasıl Çalışıyor?

Düşük çözünürlüğün yüksek çözünürlüğe uyarlanıp kullanılmasıdır, oyunu 4K'da oynarken oyun kaynakları 1080p oluyor ama DLSS denen teknoloji ile o anda yapay zeka ile 4K'ya yükseltiliyor böylece hem 4K oyun keyfi yaşayıp hem 1080p'de oynarmış gibi performans alıyorsunuz, belki işlemci kullanımını biraz yükseltebilir ama gerekli bir teknoloji, DLSS ilk çıktığında böyle açıklanmıştı şimdi değişmiş olabilir ama mantık aynıdır.

1080P performansı alıyoruz kısmı doğru da 4K keyfi yaşamakla ilgisi yok oyunun. 4K 27 inç biraz uzakta olan monitörlerle anlaşılmaz belki, öbür türlü göze batıyor.

DLSS dediğimiz olay upscaling tekniğini uyguluyor.Yani var olan görüntüyü pixel seviyesinde işleyip görüntüyü yineliyor düşük yoğunluktaki kısımlara görüntü ile uyumlu ilave pixeller ekliyor.Fotoğraftaki örnekteki gibi 1080p de çizginin detay seviyesi düşükken upscaling yöntemi ile yapay zeka görüntüyü tekrar işleyip çizgiyi yumuşatmak için ilave pixeller oluşturuyor.Cyberpunk 2077 ile Mount Blade te DLSS denedim ve ikisinde de berbat performans aldım.Diğer oyunlarda da beklediğim performansı alamadığım için kullanmadım.Topaz Video Enchanter ile video ve fotoğraflara upscale uyguladığımda poligonal (köşegenli) görüntülerde Upscale çok başarılı olurken organik (insan yüzü bitki detayı vs.) görüntülerde başarısız oluyor hatta görüntüyü geliştirmeye çalışırken daha da bozuyor.İşin ilginç kısmı video ve fotoğraflara upscale uygularken çok zaman gerekirken oyunlarda bunun gerçek zamanlı yapılabilmesi gerçekten büyüleyici.Organik detayların olduğu oyunlara DLSS uygulamanın pek işe yaramadığını düşünüyorum.DLSS ile ilgili diğer yanlış ta DLSS uygulandığı zaman native (doğal) olarak çözünürlüğün arttığı yanılgısı.DLSS fotoğraf makinesindeki dijital zooma benzer.Optik zoom asla değildir.Görüntüde bozulmalar olur.2160p monitörünüz var ve 2160p de bir oyunda 20 fps alıyorsunuz.Grafik ayarını düşürdüğünüz zaman görsel kayıp yüksek oluyor.Oyunu 1080p ye alıp 2160p ye DLSS ile upscale ettiğiniz zaman ortalama 1440p 1600p gibi bir görüntü kalitesi elde ediyorsunuz.Tabii görüntü sürekli değiştiği için aldığınız görüntünün çözünürlüğünü tam olarak söylemek güç.Zaten 1080p çözünürlüğe gücünüz yettiği için upscale sizin için daha iyi oluyor.Ama siz 2160p çözünürlükte yüksek grafik ayarlarıyla DLSS açıp kayıpsız oyun deneyimi isterseniz bu maalesef mümkün olmuyor ve tabiri caizse elle bütün ayarları ufak ufak kısmaktan farkı olmuyor.Yazımdaki hataları daha iyi bilen arkadaşlar düzeltirse sevinirim.

Dosya Ekleri

• How-does-4K-upscaling-work.jpg
    32,2 KB · Görüntüleme: 41
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…