NVIDIA ekran kartında G-Sync monitör şart mı?

Ahmet Kian

Hectopat
Merhaba tekrardan arkadaşlar. NVIDIA ekran kartı kullanacağım, monitör arayışına girerken FreeSync ve G-Sync olarak 2'ye ayrıldığını gördüm monitörlerin. (Bazı monitörlerin her ikisininde barındığını biliyorum) tam olarak nedir bu FreeSync ve G-Sync? Alacağım sistem Ryzen 3 3100 - B450MH - 16 GB RAM - GTX 1650S - 480GB SSD. oynadığım oyunlar PUBG - GTA 5 - LoL - Minecraft - Witcher - Bannerlord. Monitör'ü 144Hz 1ms olacak, NVIDIA ekran kartı kartı kullanacağım için alacağım bir FreeSync monitörde, FreeSync özelliğini kullanamayacak mıyım? G-Sync monitör almak zorunda mıyım? Şu anda kullanmış olduğum laptop oyun oynarken görüntü yırtılması oluyor ve gözümü rahatsız ediyor, bu yüzden yeni bilgisayar alıyorum. İnternette gezerken FreeSync monitörlerde G-Sync yapılabildiğini gördüm bu gerçekten her monitörde oluyor mu artık? Eğer olmuyorsa RAM'den kısıp monitöre yatıracağım parayı?

Son düzenleyen: Moderatör:
FreeSync Nvidia kartlarda çalışmaz. Nvidia kartlarda Freesync açmak denebiliyor bazen ama o olay "FreeSync monitörde Nvidia ekran kartı ile G-Sync açmak" oluyor.

Display port kablosu kullanılarak Freesync monitörlerin çoğunda G-Sync açılabilir.

G-Sync açıla da bilir, açılıp düzgün çalışmaya da bilir, hiç açılmaya da bilir.

Peki açılmazsa ne olur? Yırtılmalar olabilir. Tabii onları V-Sync veya FPS sınırlayıcılar ile önlemek mümkün ama FPS'i sınırlamadan (İnput Lag'ı arttırır FPS sınırlamak, online oyunlarda önerilmez. Tabii yırtılma çoksa yapacak bir şey yok) yırtılmayı önlemek isterseniz Nvida kartlarda G-Sync şart.

Ama olmazsa da yapacak bir şey yok, çok büyük dert değil.

Ben sadece Freesync özelliği olan monitör kullanıyorum. Artık Nvidia kartları da Freesync destekliyor. Hiç bir yırtılma ile karşılaşmadım şimdiye kadar. 1660 Super.

FreeSync ve G-Sync eğer monitör hz'sinden daha yüksek fps alıyorsan monitördeki yırtılmaları önler. FreeSync monitörlerde G-Sync aktif edilebiliyor. Nvidia'nın paylaştığı monitörler sadece sorunsuz çalıştığını söylediği modeller. Nvidia'nın paylaşmadığı modellerde de FreeSync ile G-Sync kullanabilirsiniz.

Tam olarak nedir bu FreeSync ve G-Sync?
Eğer monitörün yenileme hızı ile FPS aynı değilse yırtılma ve takılma gibi sorunlar olabiliyor. Adaptive Sync (FreeSync/G-Sync) teknolojisi ile bunların önüne geçiliyor. Üstelik FPS düştüğünde yenileme hızı da doğru oranda düştüğü için akıcılık düşüşünü az FPS kaybında hissetmiyorsunuz. Örneğin FPS 60'dan 50'ye düştüğünde Adaptive Sync olmayan monitörde yenileme hızı 60 Hz, FPS ise 50 FPS olduğu için göze batarken Adaptive Sync olan monitörde yenileme hızı da 50'ye düştüğü için rahatsız etmiyor.
NVIDIA ekran kartı kartı kullanacağım için alacağım bir FreeSync monitörde FreeSync özelliğini kullanamayacak mıyım?
Display Port bağlantısı ile kullanabilirsiniz fakat tam verim alır mısınız bilemem, monitöre göre değişir. Örneğin ben 2070 Super ve MSI MAG271CQR kullanıyorum, FreeSync'i açsam bile bir işe yaramıyor. Son yıllarda çıkan monitörlerde ise gördüğüm kadarıyla çoğunda düzgün bir şekilde kullanılabildiğine dair sertifika oluyor. Sertifika olmasa bile kullanıcıların düzgün çalıştığını söylediği modeller var, örneğin AOC 24G2U ve ViewSonic XG2401.

Monitörü diğer bileşenlerden çok daha uzun süre boyunca kullanıyoruz. Bu yüzden almışken iyisini almak en doğrusu.

Değerli yanıtlarınız için teşekkür ederim. Değerlendirmeye alıcağım.
Peki bu adres doğru mu? Kemalpaşa mahahllesi technopat caddesi sosyal apartman kat 6 no 3 kadıköy/İstanbul (Örnektir) internetten hiç alışveriş yapmadığım için soruyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…