NVIDIA Linux 550 sürümü 6.11 desteğiyle güncellendi

Bayram Tempest

Moderasyon Ekibi Sorumlusu
Süpervizör
Makaleler
39
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 R7-7840HS RTX 3050 6 GB VRAM 16 GB DDR5 RAM
NVIDIA, 550.135 adlı yeni bir sürücü sürümü yayınlayarak stabil sürücü versiyonuna yeni özellikler ekledi.

Bilindiği üzere NVIDIA 3 adet sürücü yayın modeli ilerler:
  1. Üretim/Stabil: 550.
  2. Beta: 560.28.03.
  3. Yeni Özellik: 560.35.03.
Uzun süre güncelleme almayan ve stabil olduğu NVIDIA tarafından doğrulanan 550 sürücüsü uzun aradan sonra güncelleme aldı. Gelen güncelleme 550 numaralı sürücünün Linux 6.11 sürümüne kadar desteklenmesini sağlıyor. Ayrıca güncel Debian'a derleyerek eklemeyi engelleyen bir hatayı da düzeltiyor.

Yayınlanan güncelleme Wayland için önemli güncellemeler içeriyor. İlgili Wayland desteği güncellemeleri bir süre önce sırasıyla Yeni Özellik ve Beta dallarına getirilen güncellemelerdir. NVIDIA Beta dalındaki Wayland güncellemelerini doğruladı ve Stabil dala ekledi bu sayede Beta sürümüne geçmek istemeyen kullanıcılar artık 550 sürümünde de daha sorunsuz bir Wayland deneyimi yaşayabilecekler.

NVIDIA'nın güncelleme ile ilgili paylaştığı notlar:
  • Linux çekirdeği 6.11'de, drm_fbdev_generic, drm_fbdev_ttm olarak yeniden adlandırıldı. Wayland dizgicilerinin daha yeni çekirdeklerde içerik sunması için gereken doğrudan çerçeve tamponu erişimini desteklemeye devam etmek için mevcut olduğunda drm_fbdev_ttm'yi kullanın.
  • Linux'ta sonraki 446d0f4849b1 işleminde, çıktı_poll_changed drm_mode_config_funcs yapısından kaldırıldı. Sürücünün daha yeni çekirdeklerle derleyebilmesini sağlamak için, işlev işaretçisi üyesi mevcut olmadığında uygulamayın. Sürücü artık DRM fbdev API'si aracılığıyla hotplug olaylarındaki numaralandırma modlarını destekliyor.
  • Çekirdek modülü oluşturma işlemi, çekirdeği oluşturmak için kullanılan derleyiciyi algılamak amacıyla Linux çekirdeğinin Kconfig'inden CONFIG_CC_VERSION_TEXT kullanacak şekilde güncellendi. Bu, çekirdeğin varsayılan derleyiciden farklı bir derleyiciyle oluşturulduğu sistemlerde doğru derleyicinin seçilmesine yardımcı olabilir.
  • Önceden derlenmiş çekirdek arayüz dosyaları kullanılarak bağlanan çekirdek modüllerinin güncel Debian sistemlerine yüklenmesini engelleyen bir hata düzeltildi.
Sürücü ve kaynak: Sürücü Ayrıntıları | NVIDIA

Valla hiç anlamadım ama sanırım iyi bir şey hocam 🤯 😅
550 sürümü stabil ama yeni özellik almıyordu. 560 sürümü ise beta Linux NVIDIA sürücüsü, sürekli yeni güncellemeler alır ama stabil değildir. NVIDIA, 560 sürücü sürümünde stabil olduğuna inandığı önemli bir kaç güncellemeyi 550 yani stabil sürücüye ekledi. Stabil sürücüye güncelleme gelmesi pek beklendik bir durum değil. Adı üzerinde stabil, en hatasız görünen ve NVIDIA tarafından stabil olduğu onaylanmış sürücü. Şimdi daha yeni özelliklerle güncellendi. Wayland desteği sağlıyor. AMD ve Intel Wayland ile mükemmel çalışıyor ancak NVIDIA çok sorunlu. Yeni güncelleme ile düzelttiklerini iddia ediyorlar.

550 sürümü stabil ama yeni özellik almıyordu. 560 sürümü ise beta Linux NVIDIA sürücüsü, sürekli yeni güncellemeler alır ama stabil değildir. NVIDIA, 560 sürücü sürümünde stabil olduğuna inandığı önemli bir kaç güncellemeyi 550 yani stabil sürücüye ekledi. Stabil sürücüye güncelleme gelmesi pek beklendik bir durum değil. Adı üzerinde stabil, en hatasız görünen ve NVIDIA tarafından stabil olduğu onaylanmış sürücü. Şimdi daha yeni özelliklerle güncellendi. Wayland desteği sağlıyor. AMD ve Intel Wayland ile mükemmel çalışıyor ancak NVIDIA çok sorunlu. Yeni güncelleme ile düzelttiklerini iddia ediyorlar.
Hocam şimdi zaten stabil çalışan sürüme güncelleme getirmek risk işi değil mi? Genelde bu tip işlerin sonu hüsran oluyor. Düzgün olanı da bozuyorlar.

Hocam şimdi zaten stabil çalışan sürüme güncelleme getirmek risk işi değil mi? Genelde bu tip işlerin sonu hüsran oluyor. Düzgün olanı da bozuyorlar.
İşte bu yüzden şaşırtıcı. Güncelleme ve detayları gördüğüm an haberini yaptım. Daha test etmedim. Ben sırf stabil diye 550 kullanıyordum. Sonunun hüsran olması muhtemel. Windows'ta zamanında AMD sürücü sorunları nasılsa Linux'ta NVIDIA sorunlu, AMD mükemmel çalışıyor. Geçenlerde haberini yaptım, AMD Linux mühendislerinden birisi Linux çekirdeğinde AMD ile ilgili bir sorunu düzeltmek için Linux kaynak kodlarına ekleme yaptı. AMD o derece ilgilenirken NVIDIA'nın uğraşmaması üzüyordu. Son zamanlarda da beta sürümüne eklediklerini görüp "Acaba nasıldır?" deyip stabilde kalmaya devam ediyordum. Bakalım stabile getirecek kadar iyi güncellemeler miymiş?

İşte bu yüzden şaşırtıcı. Güncelleme ve detayları gördüğüm an haberini yaptım. Daha test etmedim. Ben sırf stabil diye 550 kullanıyordum. Sonunun hüsran olması muhtemel. Windows'ta zamanında AMD sürücü sorunları nasılsa Linux'ta NVIDIA sorunlu, AMD mükemmel çalışıyor. Geçenlerde haberini yaptım, AMD Linux mühendislerinden birisi Linux çekirdeğinde AMD ile ilgili bir sorunu düzeltmek için Linux kaynak kodlarına ekleme yaptı. AMD o derece ilgilenirken NVIDIA'nın uğraşmaması üzüyordu. Son zamanlarda da beta sürümüne eklediklerini görüp "acaba nasıldır?" deyip stabilde kalmaya devam ediyordum. Bakalım stabile getirecek kadar iyi güncellemeler miymiş?

Hocam kötümser olmak istemem ama sadece yapmış olmak için yapmasalar, 550'ye değil 560'a güncelleme getirirlerdi. Belli ki sizin gibi NVIDIA'nın, Linux ile ilgilenmediğini düşünenlerin baskısından dolayı yapmışlar.

Sonuç hüsran.

Ubuntu - NVIDIA - Wayland:

Ekran Görüntüsü - 2024-11-24 21-44-03.png

Ubuntu - NVIDIA - X11
1732474018758.png

Wayland'de performans aşırı düştü, terminalin açıldığına dair en ufak bir görüntü vermedi, animasyonlar yok oldu ve birdenbire bir sürü terminal açıldı. X11 üzerinde NVIDIA ile ise eskiden olduğu gibi. Sorun yaşamadım.

Haberdeki sürücü sürümünü Wayland kullanıcılarına önermiyorum.

@Bayram Tempest X11 görüntüsü dediğiniz güncellemeye mi ait yoksa siz mi sündürülmüş bir şekile soktunuz?
Sorunlu olan Wayland ekran görüntüsü. Terminali açmaya basmama rağmen açmadı, en son animasyonsuz şekilde pat diye yan yana onlarca terminal açtı. X11'de ise böyle bir sorun olmadı.

Wayland için eskisinden daha iyi ama hala yeterli değil.
Minecraft'ı zink kullanarak başlatmak zorunda kaldım sorun olmaması için.
Geçen gün kullandığım zaman masaüstü kullanımında sorun yoktu ama garip bir şekilde şu an var.

Üretim sürücüsü için daha çok yolları var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı