O.C. Yapınca Güney Köprüsü Arıza Veriyor

Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600X | RX6700XT
Anakartım Gigabyte B450M S2H. İşlemcime en ufak voltaj verme, frekans yükseltme işlemlerimde sistem açılırken, ekran gidiyor, anakartın arka panelindeki hiçbir giriş çalışmıyor. Bilgisayar çalışmaya devam ediyor. Ethernet girişindeki ışık sönüyor, klavye fare çalışmıyor ancak ön USB girişindeki kulaklığımın ışığı yanıyor. Ben bunun güney köprüsüyle alakalı olduğunu düşündüm, sizce sebebi nedir, ve çözümü var mıdır? Anakartı daha yeni aldım, garantiye gönderebilirim. Son olarak bu olayı hiç hız aşırtma uygulamadan da bir kez yaşadım, Windows güncellemelerini yapmış yeniden başlatıyordum.

Sistemin stabil değil. Kısaca overclock denemen başarısız olmuş. İşlemcinin frekansını yükseltmek için, işlemci için iyi bir soğutucu kullanmak overclock un başarılı olma ihtimalini arttırsa da bu işlemcinin daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağı anlamına gelir. Her ana kart belirli bir akım taşıma kapasitesine göre tasarlanır ve ona göre fiyatlandırılır. Ucuz ana kartlarda gerek bakır yollar gerek üzerindeki bileşenler bu durum için uygun değildir, hatta ana kartın çöp olmasına neden olabilirsin. Sistemi eski haline döndürmeni tavsiye ederim.

Sistemin stabil değil. Kısaca overclock denemen başarısız olmuş. İşlemcinin frekansını yükseltmek için, işlemci için iyi bir soğutucu kullanmak overclock un başarılı olma ihtimalini arttırsa da bu işlemcinin daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağı anlamına gelir. Her ana kart belirli bir akım taşıma kapasitesine göre tasarlanır ve ona göre fiyatlandırılır. Ucuz ana kartlarda gerek bakır yollar gerek üzerindeki bileşenler bu durum için uygun değildir, hatta ana kartın çöp olmasına neden olabilirsin. Sistemi eski haline döndürmeni tavsiye ederim.
Arctic Freezer 34 e-Sports Duo kullanıyorum işlemci sıcaklık değerlerim 20 derecelerde dolaşıyor. Ayrıca aynı anakart ile 2600 ve 1600 AF hızaşırtma yapanlar çok var internette. Ben onların yaptığının %50 'sini yapıyorum ancak.

Tuhaf bir durum. Hiç uyumadım, beynim donmuş vaziyette şu an. Aklıma gelen tek şey BIOS güncel mi sorusu. Gerçi sağlam kafayla da çözüm bulabilir miyim bilmiyorum, muhtemelen hayır.
Güncel. Hatta güncelinde daha çok sorun çıkarıyor diye bir ara bir önceki, iki önceki sürümü de yükledim, çözülmedi. Güney köprüsünde sorun olabilir mi? Ya da işlemcide sorun olma ihtimali var mı?
@Shimada Sensei usta şöyle bir şey aklıma geldi, bu anakart dinamik voltaj sistemiyle çalışıyor. Yani saf voltaj değeri 1.166 olsa da, bilgisayarı kullanırken 1.350 voltaja kadar yükseliyor kendisi otomatik varsayılan ayarlarda. Yani O.C. yok iken bu voltajlara çıkıyor da, O.C. yapınca bilgisayarda sıkıntı çıkması acaba işlemciyle alakalı bir sıkıntı olduğunu gösterebilir mi? Herhangi bir O.C. işlemi uygulamadan işlemci voltaj değeri;

voltage.jpg

Ayrıca fark ettim ki hatayı aldığımda ekran kartı fanları da %100 düzeyde dönmeye başlıyor.
@Shimada Sensei usta son ve önemli bir şey fark ettim. İşlemciyi 3,9GHz 'ye O.C. edebildim fakat 1,45V vermem gerekti. Yani insanlar bu değerlere neredeyse hiç voltaj vermeden çıkarken benim neden bu kadar yüksek voltaj vermem gerekiyor? Sanırım tek sorun bu.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı