Arkadaşlar, öncelikle herkese merhaba. Biraz kendimden bahsetmek istiyorum. Ben Okyanus Akdeniz, 12 yaşındayım ve ortaokul 7. sınıf öğrencisiyim. Teknolojiye meraklıyım ve teknolojiyi her geçen gün daha da öğreniyorum. Kendimi bu kadar tanıtabilirim. Zaten konumuz kendimi tanıtmam değil.
Şimdi, kendi yazılımım derken aslında FATİH projesi kapsamında okullara gelen ve öğrencilerin akıllı tahtaya erişimini engelleyen bir yazılımdan bahsediyorum. Yazılımımın adı da A.T.A.K. Yazılımı. Zaten fotoğrafını aşağıya bıraktım.
Ben de buna benzer bir yazılımı Python dili ile yaptım. Yazılım konusunda çok yeniyim ve bilgim oldukça az. Bu yüzden projeyi 7 gün içinde, birçok hata alarak tamamladım. Okulun sadece 5 saat sürmesinin de bunda etkisi oldu tabii ki. Ama 7 günün sonunda, sabah 10 gibi başarılı bir şekilde kodları bitirdim. Python’dan exe’ye çevirdim ve gayet başarılı bir şekilde çalışıyorlardı, bir sıkıntı yoktu. Fakat yaşımın küçük olması ve sizler gibi kendi yazılımım adına bir web sitesi açamadığımdan dolayı exe halini yayımlayamadım. Github’ta sadece Python versiyonları bulunuyor. Yani şu an OAD çok yeni bir program. Öyle süper bir arayüze de sahip değil. PyQt5 kütüphanesini kullanarak basit bir arayüz tasarladım.
Şimdi gelelim bu program nasıl çalışıyor. OAD, A.T.A.K yazılımı ile aynı işleve sahip. OAD’ın da tıpkı A.T.A.K gibi her tahta açıldığında devreye girmesi gerekiyor. Ben bunu da ayrıca bir Python kodu ile yazdım. Bu kodun adı OAD START. Sistemi yeniden başlattığınızda ya da kapatıp açtığınızda OAD START ortalama 15-20 saniye içinde devreye giriyor ve OAD’ı çalıştırıyor. Ayrıca OAD, sadece basit bir flash bellek takılınca devre dışı kalan bir yazılım değil. Bunun dışında, bir yazılım algılayıp devre dışı kalması gerekiyordu. Bunun için de bir anahtar yazılımı yaptım. Adı da anahtar. Yani anahtar.dat dosyası kısaca. Bu dosyayı flash belleğinize attığınızda OAD anahtar yazılımını flash belleğinizden buluyor ve kendini devre dışı bırakıyor. Eğer flash belleğinizde anahtar.dat dosyasını görmezse, kendini devre dışı bırakmıyor. Aynı zamanda, bir süre sayacı da bulunuyor. 180 saniye içinde flash belleğinizi takmanız gerekiyor. Takmazsanız, bir uyarı gönderip sisteminizi kapatıyor. Şu anda OAD, hala beta sürümünde bir uygulama gibi. Hatalar ve buglar olabilir.
OAD’ı geliştirme amacım para kazanmak ya da havalı olmak değil. Amacım, küçük yaşta yazılım öğrenmek ve büyüdüğümde öğrendiğim yazılım dilleri ve teknikleri ile iyi işler çıkarabilmek. Aslında Eray hoca, yani
@300319 in yazılımlarından etkilendim. Eray hoca da kendi sitesinde, 10 yaşından beri yazılımla ilgilendiğini belirtmiş. Bu beni motive etti çünkü benim de içimde yazılımla ilgilenmek, en azından küçük bir yazılım yapmak vardı. Yani bir nevi Eray hoca sayesinde bu yazılımı yaptım.
OAD’ın arayüzünü burada paylaşacağım. Ayrıca, OAD’ı Github’a ekledim. Eğer indirip test etmek isterseniz, şu linkten ulaşabilirsiniz:
GitHub - OkyanusA/OAD: Sisteminizi kilitleyip anahtar yazılımı ile geri açabileceğiniz güvenlik yazılımı
OAD’ın arayüzünü akşam okuldan gelince ekleyeceğim. Ama bir kez de olsa deneyip iyi ve kötü yanlarını, önerilerinizi paylaşın. İyi günler ve iyi sosyaller dilerim.