OBK kablolar arasında fark var mı?

Merhaba. Yeni bir binaya taşındım. 14 dairenin 10 tanesine OBK kablo çekilmiş fakat diğer 4 tanesi "unutulmuş". Halihazırda OBK olan dairelerdeki kablonun üstünde Türk Telekom OBK tarzı bir ibare bulunuyor. Benim dairemde unutulduğu için elektrikçi yollandı ve elinde fiber kablo olan bir makara ile geldi. Elektrikçinin elindeki kabloda Helios OBK Fiber gibi bir ibare bulunuyor. Telekom altyapıyı getirdiği zaman bir sıkıntı yaşanır mı? Aşağıdaki görseldeki binada çekilen kablo, elektrikçinin elindekinde Helios OBK yazıyor. Görsel maalesef yok.

Hayır, hiç bir farkları yok. Türk telekomda genel 2 adet obk var, birisi beyaz, diğeri de sarı.

Koruyuculuk açısından da farkları yoktur.

Obk'ların içinde koyucu kılıf tp'leri, en altta core (fiber kıl) var, bu core, 1300nw 1550 nM dalga boyunu, ONT'ye iletiyor.

GPON teknolojisinde dalga boyu 1310nm 1490'dır. Yani, hangi renk obk kullanılırsa kullanılsın ışığı kayıpsız iletir.

Son düzenleme:
Anladım hocam, teşekkürler. Şu an daireye çektikleri kablo bu. Sanırsam bir fark yok, diğer dairelerin kablolarında Türk Telekom OBK ibaresi mevcut. Ekip bağlantıya geldiğinde bir sıkıntı çıkarmaz herhalde?

Dosya Ekleri

• 20240731_134825.jpg
    76,7 KB · Görüntüleme: 87
Hayır, hiç bir sıkıntı çıkmaz yukarı da dediğim gibi sarı obk ve beyaz obk'ların dişe dokunur hiç bir farkı yok.

Sarı obk'lar genelde bina içi duvar delinip, OFDK'dan dairelere priz bölgesinden dışarı çıkacak şekilde çekiyorlar,

Beyaz obk'ları ise OFDK'dan doğalgaz borusuna kabloyu yolu kullanarak, dairelere çekiyorlar. (Genel olarak.)

Aslında en iyi sistem, Dahili sonlandırma kutusunda yapmaktır.

Dahili sonlandırma kutusunda OBK toplanır, Obk'nın ucuna füzyon ile pigtail kaynatılır, Dahili sonlandırma kutusunda bulunan SC/SC girişlerden kutu içerisindeki SC'ye takılır.
Diğer dış bölümde boş kalan SC'ye ise fabrikasyon SC/APC patch kablo takılır.
Bu durumda ileride olma olasılığı bulunan kablo sıkıntılarına çözüm olur, en sağlıklı Sonlandırma bu şekildedir.

@gvgod bu arada, konuyu tam okuyunca fark ettim, Türk telekom zaten obk getiriyor, neden obk aldın?

"unutulma" gibi bir durum olmaz, T.T md'lerinde sürüsüyle obk var. Müdürlüğe gidip isteyebilirsin ÜCRETSİZ. Keşke obk'ya para vermeseydin.

Son düzenleme:
Para vermedim hocam, müteahhitle tartıştım. 4 dairede yok kalan tüm dairelerde var diye, bunun üstüne hallettireceğim dedi elektrikçi yolladı. Aynı zamanda uydu kablosunu da unutmuşlar ondan yeşil uydu kablosuyla birlikte geliyor. Sıkıntı olan kısım ise şu, TT'ye ait OBK zaten bina içinde kablo kanalında bırakılmış. Ama hepsine kelepçe vurmuşlar ve bizim katta olan kısım serbest değil. Yani zaten binanın iç tesisatında olup daireye gelmeyen bir TT OBK var. Onu daire içine almak varken neden sıfırdan dandik ipince bir fiber çekiyorlar onu da çözemedim kimsenin birbirinden haberi yok. Paldır küldür çekiyorlar zaten eminim bir noktada içten kırılacak ve TT bağlamaya geldiği zaman sorun çıkacak.

Ha para vermediysen sıkıntı yok o zaman.

Evet, OBK düzgün çekilmeli. Narin bir kablodur fakat öyle hemen de kırılmaya gelmez merak etme.

Elektrikçi yerine, T.T 'den ekiplerin çekmesi daha iyi olur. Çünkü;

Gelen Elektrikçi de powermeter var mı yok mu, cleaver var mı yok mu, UPC/APC konnekör dandirik mi, bunlar önemli. İstiyorsan T.T md. Gidip ekip istersin, onlar gelsin yapar sonlandırmayı, ücretsiz yaparlar ayrıca.

Gelen elektrikçide kablo dışı hiçbir şey yok hocam. Dan dun çekip bırakacak. Binaya hala altyapı gelmedi. Bu durumda yine TT müdürlüğü yardımcı olur mu sonlandırma için?

Gelen elektrikçide kablo dışı hiçbir şey yok hocam. Dan dun çekip bırakacak. Binaya hala altyapı gelmedi. Bu durumda yine TT müdürlüğü yardımcı olur mu sonlandırma için?
sizi hatırladım, konuşmuştuk bir kaç gün önce konu açmıştınız. Altyapı ile ilgili.

Altyapı gelmediyse sonlandırma yapılamaz.
Son Sonlandırma dediğimiz durum; PON teknolojisindeki son Ringdir. Bu da, ONT cihazında son bulunur.

Altyapıdan kasıt, hiç mi birşey yok yoksa OFDK (Dağıtım kutusu) geleceği bilgisini mi aldınız?

@gvgod Sizin binanızdaki durumu biraz daha açarak anlatır mısınız?

Kasım sonuna kadar tamamlayacağız diyip duruyorlar başka bir şey söylemediler. Bu durumda dediğiniz gibi sonlandırma yapılmaz. Zaten elektrikçi işini bitirdi gitti. Bakalım artık altyapı geldiği zaman sıkıntı var mı yok mu belli olacak. Tek temennim performansta sıkıntıya yol açmaması.

Binadaki durum anlık olarak aynı. Çok yakında TT'ye ait bir rögar kapağı var. Sanırsam oradan borular ile binanın önünde bulunan internet borusuna kablo bırakılıp binaya ise OFDK takılıp işlemin bitmesi gerekli. Halihazırda ne rögardan kablo geldi ne de doğal olarak OFDK takıldı. Hiçbir şey olmadı yani.

Elektrikçi de bu şekilde bıraktı.

Dosya Ekleri

• 20240731_144133.jpg
    61,8 KB · Görüntüleme: 94
  • 20240731_144216.jpg
    139,9 KB · Görüntüleme: 92
Tamam şimdi daha iyi anlaşıldı T.T munhol var ise, FTTH gelecektir mutlaka rahat olun.

FO Y (yeraltı şeklinde) gelecektir.

Sizin bölgeniz biraz sıkıntıyı hatırladığım kadarıyla, FO H gelmesi daha mantıklı olurdu fakat FO Y şeklinde gelmesi daha iyi bir yandan da, çünkü FO H şeklinde gelir ise kabloları kolaylıkla çalıyorlar.

İğrenç bir işçilik. Obk öyle sarılmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…