Oc yapınca Pc Boot Edilemiyor

Zosfer

Hectopat
Arkadaşlar merhaba

Dün e2200 2,20 ghz'lik işlemciye oc yaparak 3,33 ghz'ye çektim ama windows başlamadı. Disk boot failure gibi bir hata verdi. Biosu eski haline döndürdüğümde windows başladı. Normalde işlemci çarpanı kilitli 11'de sabit. Bende fsb'yi 200'den 303'e çektim. Birde bunun altında bir değer vardı. Asyn-c Clock gibi bir ismi vardı onuda 100'den 102'ye çektim. Sorun ram timeng'lerindendir diye düşündüğümden oraları auto yaptım bu sefer. Hiç dokunmadım. Neyse ayarları kaydettim baktım yine aynı sorun. Geri eski ayarlara döndürdüm, windows başladı.

Neyse ben sorun nerde anlamadım acaba kuzey köprüsü vs. fazla ısındığı için mi böyle oluyor?

2.20'den standart soğutmayla 3.33'e çıkman = neredeyse %50'lik bir artış.

Şimdi öyle yazılar falan, sayılar, yüzde elli diye söyleyince harikulade geliyor kulağa ama hız aşırtma konusunda nacizane tavsiyem;

1) İşlemciyi araştır, yapılan HA/OC'lerde kullanılan sistemleri incele.

2) Hemen heyecanlanma, ilk aşk değil bu -zaten her zaman ikincidir- 200'den 303'e çekme. Yoksa sen ehliyeti arabayı üçüncü viteste kaldırıp alanlardan olursun. 200, 225, 250... gibi gitmen gerek.

3) Voltaj değerleri; bilgisayara giren elektirik aslında içindeki küçük adamların çalışmalarını destekleyen faşist polislerin elektirikli batonlarına harcanıyor... yani biraz abartmış olabilirim tamam, biraz havalandırma için kullanılıyor: yani o işlemciye giren enerji miktarıyla oynaman gerekecek öyle %50 gibi efsaneler yaratmak istiyorsan.

4) İşlemci fanından sana gelsin: "Buralara yaz günü kar yağıyor canım, ölene kadar sana üfleyemem." Sonra "AHA AÇILDI VAL..." diye hafif bir yanık kokusu ve şanslıysan sadece yeni bir işlemciyle halledebilirsin.

En son e6600'ı 2.40'tan 3.20 civarına stok fanıyla çekip kullandım bir kış boyunca, 2006-7 galiba, sonrasında BIOS update ile 3.10'a sabitlemiştim. Anakartım canavar gibi bir MSI serisiydi, RAM'lerim de hoştu hani.

Tabiki birden 3.3'e çekmedim. Şimdiki anakartım ve eski stok fanım ile bu değere bile çıkamıyordum. Yani eski stok fandan gelen bir tecrübe ile 3.33'e çektim. Thermaltake contac 21 cpu soğutucum. Birde eski anakartım vardı Asrock'un. Stok fanla rahat 3,2'ye çıkıyordum standart voltajda. Sonra o yandı. Uyduruk Biostar p4m900 m7 fe'ye kaldık.

İşlemciyide araştırdım burdan bakabilirsin çıkılan değerlere

CPU-Z Validator - CPU Match

Voltaja gelince anakart desteklemiyor. Standart voltajda yapabiliyorum overclock'u
Birde bu sene Ankara çok esiyor. Güneş pek yüzünü göstermiyor.
Aslında soğutucu daha iyi soğutsun diye yanında 3 tane fan aldım bir tanede soğutucunun kendi fanı
Soğutucu fanı kasanın arka tarafına doğru üflüyor. Arkaya taktığım ekzos fanı o havayı alıyor. Ön tarafada 12 mm fan taktım içeriye hava atan. Diğer fanıda psu'ya takıcam Kablo karmaşıda yapmadım hepsini arkadan aldım.

Çıkan değerler oh ne güzel, ama sende tam olarak ne var, adamlarda ne var? solid capacitor muhabbeti ciddi fark yaratıyor - heleki asus'un orada yazan anakartları tam birer örs, koy üstüne işlemciyi döv dövebildiğin kadar, ama neyle soğutmuşlar yazmıyor... bu yüzden yabancı HA/OC sitelerine göz atmalısın.

Misal bana kalsa şu an 3'e sabitleyebiliyor musun, yük altında ne kadar dayanıyor, işlemci sıcaklığın kaça çıkıyor merak ederim?
Voltaja karışamıyorsan hopaşinanay derim. 4xx mhz FSB ile uğraşırken o elemanlar, ciddi bir soğutma ve voltaj dengesi yaratmışlardır inan bana.

Şu anda fsb'yi 275 yaptım. 3,02 GHZ oldu. Sıcaklığa gelince boşta 33 C, bugün winrarla yaklaşık 25 gb'lık dosyaları sıkıştırdım en iyi şekilde. 41 C'nin üstüne çıktığını görmedim. Cpu kullanımı 90-100 arası bişeydi. Yaklaşık 4,5-5 saat sıkıştırma yaptı ama sıkıştırmayı dos ortamında yaptım. Herhangi bir sorun olmadı. Yarın prime95 ortos ile test ederim işlemciyi. Birde benim anakart max. 400 fsb'ye izin veriyor. Yani en fazla %100 oc yapılabilir. Oda 4,4 ghz'ye tekabül ediyor. Ek olarak benim anakart için sınır 3,02 ghz galiba. Fsb'yi 285 yapim dedim anakart ne yapacağını şasırdı açılmakla açılmamak arasında kararsız kaldı Anakart logosunu olduğu ekranda kalıyordu bazende 1 adım öte gidiyordu ama restart atıyo kendine. 2dk. sonra tamamen anakart logosunun olduğu ekranda kaldı. Bios'a bile girmedi. Bende muhtemelen işlemci haricindeki bir parça aşırı ısındı ondandır diyerek bilgisayarı kapattım,soğumasını bekledim o parçanın. 5dk sonra tekrar açıp hemen bios'a girip fsb'yi tekrar 275'e çektim. O parça dediğimde galiba kuzey köprüsü. Zaten soğutucuda kıytırık bişey, elimi ne zaman sürsem köprü soğutucusuna yanıyorum

Son olarak yabancı oc sitelerinden bahsetmişsin, rica etsem isimlerini verebilir misin?

Bu iş çantada keklik değil Soğutucusuz OC mu yapılır, hadi yapıyorsun %40 mı yapılır Hadi yapıyorsun voltajsız mı yapılır
Her donanımın bir sınırı vardır, bas elektriği ver frekansı deyip sallayıp atamazsın.

Sistemini bilmiyor olsam da OC için uygun olmadığı açıkça ortada. Uygun donanımlara sahip olunca dene.
%40 frekans artışını voltajsız falan yapamazsın.

Arkadaşım yalan mı söylüyoruz? Yaptık oldu işte.
Ayrıca soğutucu olmadığını kim söyledi? Thermaltake Contac 21 kullanıyorum diye yazdım ya.
Ne yapalım anakartımız voltaj vermeyi desteklemiyo?
Al işte %40 oc yaptık hemde voltajsız kanıtıda aşağıda. Ek olarak neden voltajsız %40 artış olmasın ki?

Kendi sorumluluğunda denemeye devam edeceksin;

Çarpanı 11'den azalt, 9 x 350 dene bakalım ne kadar stabil. Isı v.s. olarak bir gece bırakmakta fayda var.

Voltajı FSB 375'e kadar verebileceğini söylemişler eski konularda yabancı forumlarda ama sen voltaja dokunamıyorsun. O zaman Çarpan ve FSB ile deney yapacaksın.

1 GB RAM gözüküyor, makine ne için? BIOS update var mı kontrol etmeden geçme.

Başka forumlar için yabancı dil ve google ile pek çok yere ulaşabilirsin - bol şans.

Hocam çarpan kilitli. Ne düşürebiliyorum ne yükseltebiliyorum. Biosum güncel. Yani bu makine beni yarı yolda bırakıyor özellikle anakart

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…