OCCT Memory ya da CPU + RAM testinde hata veriyor

[BlittCher]

Kilopat
Yer
Antalya
Daha fazla  
RAM
Corsair Vengeance 16x2 32 GB 6000MHz CL36 RAM (CMK32GX5M2E60
SSD veya HDD modeli
KINGSTON SNV3S1000G, KODAK 512 GB SSD
Ekran kartı
Sapphire Nitro+ RX 9070
Anakart
Asus Rog Strix B650A
İşlemci
AMD Ryzen 7 7700X
Öncelikle merhaba. Güncelde sistemimde:
  • AMD Ryzen 7 7700X (95W sınırlı-undervolt-PBO ayarlı)
  • ASUS ROG STRIX B650a anakart.
  • Corsair Vengeance 16x2 32 GB 6000MHz CL36 RAM (CMK32GX5M2E6000Z36) (EXPO'ı açık olarak 6000MHz CL36 değerinde)
  • Sapphire Nitro+ RX9070 16 GB ekran kartı.
  • FSP vita GM 850 80+Gold sertifikalı PSU.
  • KINGSTON SNV3S1000G 1 TB SSD, KODAK SSD X120 PRO 512GB SATA SSD, WDC WD10EZEX-08WN4A0 1 TB HDD
  • Thermalright frozen Horizon 360mm sıvı soğutma.
Bileşenleri bulunmaktadır.

ssss.png

Problemim şu şekildedir. Bununla alakalı mıdır bilmiyorum ama şu anlık oynadığım oyunlar içinde sadece CS2 ya da Dying Light (orijinal Steam versiyon) oynarken herhangi bir vakitte oyundan atmasının yanında fit-girl vb. sıkıştırılmış oyun dosyalarının ayrıştırılmalarında ya bozuk dosya, compress hatası ya da ISDone.dll ve Unarc.dll hatalarını birlikte almaktayım. Tüm bu sorunların RAM'dan ötürü kaynaklandığını düşünüyorum ki yukarıda da belirtmiş olduğum OCCT testinde yalnız RAM'ya da işlemci + RAM testlerinde hata almaktayım. Ama hatalar RAM kaynaklı bunu kesin olarak söyleyebilirim. Çünkü diğer testlerde hiçbir problem olmuyor, sistem stabil ilerliyor. ASUS'un kendi sitesinden anakartın destek sayfasına baktığımda da bu RAM'ları orada göremedim. Bu da RAM sorunu mu daha da nitelendirir. Sonuç olarak performans kaybı olmadan, özel EXPO ayarları (şu zamanlamalar) ile ya da farklı yollar ile bu sorunu çözebilir miyiz? Çözebilirsek de sahip olduğum anakart ve RAM'e uyumlu olarak hangi değerleri girmeliyiz veyahut hangi yöntemleri denemeliyiz? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

RAM'ın frekansını yükseltmediniz değil mi normal be stabil calışmakta değil mi OC vs yaptıysan sıkıntı ama yaptıysan düşür braz OC'yi frekansı öyle dene bende de şöyle sorun vardı ekran kartım Zotac mini 1080 Ti 11 GB 85 derece sıkıntı yok ama 87 vs görünce kapanıyordu bende voltaj düşüklüğü ve sıcaklık 75 derece Max ayarladım ve RAM MHz'leri bir tık yükselttim denedim şu anda cok güzel bir performans alıyorum yani demek istediğim şu ( RAM'larda bir hata varsa büyük ihtimal voltaj olayıdır RAM'ları cıkartıp silgiyle sarı yerleri sil parmak izi brakma olabildiğince statik elektrik kısa devre yaptırır sonra tak OC yapma normal kendi frekansında calıssın atıyorum 3200 MHz 3000 cek pek kaybın olmuyor dene bakalım inşallah düzelir )

ASUS'un kendi sitesinden anakartın destek sayfasına baktığımda da bu RAM'ları orada göremedim. Bu da RAM sorunumu daha da nitelendirir.
Bu maalesef kısmen yanlış bir önerme. Yıllar boyunca QVL dışında RAM almayın, aldırmayın denildi, öyle öğretildi ama %100 çalışmayacak diye bir kaide yok. Sadece çalışabilirliği garanti edilmiyor.

OCCT'den RAM testi başlattığında stok ayarlarda %90'lık kısmını hedef alıyor. Kesin sonuç için XMP/DOCP/EXPO kapalı olması şartıyla Memtest86 gerek. Eğer 4/4 PASS geçerse sorun yok. Bu da demektir ki OC ayarlarında bir problem var.

RAM'ın frekansını yükseltmediniz değil mi normal be stabil calışmakta değil mi OC vs yaptıysan sıkıntı ama yaptıysan düşür braz OC'yi frekansı öyle dene bende de şöyle sorun vardı ekran kartım Zotac mini 1080 Ti 11 GB 85 derece sıkıntı yok ama 87 vs görünce kapanıyordu bende voltaj düşüklüğü ve sıcaklık 75 derece Max ayarladım ve RAM MHz'leri bir tık yükselttim denedim şu anda cok güzel bir performans alıyorum yani demek istediğim şu ( RAM'larda bir hata varsa büyük ihtimal voltaj olayıdır RAM'ları cıkartıp silgiyle sarı yerleri sil parmak izi brakma olabildiğince statik elektrik kısa devre yaptırır sonra tak OC yapma normal kendi frekansında calıssın atıyorum 3200 MHz 3000 cek pek kaybın olmuyor dene bakalım inşallah düzelir )

BIOS üzerinden RAM ile ilgili olarak sadece EXPO I açtım. EXPO II'yi denediğimde onda stabilite problemleri oluyordu. O yüzden EXPO I olarak ayarladım. Dediğiniz EXPO kapalı iken standart 4800 MHz değerlerinde çalışıyor. O şekilde performans kaybı olacağı için, o şekilde sistemi hiç kullanmadım ama denemekten zarar gelmez. EXPO'yu kapatıp yeniden bir deneme yaparım. OC, UV, PBO gibi işlemler sadece işlemci üzerinde yapılı. Geri kalan her şey, ekran kartı da dahil olmak üzere orijinal değerlerinde. İnşallah düzelir dediğiniz gibi sağ olun.

Bu maalesef kısmen yanlış bir önerme. Yıllar boyunca QVL dışında RAM almayın, aldırmayın denildi, öyle öğretildi ama %100 çalışmayacak diye bir kaide yok. Sadece çalışabilirliği garanti edilmiyor.

OCCT'den RAM testi başlattığında stok ayarlarda %90'lık kısmını hedef alıyor. Kesin sonuç için XMP/DOCP/EXPO kapalı olması şartıyla MemTest86 gerek. Eğer 4/4 Pass geçerse sorun yok. Bu da demektir ki OC ayarlarında bir problem var.

Anladım hocam ama aklıma takılan kısım şurası ki yalnız işlemciye OC, UV ve watt limiti ayarları yaptım. Onu da çok yüksek sıcaklıklara çıktığı için yaptım işlemci 150 wattlara çıkıyor. Öyle çok kaliteli bir soğutma olmamasına karşın 360mm sıvı soğutma ile bile soğutamadım işlemciyi. Mecbur watt limiti koydum ve undervolt yapmak zorunda kaldım. Haricinde EXPO açmak dışında extra ayar yapmadım yani.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı