OCCT testinde "CPU + RAM" hatası almak

gal1leo

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Koskoca evrende o kadar olanak varken hala öğrenci
Merhaba, öncelikle sistem özelliklerim bu şekilde;
Anakart: Gigabyte H510M-H
İşlemci: i5-11400F
Ekran kartı: RX 6650 XT 8 GB.
RAM: G.Skill 32 GB (2x16) Ripjaws 3200 MHz DDR4 RAM.
Sorunuma gelecek olursak bu aralar sistemimde bazen mesela yan ekrandan video izlediğim sırada Arc Raiders'ta oyun başlarken ona geçmek için Alt Tab atıp ana ekranıma geçerken bir anda ikinci ekranım full mor veya gri ekranda kalıyor ana ekran ise oyun ekranında tamamen donup hiçbir şekilde tepki vermiyor mecburen bilgisayara reset atmak zorunda kalıyorum. Bu sadece Arc Raiders'ta oluyor sanıyordum lakin dün LoL'de de aynı şekilde bir hata aldım maalesef. Bugün sabah OCCT Power testi yaptım acaba PSU'da mı bir hata var diye testte belirli bir süre geçtikten sonra sürekli bu hatayı vermeye başladı "CPU + RAM - 27297 error(s) found on physical Core #4 - logical Core #800:01:56". Aşağıya tüm testin ekran görüntüsünü bırakacağım. Biraz internete bakındıktan sonra XMP profilinin kapanmasıyla sorunun çözüldüğünü söyleyenler olunca ben de XMP profilini kapattım BIOS'tan. Bu testi tekrar yaptım lakin gene aynı hatayı verdi. Bu yüzden RAM ve işlemciyi ayrı ayrı teste sokmak istedim. Önce RAM'leri test ettim lakin hiçbir hata vermedi. Ardından sadece işlemciyi test edince hata vermeye başladı ve bu hatalar CPU testini başlattıktan sonraki ilk 1 dakika içinde olmaya başladı. Ardından biraz testleri takip ettiğimde testi başlattıktan kısa bir süre sonra %100'de 4.2 GHz'de çalışan işlemcinin kendini anlık olarak 2 GHz civarlarına düşürdüğünü gördüm anlık olarak sürekli yükselip düşüyordu. Bunu araştırdığımda anakartımdaki VRM'lerin böyle bir işlemci için yeterli olmadığını ve VRM'lerin cok ısınmasından dolayı işlemcinin kendi gücünü sürekli kıstığını öğrendim. Bu yüzden işlemcinin frekansını 4 GHz'e sabitleyip Turbo Boost'u kapatınca sistemin daha önce başlattığım testlerde verdiği hatayı vermediğini ama bu güç kısma olayının devam ettiğini fark ettim. Şu an bu durum için anakart değişmekten başka ne yapabilirim bilmiyorum ama bu şekilde PC'yi yaklasık 2 seneden daha fazla bir süredir kullanıyorum şu an böyle bir sıkıntı çıkarması garibime gitti. Ekonomik açıdan iyi değilim o yüzden yeni ve daha üst bir model anakart alamam bu yüzden durumu iyileştirmek için ne yapabilirim sizlerden fikir almak istedim. Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

1771177447555.png

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı