Odaklanamamak

Leo Boz

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Selamlar sevgili okuyanlar ve yazarlar.
Bu gün yolda yürüyen bir yabancı olarak sizden şu problemime bir tavsiyede bulunmanızı istiyeceğim.
Biliyorum ki forumda çok ama çok yetenekli ve büyük hayat tecrübesi kazanmış insanlar var.
Şimdi genel olarak sorunum basit. Odaklanamamak.

Rusya'da ki bir okulda EGE adlı sınava hazırlanıyorum ve gelecekte ailemi geçindirmek için kan ter bir işte çalışmamak için hayatımın tek şansı bu. Yapmam gereken şey söylendiği zaman oldukça kolay geliyor. Ancak işlem başladığında kendimi içimde bir kara delik varmış gibi hissediyorum. Bana özel ders veren Rusça öğretmenimi dinlediğim zaman onu duyuyorum ancak duymuyorumda. Çünkü dediklerini anlamıyorum. Onu duyup aynı zamanda dediklerini anlamamak kadar garip bir olay görmedim. Onu anlamaya çalıştığımda ise sadece orada duran bir "entitiy" gibiyim ancak içerisinde hiç bir komut yok. Boş bir tuğla... İşin ilginç tarafı 8.ci sınıfta bir gün canımın sıkılması sonucusu HTML ve CCS öğrendim. Eskiden 3-5 tanıdık yere falan site yaptığımda oldu.

Hatırlatıyım demiştim ki son şansım bu sınav ve çalışmam lazım. Çünkü çok fazla şey Türkiye'dekinin aksine farklı. Ancak sadece dersler değil. Örnek olarak bir bir şeyler okuduğumda daha çeyreğine gelmeden sıkılıyor ve okumayı veya izlemeyi bırakıyorum. Aileme bu tür durumdan bahsetsem bahane falan sanıp beni tersliyeceklerini de bildiğim için kendilerine hiçbir şey söylemedim. Garip bir dönemden geçtiğimi sanıyorum. Yapmak istiyorum ancak yapamıyorum. Peki ya siz ? Sizin başından hiç böyle bir olay geçtimi veya geçtiyse üstesinden gelebildiniz mi ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi, eğer ki duyduğunu veya gördüğünü anlamada problem çekiyorsan bu önemsiz bir şey olmaktan çıkar.
Vitamin eksikliğinden düzgün beslenmemeye kadar birçok sebebi olabilir.
Şahsen duyduğumu, gördüğümü veya okuduğumu, düzgün anlatılmışsa anında anlıyorum.
Türkçe uzun paragraf sorularını da 1 defa genel geçer okuduğum vakit tek seferde anlarım.

Ama yok anlıyorsun ancak çabuk sıkılıyorsan bu senin iradenle alakalı bir sorun. O iradeye zaman zaman çoğumuz sahip olamayabiliyoruz. 1. şıktaki durumu yaşıyorsan mutlaka doktora danış. Test, tahlil falan yapsınlar, kan değerlerine bir göz atsınlar.

Ama yok anlıyorsun ancak çabuk sıkılıyorsan bu senin iradenle alakalı bir sorun. O iradeye zaman zaman çoğumuz sahip olamayabiliyoruz.
Yaşadığım olay bu işte. Ve ya sadece buna benzer.

Dikkat dağınıklığı her ne kadar basit bir şey gibi görülse bir hastalıktır. Uzman birine görünmenizde fayda var. (y)
Uzman biri dediğiniz Psikolog falansa eğer. Bu kişilere bir seanslık bilmem kaç para verip hiç sonuç almayan insanları gördüm. Ne kadar faydalı olur bilemiyorum..

Yerinde duramama diye tabir ettiğimiz bir problem yoksa yalnızca kafan çok çabuk dağılıyor, dikkatin farklı noktalara kaçıyorsa uygun bir ortam bulmak gerekiyor.

Evde ders çalışamayan biri olarak kütüphanede inanılmaz huzur bulan biriyim, kütüphane ortamı denedin mi?

Yerinde duramama diye tabir ettiğimiz bir problem yoksa yalnızca kafan çok çabuk dağılıyor, dikkatin farklı noktalara kaçıyorsa uygun bir ortam bulmak gerekiyor.

Evde ders çalışamayan biri olarak kütüphanede inanılmaz huzur bulan biriyim, kütüphane ortamı denedin mi?

Hayır ama denememek için bir neden yok. Teşekkürler.

Dikkat dağınıklığı için lütfen ilaç gibi yollara başvurmayın. Gündelik hayatınızdaki sorunlarınızı azaltın. Bugünün işini yarına bırakırsanız, bu gece saçınız dökülür. :) Çözemediğiniz noktada çevrenizden yardım isteyin, sizi seven ve değer veren çok insan var. Küçük sorunlarınızı kafanıza takmayın ve bu dönemde pek fazla arkadaşlık kurmayın. Çünkü üzülmeniz veya arkadaşlık gibi şeylerle kafanızın içini doldurmanız doğru olmaz. Asla ve asla strese girmeyin. Strese girerseniz, odaklanmak için yaptığınız her iş yalan olur.

Eğer gündelik hayatta çok bilgisayar oynuyorsanız, çok fazla video izliyorsanız emin olun kafanızın içi çok doludur. Düşünmekten artık insan yorulur ve sigaraya, alkole başvurabilir. Alkol dediysem bira değil, rakı. Bir ara benimde kafamın içi çok doluydu, düşünemiyordum ve odaklanamıyordum. Sürekli 3-5 yıl sonrasını düşünmekten beynime ağrı giriyordu ve sigaraya, alkole başvurmayı denedim. Ancak üniversiteye giden bir abinin tavsiyesi üzerine kitap okumaya başladım. Gerçi bunda tavsiyenin yanında, teknoloji ve biliminde katkısı vardı. Bunlar geliştikçe, yaşamı, canlılığı daha fazla merak ediyoruz ve mutlaka kitaplara yöneliyoruz. Kitap okursanız hafızanız çok fazla kuvvetlenecektir. Ancak doğru kitapları okumakta zor iştir. Bu yüzden roman öneriyorum. Dikkatinizi toplamanız için ve hafızanızı kuvvetlendirmek için roman okumak çok önemli bir husustur. Bilgisayarda oyun oynarken de tek kişilik oyunları oynamanızı öneriyorum.

Roman okumanın yanında, en başta söylediğim gibi bilgisayar oynamayı, video izlemeyi minimuma indirmek zorundasınız. Moralinizin bozulmaması adına haber okumamanızı öneriyorum. Son 2 yıldır haberleri takip ediyorum ancak hiç bir zaman güzel haber olmadı. Atıyorum üç saat bilgisayar oynayacağınıza, salona geçip, ailenizle sohbet etmeniz çok daha iyi ve eğlenceli olur. Hem ilişkilerinizi güçlendirirsiniz, hemde bilgisayardan uzak kalırsınız. Belgesel izlemenizi ve şiir okumanızı da şiddetle tavsiye ediyorum.

Son olarak uyuma saatlerinizi düzene sokup, kahvaltı yapmayı da unutmayın. Hiç yemediğiniz sebze ve meyveleri yiyin. Domatesi ve zeytini asla sevmiyorum ama günde iki, üç tane yiyorum.

Son düzenleme:
Dikkat dağınıklığı için lütfen ilaç gibi yollara başvurmayın. Gündelik hayatınızdaki sorunlarınızı azaltın. Bugünün işini yarına bırakırsanız, bu gece saçınız dökülür. :) Çözemediğiniz noktada çevrenizden yardım isteyin, sizi seven ve değer veren çok insan var. Küçük sorunlarınızı kafanıza takmayın ve bu dönemde pek fazla arkadaşlık kurmayın. Çünkü üzülmeniz veya arkadaşlık gibi şeylerle kafanızın içini doldurmanız doğru olmaz. Asla ve asla strese girmeyin. Strese girerseniz, odaklanmak için yaptığınız her iş yalan olur.
.

Öncelikle zahmet edip bu kadar yazdığınız için teşekkür ediyorum. Söylediklerinizin arasında ki önemli bir husus var. O da bilgisiyar... Dediğiniz gibi azatlmaya çalışıcağım ve en kısa zamanda bir kitap ediniceğim. Tavsiyelerinize değer veriyorum. Ancak alkol ve ya sigara gibi alışkanlıklarım ve başlama niyetim şükürler olsun ki yok. Bu aralar kendimi ayıptır söylemesi "bok" gibi hissediyorum. Bir işe bırakın başlamayı ona başlamayı düşündüğümde bile sıkılıyorum. Sanırım şöyle güzelinden 2 tane adrenaline vurup kendime gelebilirim :sinsi:

Pubg mi bu 2 adrenalin basıyım kendime geliyim. Dikkat dağınklığı bende hat safhada olan bir şeydi. Doktorumda bana bunun için ders çalışırken yalnız olmam gerektiğini söyledi. Birde ders çalışırken çok kısık sesle klasik müzik dinliyebilirsin. Çok rahatlatıcı.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı