Öğretim görevlisi olmak ne kadar zor?

Katılım
20 Mayıs 2020
Mesajlar
1.426
Makaleler
1
Çözümler
5
Ben Türkçe öğretmenliği bölümü mezunu bir dostunuzum. KPSS ve ALES arasında arafta kalmış durumdayım. Öğretim görevlisi olmak için gereklilikler nedir ve burada da adam kayırma işleri dönmekte mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Not ortalaması, ALES, YÖKDİL, YDS veya muadili bir yabancı dil sınavı ve okulun yapacağı sınavları başarı ile geçerseniz yüksek lisans programına kayıt olabilirsiniz. Yüksek lisanstan sonra doktora programlarına kayıt olarak araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz. Ekstra üniversite okumaya gerek yok. Tabi iş hayatınız boyunca başarınıza göre yurt içi veya yurt dışı görevlendirmeler alabilmeniz mümkün.
 
Ben Türkçe öğretmenliği bölümü mezunu bir dostunuzum. KPSS ve ALES arasında arafta kalmış durumdayım. Öğretim görevlisi olmak için gereklilikler nedir ve burada da adam kayırma işleri dönmekte mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Not ortalaman çok önemli. ALES puanın da öyle. Öğretim görevlisi olayına biraz yanlış bakılıyor gibi geliyor. Sen eğer araştırma görevlisi olmak istiyorsan ALES, YDS, ortalaman ile başvuru yaparsın bir üniversiteye ve yüksek lisans eğitimine başlarsın. Bu süreçte açılan araştırma görevlisi kadrolarına da başvuru yaparsın. Araştırma görevlisi kadrosuna başvuru yapabilmen için çoğunlukla aktif öğrenci olma şartı isterler. O yüzden bir yerde yüksek öğrenim öğrencisi olman gerekiyor. Velhasıl, eğer başvuru sonucunda yüksek puanlarınla ilk3-5'e falan girersen mülakata çağırırlar. Yazılı sınav ve sözlü sınav yaparlar. Hepsini geçersen 6 yıllığına kendini kurtarmış olursun. Doktora öğrenimin boyunca maaş alırsın ve araştırma görevlisi olursun. Ama tezini verdikten sonra işten çıkartılıyorsun. Kalıcı kadro için doktoradan sonra tekrar kadro araman gerekiyor. Artık araştırma görevlisi olup doğrudan kadroya giremiyorsun. Önce seni okuldan çıkartıyorlar sonra öğretim görevlisi kadrosu araman gerekiyor. Biraz meşakatli bir iş. Akademiyi seviyorsa ne ala. Yok, sevmiyor isen KPSS daha mantıklı.
 
Olma arkadaşım olma :) çeken bilir
Yukarıda yazılanların bir kısmı doğru

Yüksek Lisans mezunu olman, lisans akademik ortalaman ve ALES puanın en büyük kriterler. ALES ten 70 barajını geçmen isteniyor. Bunların yüzdelik ortalamaları ile ilk 10'a girenler yazılı sınava çağrılıyor. Yazılı sınavdan sonra akademik ort., ALES ve yazılı sınavdan aldığın puanların yüzdelik hesaplamaları ile de alınacak kişi belirleniyor.

NOT: Aslında bu kadar yazı boşuna. Sebebi ise, artık üniversitelerde OZD (Ortak Zorunlu Ders)'ler uzaktan veriliyor. Yani eskisi gibi fakülte ya da yüksekokullara giderek verilmiyor çoğu yerde. Veren yerler varsa da onlar da yakında uzaktan eğitime geçerler. Kısacası artık 1500-2000 kişi tek bir hocadan ister kayıttan ister online olarak ders alıyor. Üzgünüm bu açıklama için ama bilmen daha doğru olacaktır :/
 

Yeni konular

Geri
Yukarı