Ölü piksel çıkan sıfır tableti satıcı iade almıyor

elipors

Decapat
Merhaba,
Telefoncuya gidip bir Samsung tablet almak istedim. Satıcıya kutuyu açıp kontrol edeyim mi dedim. Evet ama açarsan ürünü almak zorundasın dedi. Ben de her türlü satın alacağım zaten kutuyu evde açarım dedim. Faturayı kesmesini istedim, kesildi ve ödemeyi yaptım.

Eve gelince tabletin ekranında kusur (ölü piksel) olduğunu fark ettim. Satıcıya durumu bildirdim, fakat şunları söyledi:
“İadeyi ben alamam, garantiye gönder.
İstersen tüketici hakem heyeti'ne başvur, onlar seni yine bize yönlendirecek, yine garantiye gider süreç 2-3 ay sürer.

Eğer faturayı kesmek için ısrar etmeseydin, ürünü orada açıp kusuru görseydik değiştirirdik. Çünkü ürün hala bize aitti. Ama sen faturayı kendi adına kestirdiğin için artık ürün bize ait değil, muhattabı sensin.”

Bu durumda satıcıdan iade talep etme hakkım var mı? Yoksa garantiye mi göndermeliyim?
Hakem heyetine başvursam sürecin tahmini süresi ne kadar olur?
Ne yapmalıyım, teşekkürler.

Ölü piksel, özellikle birden fazla ise, ayıplı mal kabul edilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’na göre ayıp, tüketicinin üründen beklediği faydayı azaltan veya yok eden her türlü kusurdur.

Bu kanuna göre senin 4 temel hakkın var:

1) ürünün iadesi (bedel iadesi)​

2) Ürün değişimi​

3) Ücretsiz onarım​

4) Ayıpsız misli ile değişim​

Bu 4 haktan dilediğini seçersin. Satıcı seçemez.

Adamın dediği gibi içini açıp baksaydınız hocam.

2025 yılı itibarıyla ortalama süreler:
3 – 6 ay → yoğunluğa göre değişebilir.
Telefon/tablet gibi ürünlerde genelde tüketici lehine karar çıkar, çünkü ölü piksel somut kusurdur.
Hakem heyeti kararı:
Satıcı için bağlayıcıdır, itiraz edemez (ancak mahkemeye taşımak isterse taşır ama genelde taşımazlar).

Satıcı seni “sanki suçu seninmiş” gibi hissettirmeye çalışmış ama:
Ayıp gizli ayıptır (sen eve gidene kadar fark etmiyorsun, dışarıdan görünmez).gizli ayıpta, tüketici fark ettiği anda bildirim yapabilir.

İlk önce konuşmaları, mesajları kanıt olarak saklayın ve THH'ye başvuru yapın.

Çoğu telefoncu böyle hocam onlardan birşey almak suç direk.

Garantiye göndereceksin onlar bakacak karar verecek. Bu yüzden elektronik aletleri genelde Amazon'dan almaya çalışıyorum sıkıntıyı hemen çözüyorlar.

Bence her türlü tüketici haklarına müracaatta bulunun. Burada ürünü almak zorundasın diye bir şey olamaz sonuçta sana kapalı olarak satıyor ve muhtemelen üründe ölü piksel bulunduğunu biliyor , geri dönüş süresini bence düşünmeden başvuruda bulun hakkını ara yani.

Satıcıya bunu teslim ederek garantiye göndermesini talep edebilirsin. Garanti işlemleri senin tarafından direkt garantiye gönderim veya satıcıya teslim edilirse satıcı tarafından garantiye gönderim şeklinde olur. Bu talebini satıcı reddedemez.

Satıcıya ayrıca şunu belirtebilirsin, sorun THH'ye sarkarsa kendisine dosya masrafı çıkaracağını ve de karar lehine çıkarıldığında 2 hafta içinde uygulamaya geçmez de bekletirse araya avukat girdirerek icra/haciz ile devam edeceğini, bunun da kendisine en az 1 tane daha tablet masrafı çıkaracağını iletebilirsin. Sorunun çözümüne yanaşarak yardımcı olmalarını başta tercih edeceğini aksi taktirde işlemlerin söylediğin şekilde ilerleyeceğini de ekleyebilirsin.

Önce yukarıdaki gibi hukuki "tehdit" denemeni öneririm, çoğu zaman işe yaramıyorlar insanlarda kritik düşünme olmadığından ama nadiren akıllıca davranıp çözümü tercih edebiliyorlar.

Son düzenleme:
Adamın dediği gibi içini açıp baksaydınız hocam.
Alırken ben sordum zaten içini açıp bakalım mı diye, bakabilirsin ama baktıktan sonra almak zorundasın dedi. Ben de açtıktan sonra her türlü almak zorundayım zaten evde açayım bari dedim. Adam zaten sıfır ürün hatası çıkmaz gerek yok açmana kutusunu dedi. Ben de hata yaptım eve getirerek.

Galiba önceki konudan anlaşılan 18 bin liralık s10 fe almışsınız verilen para hiç az bir para değil konuyu mahkemeye kadar da götürebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…