Rehber Önerilen VPN'ler

Chitose

Kilopat
Bu konu r/vpns subredditinin "Önerilen VPN'ler" konusunun Türkçe halidir.

ÖNERİLEN VPN'LER
Proton VPN - 56/59
IVPN - 53/59
Windscribe - 52/59
AirVPN - 51/59

Mullvad - 50/59
NordVPN - 41/59

Not: Sadece en iyi VPN'ler listeye alınmıştır.
Not: Tabloların güzel gözükmesi için bazı terimleri kısaltabilirim.
Not: Puanlar 1 ve 5 arasıdır.

Kriterler ve Tablolar

Teknoloji

Protokoller: WireGuard ve OpenVPN gibi güçlü protokollerin desteklemeli.

Killswitch: Son derece yapılandırılabilir seçeneklere sahip olmalıdır. (Belirli ağlarda etkin olma/kapalı olma, başlangıçta açılma vb.)

Çoklu Atlama Desteği (Multihop): Tek bir düğüm (node) tehlikeye atılırsa verilerin gizli tutulması önemlidir.

Açık Kaynak İstemci: VPN sağlayıcısının kendi yazılımı daha iyi şeffaflık için açık kaynaklı olmalıdır.

IPv6 Desteği: VPN, IPv6 adreslerine erişimi desteklemeli ve sağlamalıdır.

Uzaktan Bağlantı Noktası Yönlendirme: P2P dosya paylaşımı veya barındırma hizmetleri için bağlantılar oluşturmaya yardımcı olur.

Kendi DNS Sunucuları: Kendi DNS sunucularını çalıştıran VPN'ler, üçüncü taraf DNS sağlayıcılarına olan bağımlılığı azaltarak ve DNS sorgularının kendi kontrollü altyapıları içinde kalmasını sağlayarak ek bir gizlilik ve güvenlik katmanı sunar.

ÖzelliklerPuanProtonVPNAirVPNWindscribeIVPNMullvadNordVPN
Protokol
5​
✅
✅
✅
✅
✅
✅
Killswitch
3​
✅
✅
✅
✅
✅
✅
Multihop
2​
✅
❌
❌
✅
✅
✅
Açık Kaynak İstemci
2​
✅
✅
✅
✅
✅
❌
IPv6
1​
❌
✅
❌
✅
✅
✅
Uzaktan Bağlantı Noktası
3​
✅
✅
✅
❌
❌
❌
DNS
4​
✅
✅
✅
✅
✅
✅
TOPLAM
20
19
18
17
17
17
15

Güvenlik

Şifreleme: SHA-256 kimlik doğrulaması, RSA-2048, AES-256-GCM veya AES-256-CBC veri şifrelemesi gibi güçlü şifrelemenin kullanımı.

İleri Seviye Şifreleme(?): Şifreleme anahtarları tehlikeye girse bile geçmiş oturumların güvenli kalmasını sağlar.

Güvenlik Denetimleri: Bilinen üçüncü taraf firmalardan düzenli bir şekilde güvenlik denetimleri.

Güvenlik Açığı Yönetimi: Hata ödül programları veya koordineli güvenlik açığı bulma süreçleri. (Kısaca hata bulan kişiye ödül programı)

ÖzellikPuanProtonVPNNordVPNWindscribeMullvadIVPNAirVPN
Şifreleme
5​
✅
✅
✅
✅
✅
✅
İleri Seviye Şifreleme
4​
✅
✅
✅
✅
✅
✅
Güvenlik Denetimleri
3​
✅
✅
❌
✅
✅
❌
Güvenlik Açığı Yönetimi
3​
✅
✅
✅
❌
❌
✅
TOPLAM
15
15
15
12
12
12
12

Gizlilik

Ödeme Yöntemleri: Kripto para veya nakit gibi anonim yöntemler olmalı.

Minimum Kişisel Veri: E-postalar dahil olmak üzere tanımlayıcı kişisel veriler gerektirmemeli.

ÖzellikPuanMullvadIVPNWindscribeAirVPNProtonVPNNordVPN
Ödeme
5​
✅
✅
✅
✅
✅
✅
Veri
2​
✅
✅
✅
✅
❌
❌
Toplam
7
7
7
7
7
5
5

Politikalar ve Şartlar

Kayıt Politikası: VPN'in faaliyetlerinizi kaydedip kaydetmediğini, eğer kaydediyorsa ne tür ve ne kadar süreyle kaydettiğini bilmek hayati önem taşır. İdeal olarak, kayıt tutmayan bir VPN seçmelisiniz.

Adil Kullanım Politikası: Bazı VPN'ler belirli aktiviteleri kısıtlayabilir veya bant genişliği sınırlamaları olabilir.

İade Politikası: 30 gün içinde hizmetten memnun kalmazsanız iade alabilmelisiniz.

ÖzellikPuanProtonVPNIVPNMullwadWindscribeAirVPNNordVPN
Kayıt Politikası
5​
✅
✅
✅
✅
✅
✅
Adil Kullanım
3​
✅
✅
✅
✅
✅
❌
İade Politikası
1​
✅
✅
✅
❌
❌
✅
TOPLAM
9
9
9
9
8
8
6

Güven

Şeffaf Liderlik: Şirketin liderliği ve mülkiyeti kamuya açık olmalıdır.

Şeffaflık Raporları: Kullanıcı verileri vb. için talepleri ayrıntılı olarak açıklayan düzenli ve kapsamlı şeffaflık raporları paylaşmalıdır.

ÖzellikPuanProtonVPNIVPNWindscribeMullvadAirVPNNordVPN
Liderlik
3​
✅
✅
✅
✅
✅
❌
Raporlar
2​
✅
✅
✅
❌
❌
❌
Toplam
5​
5
5
5
3
3
0

Pazarlama

Kendi Analiz Programramını Kullanır: Web sitelerinde Google Analytics gibi üçüncü taraf izleyicilerden kaçınır.

Dürüstlük: Arayüzlerinde ve pazarlama materyallerinde yanıltıcı dil kullanımından kaçınır. TOR gibi ağların VPN'lerden daha güvenli olduğunu açıkça anlatır.

ÖzellikPuanProtonVPNWindscribeMullvadIVPNAirVPNNordVPN
Analiz
2​
✅
✅
✅
✅
✅
❌
Dürüstlük
1​
✅
✅
✅
✅
✅
❌
Toplam
3
3
3
3
3
3
0

Not: Herkesin ihtiyaçları farklı olduğu için sadece bu listeye bakarak VPN seçmek mantıklı olmaz. İhtiyaçlarınızı belirleyin ve ona göre seçin.

Bana göre;
Genel olarak en iyisi: Proton.
Gizlilik için en iyisi: Mullvad.
En kötüsü: Nord. (Bu listeye göre en kötüsü, piyasada olan çoğu VPN'den daha iyidir.)

Yanlışım varsa yazabilirsiniz. Olabildiğince düzgün çevirmeye çalıştım.

Son düzenleme:

Kendi sunucunuza kurarak da OVPN protokolu ile kullanabilirsiniz. 2 kisiye kadar ucretsiz. Ben bu sekilde kullaniyorum tavsiye ederim eger Linux sistem kullanma konusunda sorun yasamayacaksaniz ve tek bir lokasyondan kullanmak sorun olmayacaksa en ideal yontem.

Cloudflare WARP der susarım. Hızınız neyse onu kullanıyorsunuz. İzmir ve İstanbul'da sunucuları mevcut. Zaten Cloudflare'in ne kadar devasa bir dağıtım ağı olduğunu herkes biliyordur.

Cloudflare WARP der susarım. Hızınız neyse onu kullanıyorsunuz. İzmir ve İstanbul'da sunucuları mevcut. Zaten Cloudflare'in ne kadar devasa bir dağıtım ağı olduğunu herkes biliyordur.
Gizlilik için kötü. Gizliliğe önem vermiyor isen bile kötü çünkü yukarı bahsedilen çoğu güvenlik özelliği yok. Sunuculara ne bakım yapılıyor ne başka birşey. Sitelerinde düzgün açıklamıyorlar bile. Ücretsiz olarak kullanabileceğin en iyi şey yinede.

Gizlilik için kötü. Gizliliğe önem vermiyor isen bile kötü çünkü yukarı bahsedilen çoğu güvenlik özelliği yok. Sunuculara ne bakım yapılıyor ne başka birşey. Sitelerinde düzgün açıklamıyorlar bile. Ücretsiz olarak kullanabileceğin en iyi şey yinede.
Benim için hız önemli. Gizliliğe pek önem vermiyorum. Cloudflare'in kendi servisini de uzun zamandır kullanırım. Eğer ben para vermek yerine bu kadar mükemmel ücretsiz özelliklere verilerimle sahip olacaksam sorun yok. Gidip de her şirkete veri vermem tabiki de ama Google ve Cloudflare gibi şirketler tamamen ücretsiz süper özellikler sunuyorken ben verilerimi vermekten çekinmem hatta kişileştirilmiş reklamları Google gizlilik bölümünden kendi isteğimle açtım. 😁 Her neyse, WARP ücretsiz çözümler arasında en hızlısı ve en iyisi. Eğer ücretli bir hizmet alacak olursam uğrayacağım tek yer Mullvad olurdu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı