Rehber Özelleştirmeye değer Firefox ayarları

Bugün kişisel olarak kullanılması gerektiğini düşündüğüm ve benim de özelleştirdiğim Firefox ayarlarından bahsedeceğim bir rehber hazırladım. Kimisi size zaman kazandıracak kimisi ise RAM'den tasarruf etmenizi sağlayacak özelleştirmeler.

Önce Firefox'ta about:config sayfasına gitmeliyiz. Arama çubuğuna yazarak gidebilirsiniz.

1. Önbellekte tutulacak dosyaları sınırlama:

Firefox'ta bir siteye girerken o site kaydedilir ve biz siteden çıktığımızda o kayıt bir süre daha tutulmaya devam eder. Burada amaç o siteye tekrar girdiğimizde daha hızlı açabilmektir. Bu güzel bir özellik ancak site RAM'e kaydedildiğinden dolayı tarayıcı daha çok RAM kullanmış olacak bu nedenle bilgisayarımız yavaşlayacak. Göstereceğim ayar sayesinde depolanacak alanı kısıtlayabiliriz.

Ayar adı: browser.sessionhistory.maxentries
Varsayılan değer: 50
Benim özelleştirmem: 20


Screenshot_2023-05-17-15-39-46_20488.png


2. Simge durumuna küçültünce daha az RAM kullanımı:

Tarayıcı kullanmadığımız ancak açık tutmamızın gerektiği zamanlarda simge durumuna küçültüp arka planda çalıştırıyoruz. Göstereceğim ayar sayesinde yarayıcı simge durumundayken daha az RAM kullanmaya başlayacak.

Ayar adı: config.trim_on_minimize
Varsayılan değer:
false
Benim özelleştirmem: True

Screenshot_2023-05-17-15-51-17_28934.png




3. Gereksiz animasyonları kapatmak:

Ufak ve genelde fark edilmez olmalarına rağmen tarayıcı animasyonları bilgisayarımızı yavaşlatabiliyor. Bu animasyonları kapatmak bize gözle görülür bir hızlanma sağlayacaktır.

Ayar adı: Toolkit.cosmeticAnimations.enabled
Varsayılan değer: True
Benim özelleştirmem: False


Screenshot_2023-05-17-15-57-41_4764.png




4. Site verilerini daha hızlı almak:

Bir siteye girerken tarayıcımız o sitenin bulunduğu sunucudan verileri çekiyor ve internet hızımıza bağlı olarak sitenin açılma süresi değişiyor. Firefox'un aynı anda daha fazla veri çekebilmesi için bu ayarı yükseltmemiz gerekiyor. En yüksek değer 900. Eğer daha düşük bir değerdeyse 900 olarak değiştirin, eğer 900 yazıyorsa değiştirmeyin ve bu adımı atlayın.

Ayar adı: network.http.max-connections
Varsayılan değer?
Benim özelleştirmem: 900

Screenshot_2023-05-17-16-11-33_19543.png




5. Her indirmede dosyanın nereye indirileceğini seçmek:


Siz önemser misiniz bilmiyorum ancak ben bilgisayarımda bir düzen hastasıyım ve indirdiğim her dosyayı kategorisine göre farklı bir dizine ekliyorum. Resimler içerisinde alt klasörler, belgeler içerisinde başka alt klasörler ve alt klasörlerin de alt klasörleri gibi bir sürü dizinle kullanıyorum. Bu nedenle indirilenler dizininden tek tek taşımaya üşeneceğim için dosyayı indirmeden önce nereye indirileceğini seçmek istiyorum. Bu ayar sayesinde indireceğimiz her dosyada nereye indirileceği bize soruluyor.

Ayar adı: browser.download.useDownloadDir
Varsayılan değer: True
Benim özelleştirmem: False

Screenshot_2023-05-17-16-25-38_9010.png




6. Arama çubuğunda yapılan her aramayı yeni sekmede açmak:


Bazen bir makale okurken anlamadığımız bir kısım olduğunda ayrı bir araştırma yapmak için yeni sekme açıp orada arama yapmamız gerekiyor. Bu özellik sayesinde makaleyi okuduğumuz sitede URL'yi silip yerine kendi arayacağımız metni girdiğimizde bu metni yeni bir sekmede arıyoruz ve makale sayfası açık kalmaya devam ediyor.

Ayar adı: browser.search.openintab
Varsayılan değer: False
Benim özelleştirmem: True

Screenshot_2023-05-17-16-27-51_16826.png




7. Tam URL seçimini kapatmak:


Arkadaşımıza bir siteyi göndereceğimiz zaman URL kısmına tıkladığımızda Firefox sitenin ana sayfası yerine URL'nin tamamını otomatik olarak seçiyor. Bu durumda bizim URL'de istediğimiz ana kısmı seçip kopyalamamız gerekiyor. Bu durumu her seferinde yaşamamak için tam URL seçimini kapatabiliriz.

Ayar adı: browser.urlbar.clickSelectsAll
Varsayılan değer: True
Benim özelleştirmem: False

Screenshot_2023-05-17-16-34-43_3006.png




Bu özelleştirmelerle birlikte Firefox kullanımınızı daha iyi hâle getirebilirsiniz. Laf uzatmayı sevmiyorum bu nedenle her şeyi basit ve kısa şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım işinize yarar ve bir teşekkürünüzü almayı başarırım. :)
 
Son düzenleme:
Güzel rehber elinize sağlık ama galiba yazım denetimi rehberi biraz bozmuş mesela burada Urlbar. ClickSelectsAll noktadan sonra boşluk var.Yani direkt kopyalanmıyor .d
 

Yeni konular

Geri
Yukarı