Özgüven ve konuşma problemi

Makaleler
7
Merhaba, pandemi başladığından beri şiddetlenen özgüven ve konuşma sorunum var.

Pandemi öncesi bu sorunlarım vardı ama pandemiden beri bu sorun şiddetleniyor. Eskiden göz göze gelmekten korkardım ama şu anda kafamı dahi kaldıramıyorum, insanlardan korkuyorum. Konuşma problemi ise bir konuyu hızlı bir şekilde konuşmaya çalışıyorum ve kekeliyorum. Bu da "eee" "ııı" gibi seslerine çıkmasına neden oluyor. Ayrıca sürekli konuşmacının lafını bölüyorum.

Psikoloğa gitmek istiyorum ama babam riskli grupta o yüzden askıya aldım. Önerebileceğiniz kitap, makale veya tavsiyeleriniz nelerdir?

Kitap makale ile çözülecek iş değil bu. Hatta tavsiyeler bile bir yere kadar etki eder.

Hayatının her alanında iletişim kurman gerekiyor. Pandemi döneminde olduğumuz için iletişim eksikliği oluyor ve bu da seninki gibi sorunları tetikliyor.

Dışarı çıkıp insanlarla konuşmak hastalık döneminde riskli olur. Bu sorunu ailenle akrabalarınla bol bol iletişim kurarak azaltabilirsin. Ailenle konuşacağın için kekeleme veya utanma gibi sorunlar olmaz diye umuyorum. Zamanla bu şekilde azalır bu sorun.

Hastalık dönemi bittiğinde ise hayatında en fazla 2-3 kere göreceğin kişilerle göz teması kurmaya çalış. Zaten bir daha o kişiyi görmeyeceğin için utanma durumu en aza iner, böyle düşün. Bu bir kasiyer veya sokakta saati sorduğun kişi bile olabilir, tamamen sana bağlı.

Zor bir durum fakat üstüne gitmeden çözülmesi çok zor, kolay gelsin :)

Bir konu belirleyip araştırın, ardından ayna karşısına geçip kendinize anlatın. Genelde topluluk önünde konuşma vs endişesi yaşayanlara yapılan bir öneridir.

Doğrudan insanlardan daha az çekinmenizi sağlamaz ama konuşma konusunda özgüveninizi arttırır ki bu da işinize yarar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı