Bahsettiğin şeyler OKB belirtileri,fakat şunu söyleyebilirim, OKB ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Yıllarca süren ilaç tedavilerine rağmen OKB'yi yenemeyen insanlar var. OKB bir tür düşünce bozukluğudur,zihin karmaşasıdır,bir akıl yitirmesi değildir.Burada OKB olduğunu kimseye anlatma denilmiş,böyle birşeye gerek yok. Şuan OKB olupta OKB olduğundan haberi olmayan binlerce insan vardır.Şahsen kendimde oldukça takıntılı biriydim,şuan hala takıntılı olsamda eskisine nazaran devasa bir fark var. Sana kendi geçirdiğim süreci ve OKB rahatsızlığımı nasıl dizginlediğim hakkında bir kaç tavsiye verebilirim.
1- En önemlisi kendini öncelikle bir OKB hastası olarak düşünme:
Bunu söylüyorum kimisi anlamsız bulacaktır belki ama psikolojik hastalıklarda en önemli şey zihini yönetebilmektir,siz sürekli OKB hastası olduğunuz mesajınızı beyninize verdikçe bu hastalıkla beraber yaşama sürenizde doğru orantılı şekilde artacaktır.
2- Takıntılarının üstüne git:
Mesela ocağın altını kapattın odana gittin,tam uzanacaksın aklına gelen ocağı kapattım mı sorusuna evet kapattım olarak cevap ver. Kapattığını bile bile kontrole mutfağa gitmen OKB tetikleyici bir davranıştır. En önemli methodun bu olduğunu düşünüyorum. Zihnini yönetebilmen çok önemli. Aklına her soru geldiğinde o sorudan başka bir soru üretmek yerine aklına gelen soruya bir kez cevap ver ve bir daha düşünmemeye/zihnindeki düşünceyi baskıla.
3- Zihnine sürekli olumlu telkinlerde bulun :
Pozitif düşüncenin kanseri yenmede bile etkisi olduğu kanıtlanmış birşeyken pozitif düşüncenin de OKB yi aşmada kesinlikle etkisi vardır. Zihnine ben OKB miyim demek yerine sürekli ben hasta değilim,takıntılı değilim tarzında mesajlar vermelisin.
4- Hala takıntına engel olamıyorsan, bir uğraş bul :
Mesela aklına sürekli takıntıların geliyorsa sokağa çık yürüyüş yap,bisiklet sür,futbol/basketbol/voleybol oyna,koş,arkadaşlarınla eğlen,bir şekilde kendini olumlu yönde motive et. Kendim ne zaman aklım dolsa direk spora koşuyordum. Oldukça etkili bir yöntemdir.
Kendi tedavi sürecimde dinlediğim videolar,her okuyana tavsiye ederim. (İzzet Güllü / Telkin Terapisi ile ilaçla bu hastalığı atlatamayan onlarca hastaya deva olmuştur.)
1-
2-
(okb hakkında full playlist)
Kendisi alanında uzman bir bireydir,kendisinin OKB için yazdığı Sen Hasta Değilsin adlı kitabıda mevcut.Videolardan sonra alıp kitabı okumanı da tavsiye ederim.
Tekrar söylüyorum,OKB temel düzeyde bir akıl yitirmesi değildir. Çok ileri düzeye gitmeden bir birey tarafından ilaçsız bir şekilde kontrol altına alınabilir/tamamen kurtulunabilir. Yazdıklarım doktora gitmeyin,psikologtan destek almayın,psikiyatriden ilaç almayın demek değildir. Sadece anlatmak istediğim sizin zihninizi kontrol altına almadıkça ilaçların mucize yaratmayacağıdır. Elbette profesyonel bir gözlem altında bu süreci geçirmek en sağlıklı seçimdir.OKB başlangıçta akli yitirme olarak seyretmesede kontrol altına alınmadığında çok ciddi psikolojik rahatsızlıkları (anksiyete,major depresyon,panik atak) tetikleyebilmektedir.Bu süreçte kendinizi hasta bir birey olarak tanımlamamanızı,zihninize olumlu mesajlar vermenizi ve en kısa sürede bu zihin karmaşasını aşabilmenizi dilerim.