@hiyarlibuba Kiosk'lar genelde stant içerisine yerleştirilen fiş, bilet vs. almak için hava alanlarında kullanılan veya bankalarda kullanılan bir cihaz. Sınav için neden bir kiosk yazılımı kullanmışlar orası garip geldi. Ne yaptığının görülüp görülmemesini bilemeyiz. Çünkü yazılım içeriğinde kullanıcıyı takip amaçlı ne tür eklentiler var bilmiyoruz. Senin adım adım hangi tuşa bastığını hangi klasöre girip hangi dosyayı kaç dakika çalıştırdığını hepsini takip ediyor olabilirler. Ama illaki sınav güvenliği için yaygın kullanılan kombinasyonları sistem kayıt altına alıyordur. Yani Win+Tab veya Win+D gibi sayfayı değiştirebileceğin tuşları yüksek ihtimalle takip ediyorlardır. Mesela birkaç sene önce benim bir arkadaşta Online sınava girmişti. Sınavı başlatınca, sınav ekranı tam ekran olmuş. Tarayıcı da başka sayfaya geçince, masaüstüne veya klasöre geçince sınav tam ekrandan çıkıyormuş. Sınav esnasında tam ekrandan çıkmak kopya sebebiymiş, sınavım geçersiz sayıldı falan diyordu. Yani bu tarz ufak tefek tedbirlerde almış olabilirler.
Ekran kaydı almazlar. Key logger ve yol izleyici tarzı uygulamalar kullanırlar. Senin hangi saatte ve dakika da hangi tuşa bastığını hangi dosyaya çift tıkladığını, adım adım kayıt altına alırlar. Atıyorum bir tane PDF açtın kopya çektin diyelim. Kanıt olarak sana derler ki. Sen sınavını başlattıktan sonra şu isimdeki dosyayı açmışsın bu da kopya sebebi diyerek bir log kaydı sunarlar sınavın iptal olur.
Kısacası Online bir sınav varsa %100 tedbir de vardır. Ama bu tedbir çok iyi aşırı güvenliklide olabilir. Ya da aşırı buglarla dolu çöp bir sistemde. Yazılımın güvenlik içeriğini görmeden uzmanlar bile buna net cevap veremez bence. Şansa kalmış bir durum.