OpenSUSE Aeon: Immutable bir OpenSUSE versiyonu

Phonica

Picopat
OpenSUSE aeon, yazılımcılar göz önünde tutularak tasarlanmış bir "immutable" (Türkçe: Değişmez) bir Linux dağıtımı.

Immutable Linux ise ChromeOS'tan esinlenerek oluşturulmuş bir konsept. Bu Linux konseptinde kullanıcının kök dizine erişim yetkisi yoktur (yani kullanıcı erişebilir fakat işletim sistemini kurcalayıp erişmeyeceği var sayılır) ve kök dizin bir paket yöneticisinin yardımıyla güncellenir. Gerekecek olan driverlar, işletim sistemleri araçları önceden yapılandırılmış olarak gelir. Kullanıcının esas çalıştığı alan kendi ev dizinidir ve programlar ev dizini altına kurulur. Böylece kullanıcı kendi ev sistemi altında kendi araçlarını yapılandırırken sistemini global olarak "bozmaktan" kaçınmış olur. Aynı şekilde her kök dizin güncellendiğinde de bir ekip işletim sisteminin bütün kopyalarının doğru şekilde yapılandırdığından emin olur.

Bazı örnekler:
  • Bu konsepti ortaya çıkartan ChromeOS.
  • SteamOS
  • Fedora silverblue.
  • Ubuntu Core.
  • OpenSUSE Micro.

OpenSUSE aeon ise GNOME masaüstü ile bir immutable Linux OpenSUSE yayınıdır. Bu işletim sisteminin hedef kitlesi Linux yönetiminden anlayan ve teknik yetenekleri gelişkin fakat Linux sistem yönetimiyle vakit kaybetmek ve sorun görmek istemeyen "tembel" kişiler.

Özellikleri:
  • Minimal. GNOME masaüstü dışında herhangi bir şeyle kurulu gelmiyor. Flatpak üzerinden kurabilirsiniz.
  • Daima güncel ve test edilmiş paketler.
  • Bir sorun halinde sisteminizi önceki duruma kolayca çevirebilirsiniz.

Lwn haberi: Aeon: openSUSE for lazy developers [LWN.net]

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bu dağıtımlarla ilgili yazıları sık sık paylaşıyorsunuz ve aşırı hoşuma gidiyor. Ellerinize sağlık. Blog serisi olarak forumun blog kısmında yazsanız daha güzel olmaz mı? Bu şekilde rehber veya inceleme olmadığı için forumda konuların arasında yazdıklarınız araya kaynayıp gidiveriyor. Blog serisi olarak yazarsanız arayan kişilerin daha kolay biçimde erişeceğini düşünüyorum.

Hocam bu dağıtımlarla ilgili yazıları sık sık paylaşıyorsunuz ve aşırı hoşuma gidiyor. Ellerinize sağlık. Blog serisi olarak forumun blog kısmında yazsanız daha güzel olmaz mı? Bu şekilde rehber veya inceleme olmadığı için forumda konuların arasında yazdıklarınız araya kaynayıp gidiveriyor. Blog serisi olarak yazarsanız arayan kişilerin daha kolay biçimde erişeceğini düşünüyorum.
Teşekkür ederim. Bir dahakine yapabilirim ancak doğrusu biraz forumun über yüzeysel havasına bir şeyler katmayı düşünüyordum. İşte birileri bin defa "X nasıldır? Dağıtım önerisi verir misiniz?" konuları açarken diğer tarafta bir şeyler bulunsun istemiştim. Belki de yanlış düşündüm.

Teşekkür ederim. Bir dahakine yapabilirim ancak doğrusu biraz forumun über yüzeysel havasına bir şeyler katmayı düşünüyordum. İşte birileri bin defa "X nasıldır? Dağıtım önerisi verir misiniz?" konuları açarken diğer tarafta bir şeyler bulunsun istemiştim. Belki de yanlış düşündüm.
Fikriniz çok güzel hocam ama seri şekilde bloglaştırılırsa daha ilgi çekici durur diye düşündüm sadece. Nasıl devam edeceğiniz size kalmış bir durum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı