Opera ve Opera GX sayfa yüklenmiyor

Makaleler
3
Merhabalar, yaklaşık son 7 yıldır varsayılan tarayıcı olarak Opera kullanıyordum. Arada bir Opera GX'e de geçmişliğim oldu. Yakın zamanda Opera GX kullanırken bir sorun ortaya çıktı ve bir türlü çözemedim. Sıfırlama, normal Opera'ya dönme, eklenti devre dışı bırakma gibi şeyler sorunu çözmedi. Sorunun en kısa hali başlıkta yazıyor ama aslında tam olarak yaşadığım şey şu; Bazı forum veya alışveriş sitelerinde sayfa yenilediğimde veya bir başka bölüme geçmek istediğimde sayfa yüklenmiyor. Yükleme işareti dönüp duruyor ama yüklenmiyor. Sayfayı kapatıp tekrar girsem bile açılmıyor. Pes edip kapattıktan birkaç dakika sonra kendisine geliyor. Bu sorunu bilhassa bu forumda veya Temu'da yaşıyorum.

Alışkanlığımdan kolay kolay vazgeçmem ama artık çok canımı sıktığı için an itibari ile taze tarayıcı Zen Browser'a geçtim. Uzun zamandır Gecko/Firefox tabanlı açık kaynak kodlu tarayıcıya geçme fikrim vardı zaten. İlk izlenimim iyi ama Opera'yı düzeltmek de istiyorum. Çözümü bilen veya fikri olan varsa dinlerim. Ancak Opera kötüleyip başka tarayıcı önerme zahmetinde bulunmanıza gerek yok. Ben tüm cihazlarda(masaüstü, laptop ve Android telefon) arayüzünü ve özelliklerini sevdiğim gibi senkronizasyon da kullanıyorum. Opera'yı düzeltirsem güzel olacak. Bu sorun her zaman olmasa bile çok rahatsız edici. Opera sayfa yüklemekte inatlaşınca başka tarayıcıya geçip deniyorum ve açılıyor. Son sürümlerde yaşanan bir bug gibi geldi.

Opera GX, düz Operaya göre oldukça kötü ve stabil olmayan bir tarayıcı. Düz Operaya geçmenizi öneririm. Bu sorunu bende yaşadım ve açıkçası neden olduğunu bilmiyorum ama sonraki güncellemelerle geçmişti. Temp ve prefetch klasörlerini temizleyip, temiz düz Opera kurmayı deneyin. Eklentisiz bakın aynı sorun var mı yoksa eklentiler de bu sorunlara sebep olabiliyor bazen. Özellikle reklam engelleyici kullanıyorsanız Opera'nın kendi engelleyicisini devre dışı bırakın çünkü bazen çakışmalarda buna sebep olabiliyor.

Daha önce söylediğim gibi zaten dediklerini yaptım. İşe yaramadığı için sormak istemiştim.

Yapacak birşey yok. Şimdilik Opera'yı terk ettim diyebilirim. Zen tarayıcıdan bir eksikliği dışında çok memnun kaldım. Umarım o eksik DRM desteği gelirse Amazon Prime Video gibi ekstra koruma gerektiren servisler çalışmaya başlar. Artık birincil tarayıcım değişti.

---------------
Güncelleme: Daha önce yeniden yüklemiş olmama rağmen Opera'yı tekrar denemek istedim. Sistemden kaldırdım, CCleaner ile tarama yaptım -ki pek işe yaradığını sanmam-, üstüne girdim Program Files ve %appdata% klasörlerine ve ne artığı kaldıysa sildim. Hatta kayıt defterine girip Opera browser, Opera GX, Opera Software ile alakalı ne varsa manuel tarayıp sildim. Sonra tekrar kurdum ve yine aynı sorun çıktı. Bir ürüne fiyat arama motorundan bakarken siste yüklenmeyi kesti. Hatta bu forumda da oldu. Ulan hemen Edge'e geçtim aynı siteler açıldı. Bu ne gıcık bir sorunmuş. Uzun bir süre geri dönmemek üzere tekrar sildim.

Konu tam olarak çözülmedi ama alternatif buldum sayılır. Bir haftadan fazla bir süredir bilgisayarda Zen, telefonda Waterfox denedim. Firefox senkronizasyonu her ikisinde de çalışıyor. Zen'in DRM eksikliği şimdilik sorun çıkarmadı. Sol yandaki sekmelere tam alışamadım. Öte yandan telefondaki Waterfox ise uygulama arası geçişte açık sekmeyi boşaltıyor. Başka uygulamadan bir şeye bakıp geri dönünce sekmeyi sıfırdan yüklüyor. Okuduğum yazının paragrafını kaçırıyorum. Daha kötü böyle uzun bir ileti yazdıysam onu kaybetmiş oluyorum. Yanılmıyorsam Firefox'un kendisinde de oldu. MIUI/HyperOS kaynaklı olabilir mi diye düşünüp bu uygulamaların enerji tasarrufunu tamamen kaldırdım ama işe yaramadı. Nihayetinde mobilde de Waterfox'u kaldırdım.

Aslında Zen-Waterfox ikilisinden önce DuckDuckGo denedim. Telefonda sıkıntı yok gibiydi. Bilgisayarda tarayıcının arayüzünü Türkçe'ye çeviremedim ve kendisine has senkronizasyon olduğu için bilgisayardaki tarayıcıyı değiştirince telefondaki de anlamsız oldu. Zen-Waterfox sonrası şu an telefonda Mull, bilgisayarda LibreWolf denemeye başladım. Bu da önceki ikili gibi Firefox senkronizasyonu destekliyor. Mull'un mağazada olmaması ve Android'in güvenilmez dediği F-droid kaynağından elde ediliyor olması biraz soru işareti oldu. Ayrıca LibreWolf da baya ince ayar gerektirdi. Güvenliği gerekçe göstererek web sitelerini İngilizce'ye zorlaması hoşuma gitmedi. Kendisini Türkçe'ye çevirsem bile içeriklerde sıkıntı oldu. Arama motorunda hep İngilizce sonuç çıkardı. Onu aşağıdaki rehber ile çözdüm. Keza çıkarken parolalar dahil her haltı otomatik silmesine sebep olan varsayılan ayarı da değiştirmek gerekti.
Zen'in aksine LibreWolf'un DRM desteği var ama Prime Video açtığımda "Tarayıcınız içerik kısıtlamaları nedeniyle yüksek çözünürlüklü video oynatmayı desteklemiyor. Prime Video deneyimini en iyi şekilde yaşamak için lütfen tarayıcınızı güncelleyin" şeklinde bir uyarı veriyor ve diğer ortamlara göre bariz kötü kalite veriyor. Kendi uygulamasından devam ederim.

Sonuç olarak LibreWolf şuan iyi gidiyor gibi. Firefox ile neredeyse aynı arayüzü var. Telefondaki Mull için biraz daha zaman lazım. Birisinden ayrılmak zorunda kalırsam sanırım mecburen Firefox tabanlılardan vazgeçeceğim. Bu durumda şimdilik Brave ilk ve tek tercihim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…